Antalya’da yetiştirilebilen bu egzotik meyve Uzak Doğu’da “meyvelerin kralı” olarak biliniyor. Tatlı ekşi tadıyla bu saçaklı meyveden her gün yemek gözleri güçlendiriyor, ağız kuruluğuna çare oluyor ve hatta cildi gençleştiriyor. İşte rambutan meyvesi ve faydaları…
216
Rambutan meyvesinin faydaları…
Rambutanların eti yemek için güvenli olmasına rağmen, kabuğu ve tohumu tüketilmemesi gereken birçok toksik madde içerir. Bazı kaynaklar rambutan meyvelerinin kabuğunun ve çekirdeğinin tüketilebileceğini söylerken, araştırmalar kabuğunun kesinlikle yenmemesi gerektiğini belirtiyor.
316
Rambutanlar, vücudunuzun yiyecekleri enerjiye dönüştürmesine yardımcı olmada önemli bir rol oynayan B5 vitamini gibi besinler açısından zengindir . B5 Vitamini sadece gıda yoluyla alınabilir ve vücudunuz tarafından üretilemez, bu nedenle her gün 5 mg yemek önemlidir.
416
Rambutan’ın faydaları arasında kuru dudaklar ve ladin ağzı gibi küçük rahatsızlıkların tedavisi, göz sağlığının iyileştirilmesi, kansızlığın önlenmesi, kötü kolesterolün düşürülmesi, kanserin önlenmesi, böbreklerin temizlenmesi, bağışıklığın güçlenmesi, kan basıncının düşürülmesi, ishalin tedavisi yer alır. kabızlık, cildi gençleştirir, saçı sağlıklı yapar ve içerisindeki bol miktardaki folat nedeniyle hamile annelere iyi gelir.
Rambutanlar ayrıca kalbinizin atmasına, böbreklerin çalışmasına ve kasların kasılmasına yardımcı olan bir mineral olan potasyumla doludur .
516
Cildi gençleştiyor…
Cilt çok hassas bir vücut organıdır. Görünümleri tanımlar, dolayısıyla ona bakmanın özünü yaratır. Rambutanlarda cildinizi yenilemeye yardımcı olabilecek proteinler ve diğer temel mineraller bulacaksınız.
Meyvedeki proteinler, yüzeydeki ölü hücrelerin yenileriyle değiştirilmesine yardımcı olur. Esasen, cildiniz sağlıklı ve taze kalacaktır.
Ek olarak, sivilce sorunu kesinlikle hafifleyecektir. Rambutan, tüketimini bir yaşam tarzı haline getirerek cilt sorunlarınıza kesin çözüm olabilir.
616
Saç sağlığına iyi gelir…
Rambutanın faydaları arasında saç sağlığıdır vardır. Bunun nedeni, meyvenin daha iyi saç sağlığı ve büyümesine yol açan çinko ve proteinler içermesidir.
Rambutan almak, saç losyonu ve şampuan almaktan daha ucuzdur. Meyveyi düzenli olarak tüketmek, pahalı krem ve şampuanları kullanmakla aynı sonuçları verir.
Rambutan meyvesi kepeğin tedavi edilmesi ve diğer saç derisi problemlerinin üstesinden gelmenize yardımcı olur. Sahip olduğu C vitamini ile saçları ve deriyi besler. İçerisinde bulunan bakır, saç kayıplarına engel olur.
716
Sindirim sistemi sorunlarını düzenler…
Rambutanlar, sindirim sisteminizin daha esnek olmasına yardımcı olabilir. Hem çözünür hem de çözünmez formda diyet lifi sunarlar .
Rambutanlardaki diyet lifi, dışkıya hacim ekleyerek ve sıkışmayı önleyerek kabızlığın azaltılmasına yardımcı olabilir. Çözünmeyen lif ayrıca sindirim sisteminizdeki “iyi” bakterileri besleyerek bağırsaklarınızın daha karmaşık yiyecekleri kolaylıkla işlemesine yardımcı olur.
Lif alımını artırmak için rambutan tüketimi oldukça faydalıdır. Meyve, kabızlık olasılığını temizlemeye ve azaltmaya yardımcı olan lif ve C vitamini bakımından zengindir. Bu nedenle, faydalarından maksimum düzeyde yararlanmak için günlük olarak rambutan tüketmeniz gerekir.
816
Düşük kalorili ve bol liflidir…
Rambutan meyvesinde diyet lifleri bulunuyor. Bu lifler sayesinde ise ideal kilonuza ulaşmanız daha da kolay bir süreç alıyor.
Yapılan araştırmalar rambutan meyvesinin düşük kalorili olduğunu ve metabolizmayı hızlandırdığını ifade eden yöndedir. Kolayca zayıflamak için rambutan tüketebilirsiniz.
916
Diyabetin etkilerini azaltır…
Diyabet hastaları şeker tüketiminde sınırlama yaşarlar. Şeker oranı yüksek meyveleri de dikkatli şekilde tüketirler.
Rambutan şeker oranı düşük diyabetin etkilerini azaltan bir meyvedir. Şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği bir besindir.
500.000 Çinli yetişkin üzerinde yapılan 7 yıllık bir çalışma, daha yüksek meyve tüketiminin daha düşük diyabet ve vasküler komplikasyon riski ile ilişkili olduğunu keşfetti.
1016
Tansiyonu dengeler…
Yüksek tansiyon yaşlılar için kötü bir haber olabilir. Pek çoğu, yüksek tansiyonun varlığı nedeniyle ortaya çıkan bazı ciddi hastalıklardan muzdariptir.
Yüksek tansiyon, kişinin bu kadar genç yaşta kalp krizine yakalanma sağlık riskini artıracaktır. Bu nedenle, yaşınız yaşlı olarak kabul edilmese bile, yüksek tansiyon nedeniyle yine de ciddi hastalığa yakalanmış olabilirsiniz. Peki bunları önlemek için ne yapabiliriz?
Basit cevap rambutanları tüketiyor. Rambutan, kalp krizi için doğal bir ilaç olabilecek bazı faydalı minerallere, minerallere sahiptir.
1116
Böbrekleri temizler…
Böbreklerin sağlığını önemsememek, o kişinin gelecekteki sağlığını belirleyecektir.
Detoksifikasyon, böbreklerimizi temizlemenin yoludur. Böylece böbreklerimizde kalan ve daha önceki temizleme aktivitelerinde tam olarak temizlenmemiş olan atıklar rambutan meyvesinin faydalarıyla temizlenebilir.
1216
Kansere karşı koruyucudur…
Daha önce tükettiğimiz şeylerde bulunan yüksek miktarda serbest radikal, gezegendeki en tehlikeli hastalık olan kanseri davet eden faktörlerden biridir. Serbest radikaller kötü hücreleri davet edecek ve sonunda vücudumuzdaki hücrelerimizi bir anda yok edecektir.
Rambutanlar vücudunuzu içinizdeki kötü serbest radikallerden temizleyebilir. Bu nedenle, serbest radikal olmayan vücudun potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için, her gün rambutan tüketmeye başlayabilirsiniz, belki iki veya üç yeterlidir.
Rambutan, antosiyaninler, fenolik bileşikler ve metanolik bileşikler dahil olmak üzere çeşitli antioksidanlar içerir. Uzun vadeli insan çalışmaları Rambutan anti-kanser etkilerini doğrulamıştır birlikte, meyve ve sebzelerde antioksidanlar uzun kanseri önleme ile ilişkilendirilmiştir. İşlenmemiş rambutan (konserve yerine taze) seçmek, en yüksek antioksidan konsantrasyonunu sağlar.
1316
Aneminin önlemesinde etkilidir…
Anemi, çok fazla eritrosit kaybı nedeniyle insanları daha zayıf ve yorgun hale getirir. Yeterince iyi tedavi edilmezse günlerce hasta olabilirsiniz. A
nemiyi önlemek için yapabileceğiniz şey rambutan yemektir. A
nemiyi önleyen bu rambutan sağlık yararlarından biri, bir rambutanda bulunan Demirden kaynaklanır. Günde bir veya iki rambutan, Anemi oluşmasını önlemenize yardımcı olabilir.
1416
Kötü kolestrol etkisini büyük ölçüde azaltıyor…
HDL denilen iyi kolesterolün rakibi olan yüksek miktardaki LDL Kolesterolden (Kötü olanlar) kötü şeyler olabilir. Bu LDL, örneğin sizi istediği zaman öldürebilecek kalp krizi gibi ciddi tıbbi hastalıklara yakalanma riskini artırabilir. Kalp krizi geçiren kişi saatler içinde tedavi edilebilse de yaşama şansı oldukça düşüktür. Bu yüzden öldürücü hastalığa yakalanmadan önce kendimizi korumalıyız ve vücudumuzdaki yüksek seviyedeki Kötü Kolesterolü engellemeliyiz.
Bir çözüm rambutan tüketmektir. Biliyorsunuz, bir rambutan yüksek miktarda flavanoid içeriyordu, bu kötü kolesterolü büyük ölçüde önleyebilen birçok besinden biri.
Rambutandaki folat ve diğer B vitaminleri inflamasyon (homosistein) seviyelerini azaltarak felç riskini %25’e kadar azaltır.
1516
Göz sağlığını güçlendiriyor…
Göz problemlerinin vücuttaki A vitamini eksikliğinden kaynaklandığını biliyoruz. Hastalıklar genellikle çok ciddi değildir, ancak bazen iyi tedavi edilmezlerse daha tehlikeli olabilirler. Bu yüzden, kötü şeylerin olmasını önlemek için, rambutanları tüketmek gibi bir şey yapmaya da başlayabilirsiniz.
Bir rambutanda bulunan yüksek düzeyde A Vitamini, A Vitamini ihtiyaçlarını kolayca karşılayabilir. Günde uygun bir rambutan tüketimi ile, gelecekte sağlıklı gözler ve daha net görüş kazanacaksınız.
İyi bilinen A Vitamini kaynağı olan Havuç’u da tüketebilir ve bir çorba ya da başka bir şeyde pişirebilirsiniz. Sonra tatlı için, 2-3 taner rambutan yiyebilirsiniz.
1616
Uyarılar ve yan etkiler…
Rambutan alerjileri nadirdir ancak bildirilmiştir. Bir vaka çalışmasında, Tayland’ı ziyaret eden 22 yaşındaki bir denizci, ilk kez rambutan yedikten birkaç dakika sonra gözlerde kaşıntı, kurdeşen ve boğaz şişmesi yaşadı. Hastaya deri prick testi ile hem rambutan hem de çevresel alerji teşhisi konuldu.
Rambutan alerjisi, lateks veya diğer meyvelere alerji ile ilişkili olabilir.
Bir gıda alerjisinden şüpheleniyorsanız, daha fazla test yaptırmak için bir alerji uzmanıyla görüşün.
Yan etkiler
İrritabl bağırsak sendromu (IBS) olan bazı kişiler için doğal meyve şekerleri alevlenmeyi tetikleyebilir.
Rambutan yedikten sonra gastrointestinal rahatsızlık fark ederseniz, semptomlarınızın kökünü belirlemeye yardımcı olması için bir diyetisyen veya gastroenterolog ile görüşün.
Rambutan hakkında yaygın bir yanılgı, tohumların zehirli olduğudur. Bununla birlikte, rambutan tohumları, pişirildiğinde insan tüketimi için besleyici ve güvenlidir.
(Posta)