İşte yiyebileceğiniz en sağlıklı 7 kırmızı orman meyvesi…
214
1. Yaban mersini
Yaban mersini yüksek miktarda lif, C vitamini, antioksidan ve antosiyaninler içerir. Özellikle kalp hastalığı ve diyabet için risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olur. Yapılan bir çalışma sonucu, yaban mersini yiyen kişilerin daha yavaş bilişsel gerileme oranlarına sahip olduğu görülmüştür. Bu da beynin yaşlandıkça daha sağlıklı kaldığı anlamına gelir.
314
2. Ahududu:
Ahududu lif ve antioksidan polifenollerle doludur. En çok tüketilen çeşidi, Amerikan kırmızısı ve Avrupa kırmızısıdır. Bununla birlikte birçok farklı ahududu türü vardır. Özellikle siyah ahududunun sağlık üzerinde faydaları kanıtlanmıştır.
414
Siyah ahududu özellikle kalp sağlığı için çok faydalıdır. Araştırmalar, siyah ahududunun kan basıncı ve kan kolesterolü gibi kalp hastalığı için risk faktörlerini azaltabileceğini kanıtlamıştır.
514
3. Goji berry:
Kurt üzümü olarak da bilinen goji berry, Çin’e özgüdür ve geleneksel tıpta kullanılmaktadır. Goji berry özellikle göz sağlığına katkıda bulunan besinler açısından zengindir. Ayrıca önemli antioksidanlar içerir.
614
Bir çalışma, 30 gün boyunca goji berry suyu içmenin, yaşlı Çinli insanların kandaki antioksidan seviyelerini arttırdığını bulmuştur.
714
4. Çilek:
Çilek, dünyada en çok tüketilen meyvelerden biridir ve aynı zamanda en iyi C vitamini kaynağıdır. Kalp hastalığı için risk faktörlerini azalttığı ve kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.
814
93.000’den fazla kadın üzerinde yapılan bir araştırma, haftada 3 porsiyondan fazla çilek ve yaban mersini yiyenlerin kalp krizi riskinin yüzde 30’un üzerinde daha düşük olduğunu bulmuştur.
914
5. Acai üzümü:
Acai meyvesi, Brezilya Amazon bölgesine özgü acai palmiye ağaçlarında yetişir. Yüksek antioksidan içeriği nedeniyle günümüzde popüler sağlık gıda takviyesi olarak tüketilir. Bu meyve kolesterolü azaltmaya yardımcı olabilecek yüksek miktarda antioksidan içerir.
1014
Meyve suyu veya posa olarak tüketildiğinde, kandaki antioksidan seviyelerini artırabilir ve oksidatif strese dahil olan kimyasalları azaltabilir. Acai’deki antioksidanlar ayrıca osteoartrit semptomlarını azaltmaya yardımcı olur. Osteoartritli kişiler üzerinde yapılan bir araştırma, 12 hafta boyunca günde 120 ml acai suyu içmenin ağrıyı önemli ölçüde azalttığını ve günlük yaşamı iyileştirdiğini buldu.
1114
6. Kızılcık:
Kızılcık ekşi tadı olan son derece sağlıklı bir meyvedir. Nadiren çiğ olarak tüketilir. Bunun yerine, genellikle meyve suyu olarak da içilir. Kızılcık ve kızılcık suyu, idrar yolu ve mide enfeksiyonları riskini azaltır ve kalp sağlığına fayda sağlar.
1214
Bununla birlikte, bol miktarda şeker eklenmiş kızılcık suyu çeşitlerinden kaçınmanız gerekir.
1314
7. Üzüm:
Üzümün özellikle çekirdekleri ve kabuğu antioksidanlarla doludur. Beyin sağlığına fayda sağlarken, kan kolesterolünü ve tip 2 diyabet riskini azaltmaya yardımcı olur.
1414
Yapılan bir gözlemsel çalışmaya, haftada 3 kez üzüm veya kuru üzüm yemenin tip 2 diyabet riskinde yüzde 12’lik bir azalma ile ilişkili olduğunu buldu. Başka bir çalışma, 25 kadın üzerinde yapılan küçük bir araştırma yaptı. 12 hafta boyunca her gün 355 ml üzüm suyu içen kadınların hafızalarında önemli ölçüde ilerleme ve iyileşme görüldü. (Milliyet)