- Bal Üreticisi ve Uzmanı Ahmet Bağran Aksoy, “İlkbahar soğuk, yaz kurak geçtiğinden çoğu bölgede bal üretimi çok az oldu. Mevsimden etkilenmeyen arılar da hastalıktan etkilendi.
113
- Çam balının oluşmasını sağlayan marchalina hellenica böcek türünde de toplu ölümler yaşandı.
213
- Şifa niyetine tüketilen bal ve arı ürünlerinde fiyatlarla birlikte sahteciliğin artması bekleniyor” dedi.
313
- Fırsatçılara ve kötü niyetli kişilere dikkat çeken Bal Uzmanı Ahmet Bağran Aksoy, gerçek balı sahtesinden nasıl ayıracağımız konusunda önerilerde de bulundu:
413
- “İşini hakkıyla yapan gerçek bal üreticileri böyle zamanlarda zorlanırken fırsatçılara gün doğuyor. Piyasaya sahte ürün sürerek halkın sağlığını tehdit ediyorlar.
513
- Şifa bulacağım diye halkımız sağlığından olmasın. Düşük fiyata bal aldıklarını düşünerek eve bir kavanoz dolusu glikoz şurubu götürebilirler.”
613
- Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü: “Artan fiyatlar yüzünden besin değeri yüksek ve tamamen doğal olan bal ve arı ürünleri tüketmekten vazgeçmeyin ve balınızı güvendiğiniz kişilerden ve markalardan tercih edin.
713
- Geçmişten bugüne şifa niyetine kullanılan ve vücuda faydalı etkileri dünyaca ünlü Oxford Üniversitesi’nce de kanıtlanmış bir gerçek.”
813
- Balın gerçek (hakiki) olduğunu nasıl anlarız? Ahmet Bağran Aksoy “Gerçek balı anlamanın bazı yolları mevcuttur. Bunlardan en önemlisi balı bir laboratuvarda tahlil ettirmektir.
913
- Bir balın sahte olup olmadığını anlamak için kullanılan geleneksel yöntemler de vardır. Bunlar:
1013
- Balı bir bardak sıcak suya koyduğunuzda hemen çözülmemesi ve bütünlüğünü bir süre koruması gerekir.
1113
- Gerçek bal donar ama donan her bal tabii ki gerçek bal değildir. Çam balı hariç bir çiçek balı hiç donmuyorsa zaten sahtedir.
1213
- Ancak şunu belirtmekte fayda var gerçek bal sadece laboratuvarda tahlil edilerek anlaşılır. Bunun dışında anlamak çok zordur ve ciddi anlamda uzmanlık gerektirir.” (Milliyet)
1313