Bal Üreticisi ve Uzmanı Ahmet Bağran Aksoy, “İlkbahar soğuk, yaz kurak geçtiğinden çoğu bölgede bal üretimi çok az oldu. Mevsimden etkilenmeyen arılar da hastalıktan etkilendi.
213
Çam balının oluşmasını sağlayan marchalina hellenica böcek türünde de toplu ölümler yaşandı.
313
Şifa niyetine tüketilen bal ve arı ürünlerinde fiyatlarla birlikte sahteciliğin artması bekleniyor” dedi.
413
Fırsatçılara ve kötü niyetli kişilere dikkat çeken Bal Uzmanı Ahmet Bağran Aksoy, gerçek balı sahtesinden nasıl ayıracağımız konusunda önerilerde de bulundu:
513
“İşini hakkıyla yapan gerçek bal üreticileri böyle zamanlarda zorlanırken fırsatçılara gün doğuyor. Piyasaya sahte ürün sürerek halkın sağlığını tehdit ediyorlar.
613
Şifa bulacağım diye halkımız sağlığından olmasın. Düşük fiyata bal aldıklarını düşünerek eve bir kavanoz dolusu glikoz şurubu götürebilirler.”
713
Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü: “Artan fiyatlar yüzünden besin değeri yüksek ve tamamen doğal olan bal ve arı ürünleri tüketmekten vazgeçmeyin ve balınızı güvendiğiniz kişilerden ve markalardan tercih edin.
813
Geçmişten bugüne şifa niyetine kullanılan ve vücuda faydalı etkileri dünyaca ünlü Oxford Üniversitesi’nce de kanıtlanmış bir gerçek.”
913
Balın gerçek (hakiki) olduğunu nasıl anlarız?
Ahmet Bağran Aksoy “Gerçek balı anlamanın bazı yolları mevcuttur. Bunlardan en önemlisi balı bir laboratuvarda tahlil ettirmektir.
1013
Bir balın sahte olup olmadığını anlamak için kullanılan geleneksel yöntemler de vardır. Bunlar:
1113
Balı bir bardak sıcak suya koyduğunuzda hemen çözülmemesi ve bütünlüğünü bir süre koruması gerekir.
1213
Gerçek bal donar ama donan her bal tabii ki gerçek bal değildir. Çam balı hariç bir çiçek balı hiç donmuyorsa zaten sahtedir.
1313
Ancak şunu belirtmekte fayda var gerçek bal sadece laboratuvarda tahlil edilerek anlaşılır. Bunun dışında anlamak çok zordur ve ciddi anlamda uzmanlık gerektirir.”
(Milliyet)