Şaşırtan gerçek! Yedikten sonra bulantı, ağrı, kramp…
Doktorlara göre mideyi kötü yaptığı kanıtlanmış…
121
1-Rafine karbonhidratlar:
Cips, beyaz ekmek gibi yüksek oranda işlenmiş gıdalardaki basit karbonhidratlar şişkinliğe, gaza ve kramplara neden olabilir. Farkında olamayacağınız şey, bu kötü gıda seçimlerinden kaynaklanan bağırsak iltihabıdır.
221
Çünkü bağırsak mikropları şekerli yiyecekleri sever. Bu da çoğalarak iyi bakterileri bastırmasına yol açar. Yararlı bakterilerinizin size yardım edemez hale gelmesi ise bağırsak iltihabı ve nöroenflamasyon ile sonuçlanır. Mutsuz bir bağırsak, endişeli bir ruh haline zemin hazırlar.
321
2-Hazır çorba, işlenmiş et ve diğer yüksek sodyumlu gıdalar:
Hazır çorba ortalama 700 miligramdan, bir jambonlu ya da salamlı sandviç de 1.117 miligramdan fazla fazla sodyum içerir.
421
Konunun uzmanları “Yüksek tuzlu diyetlerin mide zarına zarar verdiği, ülser ve hatta mide kanseri riskini artırdığı bilinmektedir” uyarısında bulunarak bu gıdalardan uzak durulması gerektiğini söylüyor.
521
3-Az yağlı yoğurt:
Laktoz intoleransı olan kişilerin süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünlerini tüketirken mide-bağırsak problemi yaşayabileceğini biliyorsunuz ancak bazı süt ürünlerindeki yüksek şeker oranının da mideyi rahatsız edebileceğini biliyor muydunuz?
621
Örneğin az yağlı yoğurdu ele alalım. 6 çay kaşığı kadar az yağlı yoğurt, 24 gramdan fazla şeker içerebilir. Sağlıklı bir atıştırmalık için bu çok fazla! Çok fazla şeker; şişkinlik, kabızlık, irritabl bağırsak sendromu ve ishal gibi akut sorunlara neden olabilir.
721
Ve daha kötüsü yapılan araştırmalar, yüksek oranda şeker içeren bir beslenme biçiminin sadece 1 hafta sonra bağırsaktaki mikrobiyal çeşitliliği azaltma potansiyeline sahip olduğu gösteriyor.
821
International Journal of Molecular Sciences’ta yayınlanan “Bağırsak Bakterilerinin İnsan Sağlığı ve Hastalıkları Üzerindeki Etkileri” raporuna göre bunun sebep olacağı hastalıklar arasında iltihaplı bağırsak sendromu, obezite ve kanser yer alıyor.
921
4-Baharatlı yiyecekler:
Baharatlı yiyecekler, ishali tetikledikleri durumlar dışında sağlığınız için faydalıdır. Yapılan bir çalışma, her gün baharatlı gıdalar tüketen insanların -buna acı biber de dahil- tüketmeyenlere oranla ölüm riskinin yüzde 14 azaldığını ortaya koydu.
1021
Araştırmalara göre gençler veya kadınlar baharatlı yiyeceklere karşı daha hassas ve bu nedenle mide problemleri hızla ortaya çıkıyor.
1121
Özellikle bibere acı tadını veren ‘kapsaisin’ maddesi mide zarını tahriş ederek mide bulantısı, kusma, karın ağrısını ve ishali tetikleyebilir.
1221
5-Kızarmış gıdalar, portakal suyu, kahve ve alkol:
Mideyi rahatsız edecek gıdaların listesi gastroenterologlara göre, uzun ve çeşitlidir. Ancak bazı gıdalar var ki bu konuda oldukça kötü bir şöhrete sahip. Mesela kahvenin içindeki kafein mide zarını tahriş ediyor.
1321
Ancak ilk bakışta çok masum görünen portakal suyu ve domates suyu gibi çok asitli yiyecekler bile mide zarına hasar verebiliyor.
1421
Uzun vadede mideyi tahriş etme potansiyeline sahip yiyecekler arasında kızarmış gıdalar, gazlı içecekler, yağlı yiyecekler, çikolata ve alkol de bulunuyor. Patates kızartması ve tavuk eti gibi kızartılmış her şey mide ekşimesi ve reflüyü tetikleyebilir.
1521
6-Yapay tatlandırıcılar:
“Diyet” gıdalarda bulunan sukraloz ve aspartam gibi yapay tatlandırıcılar bağırsak mikrobiyotasında dengesizliklerine neden olabilir.
1621
2018 yılında yapılan bir çalışmada araştırmacılar, sindirim sisteminde bulunan bakterilerin mililitre başına yalnızca bir miligramlık yapay tatlandırıcı konsantrasyonlarına maruz kaldıklarında toksik hale geldiğini keşfettiler.
1721
Uzmanlar “Bu, yapay tatlandırıcıların tüketiminin bağırsak mikrobiyal aktivitesini olumsuz etkilediğinin bir başka kanıtıdır ve çok çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir” diyor.
1821
7- Enerji içecekleri:
Enerji içecekleri, kafein ve diğer uyarıcılar ile niasin olarak bilinen suda çözünür B3 vitamini içerir. Bu içeceklerdeki yüksek kafein içeriği ve/veya niasinin fazla tüketiminin, toksitite yaratarak mide ağrısı ve mide bulantısına neden olduğu gösterilmiştir.
1921
Niasin toksisitesinin belirtileri arasında kızarıklık, baş dönmesi, düşük tansiyon, yorgunluk, baş ağrısı, mide bulantısı, bulanık görme ve karaciğer iltihabı bulunuyor.
2021
8-Şekerli tahıllar:
Kahvaltıda yemek için alıp mutfağınıza koyduğunuz, ofis çekmecenizde tuttuğunuz mısır gevrekleri, yapay şeker içeren yulaf karışımları bağırsak dengenizi altüst edebilir.
2121
Bağırsak bakterilerindeki dengesizlikler ise gastrointestinal sorunlardan tip 2 diyabete, obeziteden kanser ve depresyon gibi hastalıklara kadar pek çok hastalığa yol açabilir.
(Milliyet)