Mudurnu:
Geçtiğimiz yılın mart ayında Türkiye’nin 15. Cittaslow’u (Sakin Şehir) ilan edilen Mudurnu, huzurlu bir hafta sonu rotası için oldukça ideal. Mudurnu denince aklımıza ilk olarak yörenin nam salmış lezzetli tavukları gelse de, ilçenin sahip olduğu tarihi ve kültürel değerleri de gezginleri fazlasıyla memnun etmeye yetiyor.
232
İstanbul’dan yola çıktığınızda dört saate yakın bir yolculuktan sonra çam ormanlarının kapladığı ilçeye adım atıyorsunuz. Cumartesi günleri kurulan halk pazarında Mudurnu tarhanası ve yöreye özgü meyvelerden yapılan reçel gibi yiyeceklerden mutlaka alın. İlçe eski ev ve konaklarla dolu.
332
Örneğin, Keyvanlar Konağı, Armutçulular Konağı ve Hacı Abdullalar Konağı’nı mutlaka görülecekler listenize ekleyin… Güzel fotoğraf çekeceğiniz adres ise Saat Kulesi 1890 yılında yapılmış bu kuleye, yürüyerek ve Doruk Kafe tabelalarını takip ederek ulaşabilirsiniz.
432
Hisar ve Kulaklı tepelerinin arasındaki vadiye kurulmuş olan şehrin birbirinden güzel eski Türk evlerini buradan seyre dalabilir; saat kulesinin hemen altındaki kafede bir bardak çay ya da salep içerek manzaranın keyfini uzun uzun yaşayabilirsiniz.
532
Birgi Köyü:
İzmir’de Ödemiş merkeze 10 km uzaklıkta olan Birgi Köyü, Aydınoğulları Beyliği’nden Mehmet Bey tarafından yaptırılan Ulu Camii’siyle meşhur.
632
Caminin karşısındaki köy meydanından köy halkının yapmış olduğu el işleri, meyve, sebze ve meşhur Ödemiş patatesi alınabilir.
732
1971 yılından kalma ahşap Türk evlerinin en güzel örneklerinden Çakırağa Konağı ve İmam-i Birgivi Medresesi gezilmesi gereken yerlerden. Doğayı seven ve fotoğrafçılıkla ilgilenenler için burası oldukça keyifli bir rota…
832
Ildırı:
Hafta sonu küçük bir balıkçı köyüne yolunuzun düşmesini istemez misiniz? Mütevazı balıkçı lokantalarında, masmavi denizi seyre dalarak, denizin kokusunu içinize çekip gerçek deniz balıklarının eşsiz lezzetini tatmak; köy sokaklarında hâlâ ayakta kalmayı başarmış kendine özgü taş mimarisiyle şirin evlerin arasında fotoğraf karelerine konu olmak… Kulağa hoş geliyor dimi? Burası Ildırı köyü…
932
Son yıllarda Fatmagül’ün Suçu Ne? Adlı diziyle popülerliğini arttırdı. Yolu Alaçatı’ya ya da Çeşme’ye düşen herkesin mutlaka rotasını çevirmesi gereken sakin bir köy. İzmir’in en güzel ilçelerinden biri olan Karaburun’a giden, manzarasıyla doyumsuz, kıvrımlı bir yoldan, yaklaşık yarım saatlik bir yolculuğun ardından köy sokaklarında bulacaksınız kendinizi.
1032
İzmir’in en güzel ilçelerinden biri olan Karaburun’a giden, manzarasıyla doyumsuz, kıvrımlı bir yoldan, yaklaşık yarım saatlik bir yolculuğun ardından köy sokaklarında buluyorum kendimi. “Nasıl?” diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Karaburun Yarımadası’nın en büyük antik kenti Erythari, köyün kuzey yamacında bulunuyor.
1132
Misi:
Şehrin hemen içinde ama sanki kilometrelerce uzaktaymış hissi veren bu küçük köyün içerisinde barındırdığı değerler ve bu köyde yapabilecekleriniz sizi çok şaşırtacak… Misi Köyü Bursa merkeze ortalama 12 kilometre uzaklıkta Orhaneli yolu üzerinde yer alıyor. Köy ayrıca ‘Gümüştepe Mahallesi’ olarak da geçiyor. Şehir kargaşasının bu kadar yakınında ama bir o kadar da sakin ve beklediğiniz huzuru size veren bir köy Misi.
1232
Nilüfer Deresi köyün içerisinden geçiyor, dere kenarında sıralanmış restoranlar ve piknik alanları köyü hafta sonu kaçamakları için daha da cazip hale getiriyor. Eski adı ‘Mysia’ olan köyün 2 bin yıllık bir geçmişinin olduğuna inanılıyor. Hristiyanlar için de oldukça önemli olan bu köyde İncil’in bir nüshasının olduğuna inanılıyor fakat köy halkı bu inanışı kabul etmiyor. Köyün yaşlı ve yıllara dayanan evleri 1989 yılında koruma altına alınmış ve sit alanı ilan edilmiş. Bursa Nilüfer Belediyesi köy içerisindeki bazı evleri restore ederek müze haline getirmiş.
1332
Bursa Orman Köşkleri:
Bursa kent merkezine 30 kilometre uzaklıktaki Sarıalan mevkisi, doğal güzelliği ve temiz havasıyla yerli ve yabancı binlerce kişiyi ağırlıyor. Bölgedeki etrafı çam ağaçlarıyla örtülü, görselliğiyle insanları cezbeden orman köşklerinde özellikle kışın yer bulmak neredeyse imkansız hale geliyor. Fotoğraf: AA
1432
Türkiye’nin önemli kayak ve kış turizmi merkezlerinden Uludağ’daki Sarıalan mevkisinde Tarım ve Orman Bakanlığınca inşa ettirilen ve ihale usulüyle özel işletmeye devredilen orman köşklerinde izole tatil yapmak isteyenler için rezervasyonlar başladı. Fotoğraf: AA
1532
Henüz kış aylarına girmeden yoğun ilgi gören köşklerde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerine uygun şekilde tatilini geçirmek isteyenler rezervasyon yaptırmaya başladı. Fotoğraf: AA
1632
Şehrin kalabalığından uzak bir ortam. Burada kendinizi izole edip daha güvende hissedebilirsiniz. Pandemiyle ilgili bütün tedbirler de alınmış durumda… 47 bungalovla burası gerçekten görülmeye değer. Fotoğraf: AA
1732
Kastamonu:
Türkiye’nin en güzel sonbahar rotalarını sayacak olsak, Kastamonu kesinlikle bu listede ilk sıralarda yer alır. Şehir sadece doğanın renkten renge büründüğü hallerin izleneceği bir durak olarak düşünmemek lazım.
1832
Her yanınız tarih, her yanınız ayrıcalıklı bir keşif fırsatı. Şehir iki sarp tepe arasına kurulu bir. Şehrin ortasından geçen Karaçomak Çayı, Kastamonu’yu ikiye ayırıyor. Tarihi Nasrullah Köprüsü’nden karşıya geçince karşınıza çıkacak Cumhuriyet Meydanı içinizi açacak. Önce dev ‘Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı’yla karşılaşacaksınız.
1932
Meşhur heykeltraş Tankut Öktem’e yaptırılan heykelin üç bölümü var; Kurtuluş Savaşı’nda Türk kadının kahramanlığının simgesi haline gelen Şerife Bacı, Atatürk ve Cumhuriyeti simgeleyen figürler ve Kuva-i Milliye… Peki doğal güzellik olarak nerelere gidilebilir?
2032
Borçka Karagöl:
Büyülü bir güzelliğe sahip olan Borçka Karagöl, aslında bir heyelan gölü… Göl, 1900’lü yılların başında Klaskur ismi verilen bir tepede meydana gelen toprak kayması sonucunda Klaskur deresinin önünü kapatmasıyla oluşmuş.
2132
Cennetvari güzellik Borçka Karagöl, 2002 yılında Bakanlar Kurulu’nca alınan bir kararla tabiat parkı ilan edilmiş. Park bölgesi toplam 368 hektar alana, göl ve çevresi ise yaklaşık 5 hektar alana sahip. Fotoğraf ve doğa tutkunları için tam bir cennet…
2232
Yedigöller:
Sazlıgöl, İncegöl, Küçükgöl, Deringöl, Büyükgöl, Kurugöl ve Seringöl’den oluşan göller, kayan kütlelerin vadilerin önünü kapatmasıyla oluşmuş ve bulunduğu yöreye ismini vermiş. 1965 yılında milli park ilan edilen Yedigöller; 2019 hektarlık alanı kaplayan doğaseverler için bir yeryüzü cenneti.
2332
Yer altından geçişlerle birbirine bağlanan göllerin çevresinde, köknar, kayın, çam, meşe, gürgen gibi ağaç türleri bulunuyor. Şırıl şırıl melodi gibi akan dereleriyle, buz gibi şifalı pınarlarıyla, birbirinden alımlı gölleriyle, hiçbir insanın kaçırmaması gereken enfes bir doğal güzelliğin mesken tuttuğu topraklar burası…
2432
İsterseniz kamp yapabilirsiniz ya da Habitat Mesire Evleri’nde konaklayabilirsiniz. Yalnız bunun için şimdiden rezervasyonunuzu yapmalısınız.
2532
Gölcük:
Gölcük, Bolu’nun sınırları içerisinde Aladağlar eteğinde yer alıyor. İstanbul’a 2, Ankara’ya 3.5, İzmir’e ise 4 saat uzaklıkta… Söğüt, kayın, köknar, sarı ve karaçam cinsi ağaçların kuşattığı muhteşem bir güzelliğe sahip olan Gölcük, günübirlik geziler için de kamp yapmak için de son derece uygun. Bölge özellikle kasım ayında fotoğraf için güzel görüntüler oluşturuyor.
2632
Gölcük, aslında yapay bir göl. Ormanların arasındaki havzaya set çekilerek suyun rezervde toplanmasıyla oluşturulmuş suni bir göl. Tabiat harikası Gölcük’ün etrafı yaklaşık 1300 metre uzunluğunda… Gölün etrafında yürüyüş parkurları, kamelyalar, piknik alanları alanları bulunuyor. Tertemiz oksijen dolu havayı ciğerlerinize çekmek için iyi burası oldukça ideal…
2732
Küre Dağları Milli Parkı, Valla Kanyonu, Ilgarini Mağarası, Ilıca Şelalesi, Horma Kanyonu, Ilgaz Dağı Milli Parkı, Azdavay, Cide, Daday, Pınarbaşı ve Tosya…
2832
Çat Vadisi:
Rize’de, Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nca koruma öncelikli 200 ekolojik saha arasında gösterilen Çat Vadisi, sonbaharla birlikte oldukça renkli görüntüler sunuyor. Türkiye’nin tek yaşlı şimşir ormanları ile ladin çam ormanlarının yer aldığı vadi, kışın yağan karla birlikte de seyrine doyumsuz manzaralar ortaya çıkarıyor.
2932
Elevit ve Fırtına Deresi’nin birleşim noktası üzerinde bulunan vadi doğası, taş köprüleri, temiz havası ve yöresel lezzetleriyle cennetten bir köşe…
3032
Kekova:
Kekova, Antalya’nın batısında Demre’yle Kaş arasında, aynı adı taşıyan bir ada ve daha küçük adacıkların çevrelediği saklı bir cennet.
3132
Kemer yakınlarındaki Olympos’tan Fethiye’ye kadar uzanan antik Likya bölgesinin en korunaklı koylarına sahip, doğanın ve tarihin, denizin mavisiyle boyandığı bir yer. Kasımda burada tarih, deniz ve lezzet peşine düşmenin tam zamanı!
3232
Simena’nın kalbi Kaleköy’de konaklayabilirsiniz. Yamaçtaki olağanüstü sevimli taş evleri ve tarihin izlerini keşfedebilirsiniz. hürriyet