Reuters Türkiye’den fotoğrafları geçti! Dünya izliyor…
Bir tweet yetti dünya izliyor…
119
Mars’a gerçekleşen tarihi yolculuktan aylarca önce NASA’nın açıklamasıyla dünyanın gözünü çevirdiği Türkiye’nin incisi Salda Gölü, bu kez Reuters’ın haberiyle gündemde.
219
Uluslararası ajans Reuters, ‘Dünya’daki Mars. Türk gölü gezegendeki eski yaşama dair ipuçları taşıyor olabilir’ başlığıyla çok sayıda fotoğrafın yer aldığı bir haber yayımladı.
319
Haberdeki kareler foto muhabiri Ümit Bektaş’ın imzasını taşırken, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nden (NASA) Dr. Thomas Zurbuchen Reuters’a Türkiye’nin Maldivleri olarak bilinen Salda Gölü’nü anlattı.
419
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı’nın (NASA) uzay aracı Perseverance Mars’taki Jezero Krateri’nde yaşam izini aramayı sürdürürken, bilim insanlarının bir gözü de Türkiye’deki Salda Gölü’nde.
519
NASA’nın bilim araştırmaları sorumlusu Dr. Zurbuchen, uzay aracı Perseverance’in Mars’ta yaşam izi aradığı günlerde Salda’nın Kızıl Gezegen hakkında bilgi sağlayabilecek güçlü bir örnek olduğunu söyledi.
619
Salda Gölü’nün Jezero Krateri’yle büyük benzerlikler taşıdığına dikkat çeken bilim insanı Zurbuchen şu ifadeleri kullandı: “Perseverance bir şey bulduğunda, Salda Gölü’ne de bakıp her iki süreci de inceleyebiliriz.
719
Sadece benzerliklere değil, Perseverance ile Salda Gölü arasında eşit derecede önemli olan farklara da bakabiliriz. Dolayısıyla bu göle sahip olduğumuz için gerçekten çok memnunuz çünkü göl, uzun süre daha bizimle birlikte olacak.”
819
BİR TWEET YETTİ…
NASA, Preseverance Mars’a inmeden bir gün önce “Kratere kimse ayak basmadı ama Türkiye’deki Salda Gölü sayesinde neler bekleyebileceğimiz konusunda bazı fikirlerimiz var” tweetini paylaştı.
919
Temmuz 2020’de yayımlanan bir NASA makalesinde ise “Jezero kraterine seyahat edemeyebilirsiniz ama ona en yakın yeri görmeye gidebilirsiniz: Salda Gölü, Türkiye” ifadesi yer aldı.
1019
BİR ZAMANLAR DEVASA BİR GÖLDÜ…
2000’li yıllarda gezegende araştırmalar yapan Spirit ve Opportunity ile yakın zaman önce Curiosity, Mars’ın bir zamanlar daha sıcak ve ıslak bir gezegen olduğunu, daha kalın bir atmosfere sahip olduğunu ortaya koydu.
1119
Perseverance, kendinden önceki robotların bilgileri ışığında, eğer bir zamanlar var oldularsa, ilkel yaşam formlarının izini arayacak. Bunun için de bir zamanlar devasa bir göl olan Jezero’ya indirildi.
1219
Bilim insanları, Mars’taki kurumuş krater gölünün, özellikle minerolojileri açısından Salda Gölü’yle benzerlik taşıdığını düşünüyor. Bu temelde, Salda’dan elde edilen bilgiler ile yapılacak karşılaştırmaların, Mars’ta mikrobiyal yaşam izi arayışına yardımcı olacağı tahmin ediliyor.
1319
Salda’daki hidromagnezit tortular, mikroplar tarafından aşındırılarak şu anki halini almış kayalar. Okyanuslardaki resif veya mercan kayalıklarına benzeyen bu oluşumlara mikrobiyalit deniyor.
1419
Bilim insanları, Jezero kraterinde benzer bir oluşumun kalıntılarına rastlamanın, Mars’ta geçmiş yaşam adına ‘dev’ bir haber olacağını düşünüyor. BBC’ye konuşan California Üniversitesi’nden gezegen bilimci Bethany Ehlmann, tıpkı Dünya’nın ilk yaşam formlarının araştırıldığı gibi Mars’ta mikrobiyolojik yaşam kalıntısı araştıracaklarını söyledi.
1519
Ehlmann, “Bu yaşam formlarının Dünya’da 3.5 milyar yıl önce yaşadığını biliyoruz. Cevabını aradığımız soru; bunların Mars’ta da 3.5 milyar yıl önce, göl diplerinde yaşayıp yaşamadığı” dedi.
1619
DÜNYAYA GETİRİLİP KARŞILAŞTIRILACAK…
Beklenti, Perseverance’ın yapacağı araştırmaların sonuçlarının Dünya’da alınacağı yönünde. Aracın, elde ettiği kaya örnekleri, başka bir araçla Dünya’ya geri getirilecek.
1719
NASA ve Avrupa Uzay Ajansı’nın milyarlarca dolar maliyetli ortak projesi ile daha küçük bir aracın 2026 yılında Jezero kraterine gönderilerek, Perseverance’ın bıraktığı tüpler içindeki kaya örneklerini toplaması planlanıyor. Araç daha sonra yörüngeye çıkacak ve burada bir uydu tarafından yakalanarak, ileri araştırmalar için Dünya’ya geri getirilecek.
1819
SpaceX hali hazırda Mars’a gidecek uzay aracının roket testlerini yapıyor. Amaç öngörülebilir bir gelecekte Mars’a insanlı uçuş gerçekleştirmek. Perseverance da bu araştırmalar kapsamında, “Mars’ın karbondioksit ağırlıklı atmosferinden, solunabilir oksijen elde edilebilir mi?” sorusuna yanıt arayacak.
1919
NASA’nın bilim araştırmaları sorumlusu Dr Thomas Zurbuchen, “Eğer Himalayalar ve Alpler’deki bir jeolojik örneğin niteliğini gerçekten anlamak istiyorsak, insanları oraya götürmeliyiz. Bu Mars’ta da aynı” dedi. (Milliyet)