Lezzetli yemekler yapmanın anahtarı, iyi stoklanmış muazzam bir baharat rafıdır. Bunun yanında, elbette hangi baharatın nerelerde kullanılabileceğini de bilmek gerekir.
221
Herhangi bir baharat, yerinde kullanıldığında, tariflerinizi beklenenden çok daha iyi noktalara ulaştırabilir.
321
Frenk kimyonu:
Frenk kimyonu tohumlarında hafif bir anason tadı vardır. Bu tohumları öğüterek, et yemeklerinde veya patates salatasında kullanmayı deneyin. Normalden farklı olarak ev yapımı bisküvilerde ve ekmeklerde hamura bir yemek kaşığı Frenk kimyonu ekleyerek yeni bir tat elde edebilirsiniz.
421
Sıradan et kavurma tariflerinden sıkılanlar için Orta Doğu’nun en sevilen mezelerinden humus ve et kavurmayı bir araya getirdik. Baharatlarla harmanlanan et, nohut ve tahine limon suyu, sarımsak, tuz, kimyon, kırmızı biber ve zeytinyağı eklenerek yapılan humus yatağında sunuma hazırlanıyor. İşte humuslu et kavurma tarifi…
521
Kakule:
Bu keskin baharatın kapsüllerini bütün halde ezip, pilav ve sütlaç gibi pirinçli tariflerde kullanabilirsiniz. Ayrıca, bir tutam öğütülmüş kakule tohumu, ev yapımı meyve sularına egzotik bir dokunuş katar.
621
Acı pul biber:
Zengin bir C vitamini deposu olan kırmızı pul biber, domates sosu veya salça ile karıştırıldığında, mantı başta olmak üzere hemen hemen her yemeğe yakışan özelliktedir.
721
Tarçın:
Hazırladığınız meyve kompostolarına bir tutam toz tarçın ekleyin veya soğuk havalarda içinizi ısıtan yatıştırıcı bir içecek elde etmek için bir adet çubuk tarçın üzerine sıcak su dökün ve biraz balla tatlandırın.
821
Balkabağına en çok ne yakışır? Tabii ki tarçın, zencefil ve diğer iç ısıtan baharatlar. Bunları bir araya getiren enfes balkabaklı latte de kahvecilerde sık sık karşımıza çıkan bir lezzet.
921
Karanfil:
Hem tatlı hem de tuzlu yemeklere keskin bir tat vermenin yanı sıra, karanfil antiseptik ve ağrı kesici özellikleriyle sıkça kullanılır. Örneğin diş ağrısı çekiyorsanız, karanfil çiğnemek veya hassas bölgeye birkaç damla karanfil yağı sürmek, ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur.
1021
Kişniş:
Kişniş tohumlarının tatlı, hafif meyveli bir tadı vardır. Et yemeklerine, güveçlere veya domates sosuna bir tutam öğütülmüş kişniş tohumu ekleyin.
1121
Veya bisküvi ve kek karışımlarına bir miktar kişniş serperek harikalar yaratabilirsiniz.
1221
Rezene:
Akdeniz mutfağında oldukça popüler olan rezene, güçlü bir meyan kökü aromasına sahiptir. Bir tutam öğütülmüş rezene tohumu, balık yemeklerinde ve güveçlerde lezzetli, belirgin bir fark yaratır.
1321
Zencefil:
Alternatif tıpta da kullanılan zencefil, kışın hastalıklardan korunmanın en güvenli yollarından biri. İnce dilimlenmiş ya da rendelenmiş bir parça taze zencefil, kaynar suya eklendiğinde şifalı bir bitki çayına dönüşebilir.
1421
Muskat:
Tropikal bir meyve olan muskat cevizi topları, farklı aromasıyla peynir sosları, meyve kompostoları veya sütlaç için mükemmel bir seçenek olabilir.
1521
Paprika:
Paprikanın tadı ve acılığı, yapımında kullanılan öğütülmüş kırmızı biber karışımına ve menşe ülkesine göre değişir. Domates sosuna bir tutam toz biber ekleyebilir veya biraz mayonez ile karıştırarak yeni bir sos elde edebilirsiniz.
1621
Safran:
Safran, mor çiçekli safran bitkisinin kurutulmuş halidir. 1 gram safran elde etmek için 1500 çiçek gerekir, bu da neden bu kadar pahalı olduğunu açıklıyor. Neyse ki, risotto, paella, kek ve bisküvi gibi çoğu yemeği tatlandırmak ve renklendirmek için bir tutam safran yeterli.
1721
Yıldız anason:
Çin mutfağında yaygın olarak kullanılan sıcak anason aroması, tatlı veya tuzlu tariflerde iyi bir sonuç verir.
1821
Ayrıca, tropikal meyve salatasında, pastaların üzerinde bütün bir yıldız anasonu kullanabilir veya kızartmayı düşündüğünüz sebzelerin üzerine bir tutam öğütülmüş yıldız anasonu serpebilirsiniz.
1921
Zerdeçal:
Zencefil ailesinin bu üyesi, köri tozunun önemli bir bileşenidir. Bir tutam öğütülmüş zerdeçal, çorbalara ve pirinç yemeklerine hafif baharatlı bir dokunuş ve zengin bir sarı renk katar.
2021
Yaban turpu:
Yapılan araştırmalara göre, yaban turpu içeriğindeki fitokimyasallar sayesinde, kanserle mücadele etmeye yardımcı oluyor ve antibakteriyel özellikler taşıyor.
2121
Bir miktar taze rendelenmiş yaban turpu, patates püresine yakışır veya iştah açıcı bir sos elde etmek için yoğurtla karıştırılabilir. hürriyet