İstemeden de olsa biriken yağlarınızdan kurtulmak ve sağlıklı bir vücuda kavuşmak için sofralarınızdan eksik etmemeniz gereken 7 muhteşem yeşil besini, Dr. Fevzi Özgönül sıraladı. İşte besleyiciliği çok yüksek vitamin deposu olan o gıdalar…
215
1.Enginar:
Karaciğer dostu olarak bilinen enginardan, yapılan araştırmalar sonucunda içerdiği vitamin ve mineral yoğunluğu ve antitoksin özelliği ile birçok hastalıkta destek tedavi olarak faydalanılıyor. Özellikle yaprakları bu açıdan çok kıymetli.
315
Enginar aynı zamanda mide ve sindirim sistemi dezenfektanı olarak da biliniyor. Bunun dışında kalp hastalıklarında, romatizma ve gut da, safra kesesi ve karaciğer rahatsızlıklarında faydalıdır. Enginar yemeği yaparken sadece taban bölümü değil, yapraklarının da pişirilip dip kısmının sıyrılarak yenmesi tavsiye edilir.
415
2.Bezelye:
Protein, lif ve nişasta açısından zengin bir sebzedir. A, C ve B vitaminlerinin yanı sıra demir, potasyum ve fosfor gibi mineralleri de içinde barındıran besleyici bir sebzedir.
515
Bezelye birçok yemek çeşidinde kullanılabilir, ayrıca soğuk yemeklerde ve çorbalarda da kullanımı tercih edilebilir.
615
3.Ispanak:
Demir deposu olarak bilinen ıspanak ayrıca A, B, C ve E vitaminlerinden, magnezyum, fosfor ve iyot mineralleri ve protein açısından da çok zengin bir sebzedir. Bu nedenle vücudun direncini artırır, özellikle bahar aylarında nükseden hastalıklara karşı vücudu korur.
715
Kemik ve dişleri de güçlendirir. Diş çürümelerine karşı koruyucudur. Ispanağı salata olarak, kıymalı veya zeytinyağlı yemek olarak hata atıştırmalıklar içerisinde bile kullanabiliriz.
815
Tüm bu faydalarının yanında ıspanak gut hastalarına, eklem iltihabı olanlara, böbrek taşı şikayeti olanlara tavsiye edilmez.
915
4.Taze fasulye:
Vitamin, mineral ve antioksidan bakımından oldukça zengin bir sebze olduğu için özellikle mevsiminde; haftada 2 defa, öğlen öğünlerinde etli veya zeytinyağlı olarak tüketilmesi önerilir.
1015
Kalorisi düşük, yağ bakımından fakir bir sebze olsa da bol lifli yapısı sebebiyle diğer gıdaların sindirimine yardımcı olarak sindirim sisteminin daha rahat çalışmasını sağladığı ve kötü kolesterolün bağırsaktan emilimini engellediği için yararlı bir yiyecektir.
1115
Özellikle A vitamini yönünden zengindir, cilt ve göz sağlığı için yararlıdır. İçerdiği lutein, zeaxanthin ve beta karoten gibi antioksidanlar sayesinde vücutta bulunan serbest radikallerin zararlı etkilerini yok eder, yaşlanmayı geciktirir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
1215
5.Brokoli:
A, C, E vitaminlerini ve diğer vitaminler bakımından ayrıca demir, bakır, potasyum ve kalsiyum mineralleri açısından oldukça zengindir. Salata şeklinde haşlanmış olarak, zeytinyağlı yemek olarak ve çorba olarak sıkça tüketilir. Mükemmel bir antioksidandır.
1315
6.Taze sarımsak:
Mevsimsel salgın hastalıklarda koruyucu, tansiyon ve kolesterol düşürücü, kan sulandırıcı ve bağışıklık sistemini güçlendirici olarak faydaları saymakla bitmez.
1415
7.Bakla:
Protein ve vitaminler açısından son derece zengin bir sebze olan baklanın taneleri tazeyken yeşil, kuruyunca açık kahverengidir. Kuru bakla, taze baklaya göre daha besleyicidir.
1515
Kuru baklanın 100 gramında yaklaşık olarak 25 gram protein, 60 gram karbonhidrat vardır. Ayrıca bakla B1, B2, B6 ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum mineralleri açısından da oldukça zengindir.
(Milliyet)