Kombucha çayı Çinliler tarafından ‘Sonsuz Yaşam İksiri’ olarak adlandırılmıştır. Bundan yaklaşık 2000 yıl önce Uzak Doğu’da keşfedilmiş bir mucizedir ve saymakla bitmeyecek faydalara sahiptir. Kombucha’nın bir tek ölüme derman olmadığını söylesek çok da hata etmiş olmayız. Ülkemizde kombu çayı olarak bilinen bu çay son yıllarda Amerika’nın ardından ülkemizde de oldukça revaçtadır. Yapılan araştırmalarda Amerika’da insanların çeşitli gazlı içecekler yerine gün içerisinde kombu çayını tüketmeyi tercih ettiği gözlemlenmiştir. 19. Yüzyılın başlarında Rusya üzerinden Almanya’ya Kombu mantarı düz bir disk şeklindedir ve jelatine benzer bir zardan oluşur. Kombucha mantarının yaşam ortamı çay ve şekerden oluşan bir solüsyondur. Bu solüsyon içerisinde yaşar ve sürekli olarak ürer.
27
Kombucha’nın (kombu çayının) Faydaları Nelerdir?
Kombu çayı simbiyotik bakteri barındıran nadir içeceklerden biridir. Hem prebiyotik hem de probiyotik etkisi vardır. Kombu çayının içinde bulunan mantar ve bakteriler bağırsaklardaki kötü bağırsak florasını yerine yeni ve temiz bir dost bağırsak florası yerleştirir ve bu floranın korunması için gereken enerjiyi sağlar. Bu yapısı sayesinde de sindirim ve boşaltım sistemine dosttur ve bu sistemlerde oluşan hastalıkların tedavi edilmesini sağlar.
Kombu çayı içerisinde bulunan glukuronik asit vücutta biriken yabancı maddelerin ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Glukuronik asitin etkisiyle suda eriyerek vücut tarafından tekrar emilimi engellenen zararlı maddeler böbreklerden geçerek idrar yoluyla dışarıya atılır. Bu şekilde toksinlerin vücuttan dışarı atılması ve iç temizliğin yapılması sayesinde daha enerjik ve sağlıklı hissetmenize yardımcı olur. Glukuronik asit vücudun çözemediği 200 civarında kimyasalı çözerek vücuttan atar. Her gün düzenli olarak tüketilen kombu çayı bağırsaklarınıza detoks yaptırır ve güçlü bir bağırsak sistemine sahip olmanızı sağlar.
37
Journal Food Microbiology dergisinde yayınlanan bir makaleye göre kombu çayı içerdiği gluconacetobacter, acetobacter, lactobacillus ve zygosaccharomyces probiyotikleri sayesinde mucizevi bir sağlık iksirine dönüşmüştür.
Kombu çayı ile ilgili fareler üzerinde yapılan bir deneyde diyabetli fareler kullanılmıştır. Düzenli olarak yapılan bu çalışmada kombu çayının kan şekerini baskılayabildiği, kandaki lipid düzeyini düşürdüğü göstermiştir. Ayrıca midenin asit salgılamasını azalttığı, mide ülserlerinde iyileştirici etkisi olduğu, mikropları öldürdüğü hücre çoğalmasına yardımcı olduğu gözlemlenmiştir.
Nobel ödüllü Rus yazar Alexander Solzhenitsyn’nin otobiyografisinde düzenli olarak kombu çayı tükettiği ve bu sayede mide kanserini yendiği söylenmektedir. Bununla birlikte eski Amerika Birleşik Devletleri başkanlarından Ronald Reagan da kanserin vücudunda yayılmasını engellemek için düzenli olarak kombu çayı tüketmiş ve uzun yıllar hayatta kalmıştır. Ronald Reagan 93 yaşında vefat etmiştir.
47
Kombu çayı ömrü uzatır.
Yüksek tansiyonun düşürülmesini sağlar ve yüksek tansiyondan kaynaklanan huzursuzluğu giderir.
Vücuttaki tüm salgı bezlerini ve hormon savunma sistemlerini uyarır.
Vücudun ph dengesinin sağlanmasına yardımcı olur, asit seviyesini düşürür.
Kan dolaşımını hızlandırarak metabolizmayı uyarır. Yüksek kan basıncını düşürür ve yüksek kan basıncının sebep olduğu hastalıkları iyileştirici etki gösterir.
Kalp atış ritminin düzenlenmesine yardımcı olur.
Sindirim sisteminin daha rahat çalışmasını sağlayarak mide düzensizliklerini de giderir. Kombu çayının içerisindeki organik asitler, sindirim enzimleri ve antioksidanlar sindirimin düzenli bir şekilde arttırılmasına ve bu sayede ishal, kabızlık, mide reflüsü ve mide ekşimesi gibi rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olur.
57
Astım hastalarının tedavisinde etkilidir, astım krizlerini yavaşlatır.
Şeker hastaları için tedavi edici özelliği vardır, kan şekerini dengeler ve şeker hastalığını iyileştirir.
Alerjilerin hafiflemesine yardımcı olur ve zamanla alerji problemini ortadan kaldırır.
Karaciğer için çok faydalıdır. Sertleşen karaciğeri yumuşatır ve yenilenmesine yardımcı olur. Vücutta yarattığı detoks etkisiyle pankreas için olumlu etkileri vardır. Vücutta oluşan toksinlerin böbrekler aracılığıyla atılmasını sağlar ve karaciğerin arındırılmasına yardımcı olur. Yapılan bazı araştırmalarda da vücutta toksinler sebebiyle oluşan oksidatif hasarın karaciğere zarar vermesini engeller ve karaciğer hücrelerini korur.
67
Kombu çayı vücuttaki bakterilerle savaşır. Kombu çayının mayalanması sırasında bol miktarda asetik asit üretilir. Çay içerisinde bulunan polifenoller ve asetik asit vücuttaki birçok zararlı mikroorganizmayı yok eder. Kombu çayı özellikle enfeksiyona sebep olan bakteriler ve candida mayasına karşı çok güçlü bir antibakteriyel etkiye sahiptir.
Kombu çayı anti lipidemik özelliğe sahiptir ve bu sayede kötü kolesterolü trigliserit eminlimini azaltır ve iyi kolesterolü dengede tutarak korunmasına yardımcı olur.
Kombu çayı bağırsak florasını dengelediği ve metabolizmayı uyardığı için gut hastalığının da oluşumunu engeller.
Kombu çayında bulunan glükosaminler, sinovyal hyaluronik asit üretimini arttırır. Bu durum da kolajen seviyesinin korunmasını destekler ve artrit ağrıları önler. Kolajen hem cilt için çok faydalı bir maddedir hem de eklemleri destekler. Dolayısıyla kombu çayının eklem ağrılarını iyileştirici özelliği vardır.
77
Düzenli kombu çayı böbrek taşlarının erimesine ve yok olmasına yardımcı olur.
İçeriğindeki antioksidanlar sayesinde radyasyona karşı koruyucu etki gösterir ve vücuttaki serbest radikallerle savaşır.
MS ( multiple scloris ) hastalığının tedavisinde kullanılır.
Damar sertliği tedavisinde kullanılır.
Bronşite iyi gelir, balgam ve öksürüğü giderir.
Korneada oluşan kataraktı giderir ve görüşü kuvvetlendirerek göz sağlığını korur.
Cinsel gücü arttırır.
Menapozda yaşanan rahatsızlıkları iyileştirerek dengeli bir dönem geçirilmesine yardımcı olur.
Cilt üzerinde bulunan yaraların iyileştirilmesine yardımcı olur.