Dev buzdağı hızla yaklaşıyor. Ekolojik sistemi bir felakete sürüklemesi beklenen çarpışma gerçekleşirse bakın Dünya’yı neler bekliyor?
228
İngiltere Hükümeti, Güney Atlantik’te üç yıldır sürüklenen ve İngiltere’ye ait Güney Georgia adasına çarpmak üzere olan dev buzdağına keşif ekibi gönderiyor.
328
3.900 kilometrekare büyüklüğündeki A68a adlı buzdağının, 3.528 kilometre yüzölçümü olan adaya 90 kilometre kadar yaklaştığı belirtiliyor. İngiliz Kraliyet Donanması, buzdağının bu ay içinde adaya çarpabileceğini söylüyor.
428
İngiliz Antarktik Araştırma Kurumu’nda görevli inceleme ekibinin Ocak sonunda bölgede olması bekleniyor.
528
Ekibin uzaktan kumanda edilen iki sualtı planörü ve diğer cihazlarla örnek toplayarak buzdağının çevresine etkilerini inceleyeceği belirtiliyor.
628
Güney Georgia’da kışın daimi yerleşim yok. Yaz aylarında adada 30 kadar kişi ikamet ediyor. Ancak Güney Georgia, penguenler ve balıkçıllar için dünyanın en önemli üreme alanı.
728
Adada yedi milyon penguen dahil 30 milyon kadar kuş ve iki milyon fokun yaşadığı tahmin ediliyor.
828
200 metre derinliğe sahip olan buzdağının erimesiyle deniz suyu sıcaklığının değişeceği, çok büyük miktarlarda tatlı su açığa çıkacağı için planktonik organizmalardan balinaya bölgedeki tüm deniz canlılarının yaşamının olumsuz etkileneceği belirtiliyor.
928
Uzmanlar, buzdağının adaya çarptıktan sonra kara oturmasıyla bölgedeki besin zincirinin bozulacağını, bunun sonucu olarak penguen ve fokların ana besin kaynağı olan balık ve kril bulmasının güçleşeceğini söylüyor.
1028
Temmuz 2017’de Larsen C Kıta Sahanlığı’ndan kopan A68a, yakın bir zamana kadar dünyanın en büyük buzdağıydı.
1128
Zaman içinde kütlesinin önemli bir bölümünü kaybeden buzdağı, kıta sahanlığından koptuğunda Lüksemburg’un iki katı kadar bir yüzölçümüne (5.800 kilometre kare) sahipti.
1228
Diğer yandan yüzeyinin yüzde 81’inin buzullarla kaplı olan Grönland, hiç şüphesiz küresel ısınmadan en çok etkilenen bölgelerin başında yer alıyor.
1328
Özellikle de küresel ısınmanının çok daha agresif bir şekilde etkisini göstermeye başlamasıyla birlikte buzulların iyice inceldiği ortaya çıktı.
1428
Yaklaşık 200 buzulun uydular aracılığıyla 40 yıldır toplanan verileri incelenerek bu kötü tabloya ulaşıldı.
1528
Michalea King ve bilimsel araştırma ekibinin birlikte incelediği veriler ışığında Grönland’daki erimenin artık geri dönülemez bir noktaya geldiği belirtildi.
1628
Bölgeye yağan karın, adanın sahip olduğu buz kütlesindeki erimeyi telafi edemeyeceğinin de altı çizildi.
1728
İşin daha da kötüsü sıcaklık artışları dursa bile buzulların erimeye devam edecek olması…
1828
Grönland’ın da erimesiyle birlikte 1000 yıllık bir sürecin ardından suyun 7 metre yükselebileceği ifade ediliyor.
1928
Ada sürekli erimeye halinde. Bu erime, Dünya’yı kaplayan okyanuslardaki su seviyesini ise yıllık ortalama 1 mm kadar artırıyor.
2028
Bilim insanları bu erimeyi bir örnekle açıklıyor: 2019 yılında Avrupa’yı vuran sıcak dalgasının etkileri, Grönland’da öyle sert hissedildi ki beş gün içinde adadaki buz tabakası 55 milyar ton su kaybetti. Korkunç…
2128
Buz tabakasındaki erime, genel olarak erime sürecini de hızlandırıyor; çünkü buzulun üzerindeki su birikintileri güneş ışınlarını içine hapsediyor ve bu da erime sürecini hızlandırıyor.
2228
Diğer yandan kutup ayılarıyla ilgili gelen son haberler yürekleri burkuyor. Küresel ısınmanın giderek artmasıyla birlikte avlanmakta zorlanan bu devasa canlılar, birer birer ‘yamyama’ dönüşüyor.
2328
Küresel ısınmayla birlikte bugüne dek hiç duymadığımız pek çok sorun ortaya çıktı. Buzlar eriyor, okyanus suları yükseliyor, yer yer bazı adalar tamamen sular altında kalıyor, sel felaketleri artıyor, çekirge istilaları baş gösteriyor ve elbette pek çok hayvan türü yok olmanın eşiğine geliyor.
2428
Avustralya’da geçen sene sonu başlayıp aylarca süren orman yangınları ise belki de küresel ısınmanın en acı faturalarından biri oldu. Ancak gerekli önlemlerin alınmaması nedeniyle hızla devam eden küresel ısınma, canlıların canını yakmaya devam ediyor.
2528
Kutuplarda zorlu koşullarda yaşam mücadelesi veren kutup ayıları, sıcaklığın artması ve buzların erimesiyle birlikte daha zor avlanmaya başladı.
2628
Genel olarak fok balıklarıyla beslenen ve ince buz tabakası üzerinde avını yakalayan kutup ayılarının bu buz tabakalarının erimesinin ardından günlerce yiyecek aradığı, bulamadığı ve zayıf düşüp ölmeye başladığı dikkat çekiyor.
2728
Ancak işin daha da kötü yanı, kutup ayılarının kendi türlerini yemeye başlayacak kadar çaresiz bir durumda olması… Kimi kendi yavrularını yerken, kimi de diğer kutup ayılarından zayıf olanını yakalayıp öldürüyor ve bu şekilde hayatta kalmaya çalışıyor.
2828
Yiyecek bulamadığı için şehirlere inen ayıların sayısında da ciddi bir artış gözlemlenirken, ayıların eskisi gibi avlanıp kendilerini doyurabilme ihtimali hayli azalmış durumda. (Hürriyet)