Kalp hastalığı, meme kanseri ve felç riskini azaltıyor…
Bu sebzeler soğuğa dayanıklı! Kışın mutfağınızda olması gereken en sağlıklı 9 sebze…
119
Yabani havuç:
Normal havuca göre yabani havuç, benzersiz yararlara sahip bir tür kök sebzesidir. Havuç gibi yabani havuçlar da soğuğa karşı dayanıklıdır ve donuk sıcaklıklara rağmen zarar görmezler. Tıpkı havuç gibi soğuk havalarda daha tatlı hale dönüşürler. Bir fincan pişmiş yabani havuç neredeyse 6 gram lif ve günlük önerilen C vitamini alımının yüzde 34’ünü içerir.
219
Ek olarak, yabani havuçlar mükemmel bir B, E vitamini, potasyum, magnezyum ve manganez kaynağıdır. Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemi için harika bir sebzedir. Özellikle çözünür lif bakımından zengin olan yabani havuçlar, kalp hastalığı, meme kanseri ve felç riskini azaltmaya yardımcı olur.
319
Brüksel lahanası:
Brüksel lahanası, soğuk havalarda yetişebilen ve donma sıcaklıklarına dayanabilen en önemli sebzelerden biridir. Brüksel lahanası küçük olmasına rağmen etkileyici miktar besin içerir. Mükemmel bir K vitamini kaynağıdır.
419
Bir fincan (156 gram) pişmiş brüksel lahanası, günlük önerilen K vitamini alım miktarınızın yüzde 137’sini içerir. K vitamini kemik, kalp ve beyin sağlığı açısından çok önemlidir. Brüksel lahanası ayrıca harika bir A, B ve C vitaminleri, manganez ve potasyum mineralleri içerir. Kan şekerinizi sabit tutmaya yardımcı olan lif kaynağıdır.
519
Havuç:
Bu kök sebzesi yaz aylarına hasat edilse de, sonbahar ve kışın lezzet açısından en yüksek tatlılığa ulaşır. Soğuk hava, havuçların hücrelerindeki suyun donmasını önlemek için depolanan nişastaları şekere dönüştürmesine neden olur. Bu da havucun soğuk havalarda daha tatlı olmasını sağlar.
619
Havuç, vücutta A vitamini sağlayan mükemmel bir beta-karoten kaynağıdır. Bir büyük havucun içinde günlük miktarı karşılayacak kadar A vitamini bulunur. Aynı zamanda A vitamini göz sağlığı ve bağışıklık sistemi için oldukça önemli bir vitamindir.
719
İsviçre pazısı:
İsviçre pazısı soğuk havaya toleranslı bir sebzedir. Kalorisi çok düşüktür, vitamin ve minerallerle doludur. Ayrıca, kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilecek antioksidanlar içerir. Sadece bir fincan pazı 7 kalori içerir ve günlük önerilen A ve K vitamini alımını karşılar.
819
Ek olarak bitkiye rengini sağlayan betalain adı verilen pigment içerir. Betalainlerin vücuttaki iltihabı azalttığı ve kalp hastalığının ana nedenlerinden biri olan LDL kolesterolün oksidasyonunu azalttığı görülmüştür.
919
Maydanoz:
Hava soğuduğunda birçok bitki ölürken, maydanoz soğuk havalarda ve hatta karda büyümeye devam edebilir. Maydanoz, son derece soğuğa dayanıklı olmasının yanı sıra, sağlığa birçok faydası olan besinlerle doludur. Sadece 28 gramı bile önerilen günlük K vitamini alımını karşılar ve C vitamini alımınınyarısından fazlasını içerir. Ek olarak A vitamini, folat, demir, kalsiyum ve potasyum ile doludur.
1019
Maydanoz, birçok potansiyel sağlık yararına sahip bitki bileşikleri olan apigenin ve luteolin dahil mükemmel bir flavonoid kaynağıdır. Bu flavonoidler, beyindeki hafıza kaybını ve yaşa bağlı değişiklikleri önlemede yardımcı olur. Araştırmacıların yaptığı bir çalışma, luteolin bakımından zengin besinlerin yaşlı farelerin beynindeki yaşa bağlı iltihaplanmayı azalttığını ve iltihaplı bileşikleri inhibe ederek hafızayı iyileştirdiğini buldu.
1119
Kale:
Kale en sağlıklı sebzelerde biri değil, aynı zamanda soğuk havalarda da yetişebilen bir bitkidir. Kara lahana, brüksel lahanası ve şalgam gibi soğuğa dayanıklıdır hatta yıl boyunca hasat edilebilmesine rağmen, daha soğuk havayı tercih eder. Peki, bu harika sebzenin faydaları neler? Kale son derece besleyici ve çok yönlü bir yeşilliktir. Vitaminler, mineraller, lifler ve andioksidanlar açısından güçlü bileşenleri bulunur.
1219
Sadece bir fincan kale, günlük alım miktarını içeren A,C ve K vitamini barındırır. Ayrıca B vitaminleri, kalsiyum, bakır, manganez, potasyum ve magnezyum açısından da zengindir. Ek olarak, güçlü anti-enflamatueretkilere sahiptir. Yapılan bazı çalışmalara göre kalenin, akciğer ve yemek borusu kanseri gibi belirli kanser risklerini azaltmaya yardımcı olduğu görülmüştür.
1319
Kırmızı lahana:
Lahana soğuk havalarda gelişen, turpgillerden gelen bir sebzedir. Hem yeşil hem de kırmızı lahana son derece sağlıklı olsa da, kırmızı çeşidin daha büyük bir besin profili vardır. Bir fincan kırmızı lahana, günlük önerilen C vitamini alımının yüzde 85’ini karşılar ve yüksek miktarda A, K vitamini içerir.
1419
Aynı zamanda iyi bir B vitamini, manganez ve potasyum kaynağıdır. Bu sebzenin rengi, antosiyanin adı verilen pigmentlerden gelir. Antosiyaninler, antioksidanailesine aittir.
1519
93.600 kadın üzerinde yapılan bir çalışmada, araştırmacılar, antosiyanin açısından zengin yiyecekleri daha çok tüketen kadınların, antosiyanin açısından zengin yiyecekleri daha az tüketen kadınlara göre kalp krizi geçirme olasılığının yüzde 32’ye kadar daha düşük olduğunu bulmuşlardır.
1619
Şalgam:
Bu kök sebze, soğuk havalarda daha iyi büyür ve havuç gibi tatlı bir tat geliştirir. Bir fincan haşlanmış şalgam, günlük önerilen C vitamininin yarısından fazlasını vegünlük önerilen potasyum alımının yüzde 16’sını içerir. Potasyum, kalp fonksiyonu ve kas kasılması için çok önemlidir ve kan basıncını kontrol etmede önemli bir rol oynar.
1719
Yapılan bazı araştırmalar, potasyum yönünden zengin bir diyetin yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Ek olarak şalgam mükemmel bir C vitamini ve potasyum kaynağı olmasının yanı sıra, iyi bir B vitamini, magnezyum, fosfor ve manganez kaynağıdır.
1819
Turp:
Turp, B ve C vitaminlerinin yanı sıra potasyum açısından da zengin bir sebzedir. Bazı çeşitleri soğuğa dayanıklıdır ve donma sıcaklıklarında hayatta kalabilir. Acı tatları, birçok sağlık yararıyla bağlantılı olan ‘izotiyosiyanat’ adı verilen özel bir kükürt içeren bileşik grubuna aittir.
1919
Bu güçlü bitki bileşikleri vücutta antioksidan görevi görerek iltihaplanmayı kontrol altında tutmaya yardımcı olur. Yapılan bir test tüpü çalışması, izotiyosiyanat bakımından zengin turp özütünün meme kanseri hücrelerinin büyümesini engellediğini bulmuştur. milliyet