Karşımızdakinin bize yalan söylediğini nasıl anlarız?
Yalan nasıl anlaşılır? Karşınızdaki kişinin size yalan söyleyip söylemediğini birkaç beden dili ipucuyla yakalayabilirsiniz.
111
Yansıtma: Yansıtma iyi anlaşan tüm insanlar arasında gerçekleşebilir. Yakınlık kurmak için iyi bir yöntemdir. Aslında, o kadar iyi bilinir ki, çöpçatanlık sitelerinde bile öğretilir. Bunu bilerek yapan insanlar kendilerini ele verirler; çünkü bilinçle hareket edip aşırıya kaçabilirler. İlginç olanı ise, yalancıların genellikle başkalarının beden dilini yansıtamamasıdır.
211
Tuhaf beden dili: Yalan söylemeye alışkın olmayan biri kolları ve bacaklarıyla jestler yapmamaya çalışarak kendini ele verebilir. ya da bu jestler göze tuhaf görünür.
Yalan söyleyen biri kıpırdanır; çünkü bu yalanın yarattığı stresle başa çıkmasına yardımcı olur. Parmaklara vurmak, huzursuz ayak, ellerin terlemesi ve ayağı yere vurmak stres ve endişe belirtileridir.
311
Nefes: Yalan söylemek pek çok insan için streslidir. Bu nedenle yalancılar genellikle derin bir nefes alır ve hemen bırakır. Bunu yapmalarının sebebi, ani stresin bedenin otonom sinir sistemini daha hızlı çalışmaya zorlamasıdır. Derin bir nefes kana oksijen sağlar ve stresi azaltmaya yardımcı olur.
411
Ten rengi: Yalan söylerken, pek çok insan kızarır. Burada asıl sorun, kızardığını fark eder etmez, durumun daha beter bir hal alması ve yüzünüzün kıpkırmızı olmasıdır. Bu özellikle açık tenli insanlarda daha belirgindir ama bir hikayenin uydurulması esnasında kanın cilde hücum etmesi tüm cilt tonları için geçerlidir.
511
Terleme: Stres insanları farklı şekillerde etkiler. Bazı insanlar yalan söylerken terlemeye başlar. Yalancının üst dudağında ve daha sonra alnında ter damlacıkları oluşmaya başlar. Kişi alnındaki ter damlacıklarını siler ve bu da bir aldatmaca işaretidir.
yalancıların elleri sıklıkla terler. onları kurulamak için giysilerine silmeye çalışırlar.
611
Titreme: Kas gerilimindeki artık nedeniyle bazı yalancılar titremeye ve huzursuzlanmaya başlarlar. Bu, yalan söylerken yakalanma korkusudur. Bu biçimde titreyen insanlar, örneğin; fincanı dudaklarına götürmekte zorlanırlar çünkü elleri ve kolları kontrolden çıkmıştır.
711
Kas çekilmesi: özellikle şakaklarda, yanaklarda ve göz kapaklarında istemsiz kas çekilmesi de aşırı stres belirtisidir ve kişinin yalan söylediğini ya da önemli bir bilgiyi sakladığını gösterebilir. Bu çekilmeler genellikle yüzün tek bir tarafında görülür.
811
Asimetri: Yüzün her iki tarafında eşit biçimde gerçekleşmeyen jest ya da ifadeler yalanı işaret edebilir. Oransız bir gülümseme, tek burun deliğinin şişmesi ve tek omuz silkme gibi örnekler verilebilir. İçten duygular çoğunlukla yüze simetrik bir biçimde yansır. Bu durumdaki tek istisna, ağzının tek tarafının hafifçe kıvrıldığı küçümseme hareketidir.
911
Mikro ifadeler: Mikro ifadeler yüzde ansızın beliren istemsiz ifadelerdir, kişinin bir olay ya da kişiyle ilgili duyuları hakkında ipuçları verirler. Kontrol edilmeleri neredeyse olanaksız olduğundan, aldatmaca işaretlerini değerlendirmek açısından önemli ipuçları sunabilirler.
1011
Duruş: Yalancıların duruşu genellikle iki türden birine uyar. Birinci tür başlarını hafifçe yana yatırır, ellerini gizler, kıpırdanır, omuzlarını silkeler, ayaklarını sürür, ileri ve geri sallanırlar. Gözlerini kaçırır ve sık sık göz kırparlar.
İlginç olan ikinci türün tam tersini yapmasıdır. Neredeyse hiç hareket etmezler. Sabit bir biçimde oturur ya da ayakta dururlar. Bakışları bile değişmez. Oturuyorlarsa elleri kucaklarında durur ve hareket ettirmezler.
Bununla birlikte iflah olmaz yalancılar her iki türe de uymayacaktır. Rahat görünürler, kolaylıkla gülümser, iyi göz teması kurarlar. Fiziksel açıdan size yaklaşmak isteyeceklerdir. Bir kez şüphelendiğinizi anlarlarsa kendilerini rahatlatmak için bedenlerinin farklı yerlerine dokunmaya başlarlar.
1111
Fiziksel temastan kaçınmak: Yalancılar yalan söylerken fiziksel temastan kaçınırlar. Yalan söylediği kişiden normalden daha da uzak durabilirler.