Sağlıklı diye tüketiyoruz ama karaciğeri bitiriyor!
16
Tükettiğimiz içecekler ve yiyecekler sağlığımız için oldukça risk oluşturabiliyor. Sağlıksız gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulması öneriliyor. Ancak sağlıklı olduğu düşünerek yediğimiz ve içtiklerimiz de riskli durumlara neden olabiliyor. Karaciğer hasarı yaşayan bir kadın bunun nedenini paylaştı.
26
Günlük hayatta tükettiğimiz besinler vücudumuzda hasarlar oluşmasına neden olabiliyor. Bu hasarları geç fark etmek tehlikeyi artırıyor. Doktorlar bu yılın başlarında Cureus Journal of Medical Science’da karaciğer hasarı olan 45 yaşındaki isimsiz bir kadının vaka raporunu yayınladılar. Başvuru sırasında hipotiroidi tedavisi görmekte olan hasta şiddetli epigastrik ağrı ve bulantı şikayeti ile başvurdu.
36
ÜÇ GÜN ÖNCE BİTKİ ÇAYI İÇMEYE BAŞLAMIŞ
Belirtilerinden önce herhangi bir alkol veya uyuşturucu kullanımını, yakın zamanda seyahat etmeyi ve kan nakli öyküsünü reddetti. Kayda değer bir itiraf, bağışıklığını güçlendirmek amacıyla semptomlar yaşamadan üç gün önce bitki çayı içmeye başlamış olmasıydı.
46
İÇERİSİNDE YER ALAN BİLEŞENLER KARACİĞER HASARINA NEDEN OLDU…
Araştırmalar, “Daha fazla inceleme, hastanın yakın zamanda bir bitki çayı kullanmaya başladığını ve kesildikten sonra semptomların tamamen düzeldiğini ortaya çıkardı” dedi. Rapora göre çay, reishi mantarı, aloe, vera ve Sibirya ginsengi de dahil olmak üzere 23 bileşen içeriyordu. Her üç bileşen de geçmiş araştırmalarda karaciğer hasarı vakalarıyla ilişkilendirilmiştir.
56
ALOE VERA KULLANIMINA DİKKAT…
2005’ten beri aloe vera ile bağlantılı olarak karaciğer hasarı riskini gösteren on iki vaka raporu yayınlandı. 2004 yılına dayanan araştırmalar, reishi mantarı formülasyonları alan hastalarda birkaç karaciğer hasarı vakası tespit etmiştir. Son olarak, 2020 yılında British Journal of Clinical Pharmacology’de yayınlanan araştırma, ginseng’in ilaçların metabolizmasında yer alan çeşitli sitokromları inhibe edebileceğini öne sürdü.(Posta)