Adında buğday kelimesi geçse de, aslında karabuğday bir buğday çeşidi değil. Hatta tahıl da değil. Greçka olarak da bilinen ufak bir bitkinin tohumları karabuğday olarak adlandırılıyor. Bu besin, gluten içermediğinden çölyak hastaları ve glutensiz beslenenler için iyi bir alternatif. Yüzyıllardır Asya ülkelerinin mutfaklarında sıkça tüketilen karabuğday şimdi Avrupa ve diğer ülkelerde popülerlik kazanıyor. İşte mucize besin olarak bilinen karabuğdayın şaşırtan faydaları…
211
Daha çok kurak ve serin iklimlerde yetişiyor. Mineral bakımından çok zengin olan karabuğday; magnezyum, demir ve fosfat içermektedir.
311
Yapısında gluten olmadığından çölyak hastalarının rahatlıkla tercih edebileceği bir besindir.
411
Kan şekerinin kontrolüne katkıda bulunan karabuğday açlık hissinin bastırılmasında da etki sağlıyor. Yapılan araştırmalara göre düzenli şekilde karabuğday tüketen kişiler tüketmeyenlere oranla şeker hastalığına yakalanma riskleri daha az oluyor. Magnezyum içermesi de şeker hastalığı riskinden koruyan önemli bir etken.
511
Her ne kadar ismi karabuğday olsa da kendisi bir bitkidir. Tadı daha çok bakliyattan ziyade kuruyemişle benzerlik gösterir. En yakın olduğu tat, bulgurdur ancak karabuğdayın daha aromatik bir tadı vardır.
611
İstenmeyen kolesterolün azaltılmasını sağlıyor. Karabuğdayda bulunan proteinin % 74’ünü kullanabilen insan vücudu yağsız olması ile etkilidir.
711
Fosfor, demir, magnezyum ve potasyum içeren karabuğday yüksek tansiyon ve kansızlığın giderilmesinde oldukça etkilidir. Özellikle demir içeriği diğer tahıllara oranla daha yüksektir.
811
Protein barındırması nedeni ile vücudun yağ depolamasını engelleyen karabuğday aynı zamanda kilo vermeyi de kolaylaştırır. Diyet yapanların özellikle tüketmesi gereken bir besindir.
911
Koyu renk tohumları bulunan karabuğday tüketildiğinde bağırsaklar harekete geçer ve çalışmaya başlar. Eriştelerinizi karabuğday unundan yaparsanız makarna tüketirken zayıflamada sağlayabilirsiniz.
1011
Damarlara güç ve esneklik kazandırır,
Kan basıncını önler,
Kan serumunda kolesterolün artmasını engelleyici özelliği bulunur.
Vücudu rahatlatır,
Terlemenin azalmasını sağlar.
1111
Amino asit içeren karabuğday beslenme için son derece önemlidir,
Karabuğdayda B1 ve B2 vitaminleri bulunur,
Karaciğer dostu “kolin” bileşeni sayesinde karaciğer yağlanmasını azaltır ve bu sayede karaciğerin kolay ve rahat işlev görmesini sağlar.