Etkisi kanıtlanmış! Karaciğer hasarını engellediği…
Parfümeri ve ilaç endüstrisinde önemli bir yere sahip.
17
Sığla Ağacı; parfümeri, kozmetik, ilaç, peyzaj ve tıp alanlarında kullanılmaktadır. Ayrıca kabuklarının güzel kokusu nedeniyle tütsü ve parfümeride kullanılır.
27
Sığla Ağacını asıl önemli kılan faktör ise kabuklarından elde edilen ve “Sığla Yağı” olarak bilinen maddedir. Yılın belli zamanlarında ağaçların gövdelerinin çizilmesi sonucu akan sıvıdan sığla yağı elde edilmektedir.
37
Eski çağlarda ticareti Fenikeliler tarafından yapılan sığla yağı, Mumyaların hazırlanmasında Mısırlılar tarafından kullanılmıştır ve Kraliçe Kleopatra’nın güzellik iksiri olarak bilinmektedir.
47
Antiseptik özelliğe sahip yağ parazitlere karşı etkilidir. Ciltte yumuşatıcı, rahatlatıcı, iltihap giderici ve yara iyi edici etkileri bulunmaktadır. Halk tarafından özellikle mide rahatsızlıklarında ve yaraların iyileştirilmesinde kullanılmaktadır. Aynı zamanda temizleyici ve ter kokularını giderici olarak da kullanılır. Sığla ağacının kabukları ise günlük ya da buhur olarak adlandırılır ve tütsü olarak kullanılır.
57
Antiseptik özelliği olan yağ, cilt üzerine uygulanarak egzama, uyuz, mantar gibi hastalıklarının tedavisinde, küçük yara ve kesiklerin hızla iyileştirilmesinde kullanılır. Mide ve onikiparmak ülserlerinin tedavisi içinse, sulandırılıp içine katılan bal ya da şekerle tatlandırılarak içilir. Etkili bir parazit düşürücüdür. Nefes darlığını giderici ve bedeni rahatlatıcı etkileri Antik Dünyanın Hipokrat döneminden bu yana bilinir.
67
Sığla Yağı yatıştırıcı özelliği nedeniyle özellikle romatizma ağrılarını azaltmakta etkilidir.
Mikrop öldürücü etkisi ile özellikle uyuz ve mantar gibi deri hastalıklarında faydalıdır.
Cildi yumuşatır ve rahatlatır.
Yaraların iyileşmesini hızlandırır.
Dahilen kullanıldığında ise göğsü yumuşatır, balgamı söktürür ve nefes darlığını giderir.
Vücuda kuvvet verir.
Adet söktürücüdür.
Çiğnenirse diş etlerini güçlendirir.
Başta mide ülseri olmak üzere, mide hastalıklarında faydalıdır.
Sığla ağacının kabukları günlük ya da buhur olarak adlandırılır ve tütsü olarak kullanılır.
Sığla Yağı ilaç olarak ve parfüm yapımında kullanılır.
Kuru üzümle birlikte yenirse, zihni açar, öksürüğü keser ve kusmayı önler.
Ter kokularını gidermekte etkilidir.
Yağı parfüm kokusunun uçmasını engellediği için parfümlerde, cildi yumuşattığı için sabunlarda kullanılır.
77
1 ölçü sığlayağı ve 1 ölçü bal karışımını düzenli olarak yemek, iç organlar ile eklemleri güçlendirir ve rahim urlarına fayda sağlar.
Uyuz ve kaşıntılı hastalıklarda çok ince bir tabaka sığla yağı bölgeye sürülür ve bir müddet beklendikten sonra yıkanır.
Reçinenin çiğnenmesi dil, diş eti sorunlarını, boğaz ağrılarını giderir ve öksürüğü keser. Reçinenin çiğnenmesi beyin faaliyetlerini arttırır.
Ülser hastalığında bir ölçü reçine ve bir ölçü bal karıştırılarak, birer çay kaşığı içilir ve 10 gün devam edilir.
Yaralara ve morarmış bölgelere sığla reçinesi sürülürse faydası görülür
Ağacın yağı alınmış kabukları günlük adı ile bilinmektedir. Bu kabukları tütsü olarak yakarak nezle, uykusuzluk ve strese karşı kullanılır.