Kalp yetmezliğinde en sık karşılaşılan belirtiler…
110
Kalp yetmezliğinde görülen ödem kalbe giren ve çıkan kanın yavaşlamasına bağlı olarak bu kanın vücudun farklı bölgelerinde birikmesi sonucu oluşuyor. Bu durum bacak ve ayak bilekleri ile karında şişlik ve hatta akciğerlerde sıvı birikmesi olarak belirti verebiliyor. Kalp yetmezliğinde en sık karşılaşılan belirtilerse nefes darlığı, çabuk yorulma, halsizlik, ödem, iştahsızlık, öksürük, karında şişlik, çarpıntı ve bayılma.
210
Kalp yetmezliğinin 65 yaş üstü bireylerde en yaygın hastaneye yatış nedenlerinden birisi olduğuna dikkati çeken Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun, “En sık karşılaştığımız belirtiler; nefes darlığı, çabuk yorulma, halsizlik, ödem, iştahsızlık, öksürük, karında şişlik, çarpıntı, bayılma olarak sayılabilir. Kalp yetmezliğinde görülen ödem kalbe giren ve çıkan kanın yavaşlamasına bağlı olarak bu kanın vücudun farklı bölgelerinde birikmesi sonucu oluşur. Bu durum bacak ve ayak bilekleri ile karında şişlik olarak karşımıza çıkabilir” dedi.
310
İleri yaşla birlikte görülme sıklığı artan kalp yetmezliğine ilişkin önemli uyarılarda bulunan Prof. Dr. Boztosun, “Kalbin vücudun ihtiyacı olan kanı pompalayamaması durumuna kalp yetmezliği denilir. Bu durum kalbin yeterince kasılamaması sonucu gelişebileceği gibi kalp kasının yeterince genişleyememesi nedeniyle de meydana gelebilir.
410
Her iki durum da doku ve organların oksijenlenememesi yani beslenememesi ile sonuçlanır. Kalp yetmezliği genellikle altta yatan başka hastalıklar sonucu gelişir. Bu hastalıklar arasında; kalp damar hastalığı, kalp krizi, kalp kapak hastalığı, ritim bozukluğu, hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp kası iltihabı (miyokardit), akciğer hastalıkları, obezite ve hatta kansızlık (anemi) bulunur.
510
Kalp yetmezliği gelişmesinde genetik nedenler de önemli rol oynar. Örneğin ailesinde kalp yetmezliği öyküsü olan insanlarda kalp yetmezliği gelişmesi riski daha yüksektir” dedi.(Posta)