Lezzetli diye yenilen o besin damarları çürütüyor…
122
Kolesterol ve kan basıncı seviyenizi büyük ölçüde iyileştirmek için atabileceğiniz ilk kolay adım, diyetinizi yenilemek. Renkli meyve ve sebzeler, lif açısından zengin kepekli tahıllar, az yağlı süt ürünleri, derisiz kümes hayvanları ve balık, fındık, baklagiller ve zeytinyağı gibi tropikal olmayan bitkisel yağlarla dolu bir diyet benimsemeye odaklanmak, hayatınızı uzatacaktır. Kalbe faydalı diyet lifi, omega-3’ler ve yağsız proteini daha fazla alırken, doymuş yağlar, trans yağların yanı sıra aşırı sodyum ve şekerden kaçınmanız gerekiyor. İşte hayatınızı tehdit eden yiyecekler…
222
KATI YAĞLAR:
Katı yağ oda sıcaklığında sertleştiğinden, çoğunlukla zararlı doymuş yağlardan oluşur. Heart Foundation, doymuş yağdan alınan günlük kalorinin sadece %5’ini, keten yağında bulunanlar gibi çoklu doymamış yağlarla değiştirmenin, kalp hastalığı riskinizi %10 gibi etkileyici bir oranda azalttığını belirtiyor.
322
KEK:
Ticari olarak pişirilen kekler yalnızca tekneler dolusu şeker içermekle kalmaz, aynı zamanda potansiyel trans yağ kaynakları olan kısmen hidrojene yağlarla da hazırlanabilir. Trans yağlar, işlenmiş gıdalarda yasaklanmış olsa da, bu yağları fırınlanmış ürünlerde ve birçok restoran gıdasında bulabilirsiniz.
422
PATATES CİPSİ:
Patates cipsinin sağlıklı beslenme planının dostu olmadığı bir sır değil. Kalorisi, yağı ve sodyumu yüksektir ve sadece bir porsiyondan sonra yemeyi bırakmak da oldukça zordur. Sağlıklı bir kalp için düşük sodyumlu bir diyet gereklidir; Amerikan Kalp Derneği, günde 2.300 miligramdan fazla (bir tam çay kaşığına eşdeğer) tuz tüketmenin yüksek tansiyon riskinizi artırabileceğini açıklıyor. Bu kardiyovasküler hastalık için ciddi bir risk faktörü.
522
BARBEKÜ SOS:
İsli tadı ile yediğiniz eti ve patatesi muhteşem bir lezzete taşıdığını düşündüğünüz barbekü sos, aslında büyük bir tehdit. İçeriğindeki yüksek orandaki şeker ile hem kilo alımını hem de buna bağlı olarak kalbinizi tehdit ediyor.
622
DOMATES SUYU:
Konserve olarak hazır alınmış domates suyu, beklediğiniz likopen içeriğinin besleyiciliğinin aksine uzun raf ömrü için kullanılmış yüksek sodyum oranı ile tam aksi bir soruna neden oluyor. Bu nedenle evde kendi yaptığınız domates soslarının eşsiz sağlığını hazır sosların yerine tercih etmemeniz en doğru seçim haline geliyor.
722
SMOOTHIE:
Teoride, yeşil bir smoothie sağlığınızı koruyabilir. Ancak, evde kendiniz karıştırmak yerine bir meyve ve sebze içeceği satın alırsanız, düşündüğünüzden çok daha fazla şeker almanıza da yol açmış olursunzu. Ayrıca, şekerin çoğu, kan trigliseritlerini yükselttiği ve ayrıca göbek yağını arttırdığı gösterilen meyve türevli fruktozdan gelir.
822
YAĞSIZ-LIGHT ÜRÜNLER:
1970’lerde, yağsız ürünler kilo vermek ve daha sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürmek isteyen bireyler için sağlıklı bir seçenek olarak lanse edildi. Bu modası geçmiş inancın aksine, artık üreticilerin gıdalardan yağları çıkardıklarında, paketlenmiş ürünlerin tadını ve dokusunu korumak için genellikle fazladan şeker eklediklerini biliyoruz. En iyi tercih, normalde yağsız olmayan herhangi bir ürünü satın almaktan kaçınmaktır.
922
KIZARMIŞ TAVUK:
Bir kova kızarmış tavuk sipariş etmek uygun ve ucuz bir akşam yemeği seçeneği olabilir. Ancak, bu durum tıbbi faturalarınızda artışa neden olabilir. Sadece bir parça kızarmış tavuk; kalp hastalığı riskinizi artırabilecek iki makro neden olan 19 gram yağ ve 910 miligram sodyum içerir.
1022
SALATA SOSLARI:
Ballı hardal, sezar salata sos veya yoğurtlu salata sosu gibi salata sosları genellikle gizli şeker ve tuz kaynaklarıdır. Yüksek şekerli bir diyet, kardiyovasküler hastalık gelişimi için iki büyük risk olan artan yağ depolamasını teşvik edebilirken, yüksek sodyum alımı kan basıncını artırabilir. Şişelenmiş şeyleri atlayın ve salatalarınızı sızma zeytinyağı, limon ve bir tutam tuzla süsleyin.
1122
TEREYAĞI:
Ara sıra tam tahıllı tost üzerine bir çay kaşığı tereyağı sürmek tamamen kabul edilebilir, ancak bunu krep, patlamış mısır gibi atıştırmalıklarla bir araya getirmek, damar tıkanıklığına çok daha kolay yakalanmanıza neden oluyor.
1222
CHEESEBURGER:
Fast food yiyeceklerin arasındaki en büyük favorilerden biri olan cheeseburger iki büyük suçluyu bünyesinde barındırıyor: tuz ve doymuş yağ. Bu içerik, damar sağlığınızı en çok tehdit eden cheddar gibi yüksek yağlı bir peynir veya soslarındaki yüksek sodyum içeriği nedeniyle tüketimini oldukça sınırlamanız gerekiyor.
1322
MUFFIN:
Çok fazla muffin tüketmenin, karın bölgesinde gizlenen yağa en çok katkıda bulunan tatlılardan biri. Tereyağlı bir yaban mersinli kekin ruhunuzu tatmin ettiğini iddia edebilirsiniz, ancak bu bakış açısı, kalbiniz için pek iyi değil. İki büyük suçlu ise şaşırtıcı değil: şeker ve doymuş yağ!
1422
MAKARNA SOSLARI:
Ketçap gibi, birçok kavanozlu makarna sosu da bol miktarda şeker ve tuz içerir. Tam tahıllı makarnaları, pişmiş domateslerin LDL’si ve tansiyon düşürücü likopen ile dolu ev yapımı kırmızı sosla yapmayı deneyin. Ek bir lezzet patlaması ve anti-inflamatuar faydalar için biraz kıyılmış sarımsak ve soğan da ekleyebilirsiniz.
1522
BİFTEK:
Kalbini koru ve o et lokantası ziyaretini atla. En yağlı et parçalarını seçmek (antrikot ve T-bone gibi) ve bunları yüksek yağ içeriğine sahip patates püresi veya kremalı yan ürün ile eşleştirmek, bu zararı çok daha artırıyor. Öte yandan, fileto mignon, yuvarlak veya yan biftek, sığır filetosu ucu ve bonfile gibi daha yağsız kısımlar tercih edilir.
1622
PEYNİR:
Oldukça şaşırtıcı olduğunu biliyoruz! Fakat buradaki en önemli konu; peynir seçimi. Kalp hastalığı riskinizi gerçekten azaltmak istiyorsanız, sandviçinizden çedar peyniri kesmeniz gerekiyor. Yüksek yağ içeriğine sahip ürünler, çok sayıda çalışma sonucunda, bu damarı tıkayan yağın en önemli sebeplerinden biri olarak kalp hastalığı ile ilişkilendirilmiştir. Bu nedenle yüksek oranda işlenmiş peynir tercihini bir kenara bırakmak, en önemli adımlardan biri olabilir.
1722
DİYET ET ÜRÜNLERİ:
Etikette “az yağlı” yazan kelimelere aldanmayın; etlerin yağı azaltılmış versiyonları bile koruyucu sodyum nitrat içerir. Nitratlar, potansiyel kalp hastalığı riskiyle bağlantılıdır ve doğrudan ateroskleroz ile bağlantılı kronik bir durum olan iltihabı teşvik ettiği bilinmektedir.
1822
PİRİNÇ:
Çok sevdiğimiz pilavı veya dolmaları bir de esmer pirinç kullanarak yapmayı deneyin. Beyaz pirinç, lif ve besin açısından zengin tohum ve kepeğinin tanelerini soyan işleme tabi tutulur. Soyulmuş tahılı tüketmek, kilo alımını tetikleyen insülin artışlarına yol açabilir – bu da kalp hastalığı geliştirme riskidir.
1922
MARGARİN:
Margarin, tereyağı için kalp-sağlıklı bir ikame olarak lanse edilebilir; ancak, durum düşünülenden biraz farklı. Seçtiğiniz margarinde herhangi bir trans yağ izi varsa (potansiyel olarak trans yağ asitleri içerebilen mono ve digliseritleri arayın) çöpe atın. Bunun yerine sterol açısından zengin zeytinyağı kullanmayı tercih edebilirsiniz.
2022
DONDURMA:
Sık sık bir kaşık kurabiye ve krema ile kendinizi şımartmak, dengeli bir diyette sınır dışı değildir, ancak bir oturuşta büyük bir dondurma tabağı yemek, tabii ki sağlıksızdır. “Bu tür yiyecekler, insülin ve trigliseritlerde bir artışa neden olur, sistolik kan basıncını ve kalp atış hızını yükseltir ve kan trombositlerinin yapışkan hale gelmesine ve kümelenmesine neden olur, bu da kalbin küçük damarlarında tıkanmalara neden olabilir ve kalbe kan akışını azaltabilir.” Gulati, The New York Times’a verdiği demeçte, kalbe giden kan akışı düzelmezse, bu koşullar ‘sonunda kalp krizine dönüşebilir’ dedi.
2122
DİYET ASİTLİ İÇECEKLER:
Kola gibi asitli içecekleri tercih ederken şekersiz olanları mı tercih ediyorsunuz? Fakat farkında olmadığımız bir nokta var. Şekersiz asitli içecekler, gerçek şeker içermez, ancak bu durum, şekerden daha sağlıklı bir içeriğe sahip olduğu anlamına gelmez. Splaver, “Yapay tatlandırıcılar aynı artışa ve metabolik hastalık riskine yol açabilir; yakın tarihli bir araştırma, diyet asitli içeceklerin de mantıksız bir şekilde kilo alımına yol açabileceğini gösterdi” diyor. “Diyet asitli içecek tüketmek, pankreasınıza daha fazla insülin yapmasını söyler, bu da yağlanmanızı (yağ birikintileri) ve kardiyovasküler hastalık riskinizi artıracaktır.”
2222
KAHVE KREMASI:
Buzdolabınızdaki kahve kreması şişesinin veya kilerinizde toz haline getirilmiş versiyonun içindekilere göz atın ve listede mono- ve digliseritleri fark edeceksiniz. Bu insan yapımı yağ asitleri, iyi HDL seviyenizi düşürürken zararlı LDL kolesterol seviyenizi artırabilen, kalp hastalığı için bir diğer zararlı içerik olan eser miktarda trans yağ içerir. Kahve kreması yerine kahvenize biraz süt eklemek, basit ama oldukça sağlıklı bir tercih olacaktır.(Sabah)