Kaju, mükemmel dokusu ve lezzetiyle herkes tarafından sevilen kuruyemişlerden biri olarak ön plana çıkıyor. Genelde kajunun kilo yağacağı konusunda önyargı vardır. Ancak hiç de öyle değildir. Hatta kajunun çok az kişinin bildiği faydaları vardır. Kaju sadece protein , lif ve sağlıklı yağlar açısından zengin olmakla kalmaz, aynı zamanda vücudunuza birçok farklı şekilde fayda sağlayabilecek çok çeşitli vitamin ve mineraller içerir.
210
Kaju fıstığı sadece taşınabilir bir atıştırmalık değil, aynı zamanda inanılmaz derecede çok yönlü bir atıştırmalıktır. Aslında bu böbrek şeklindeki kuruyemişler, kalp hastalıklarından kolesterole, tansiyondan kilo vermeye kadar birçok fayda sağlar.
310
KAJU YEMENİN GİZLİ ETKİLERİ…
KİLO VEREBİLİRSİNİZ:
Birçok insan, kalorisi yoğun, yüksek yağlı bir gıda olduğu için kilo vermeye çalışırken kuruyemişlerin işe yaramayacağını düşünüyor. Kaju fıstığı ultra zengin bir tada sahip olsa da, badem, yer fıstığı ve ceviz gibi diğer birçok popüler kuruyemişten aslında biraz daha az yağ ve kaloriye sahip olduklarını öğrenmek sizi şaşırtabilir.
410
TANSİYONU DÜŞÜREBİLİR:
Kaju, kan basıncını düşürebilir. Kaju tüketimi aynı zamanda daha düşük trigliserit seviyeleriyle de bağlantılı. Kandaki bir tür yağ, seviyeler yüksek olduğunda inme, kalp krizi ve kalp hastalığı riskinizi artırabilir. Yine de tüm kajuların bu konuda eşit yaratılmadığını unutmayın. Paketlenmiş kajuların çoğu tuzlu gelir ve fazla tuzlu yiyecekler yüksek tansiyonla bağlantılıdır.
510
KOLESTEROLÜ DENGELER:
Amerikan Klinik Beslenme Dergisi’nde 2017 yılında yapılan bir araştırma, kajuları düzenli olarak tüketmenin “kötü” LDL kolesterolünüzü azaltabileceğini buldu. Sadece bu değil, aynı zamanda Journal of Nutrition’da 2018 yılında yapılan bir araştırma, kajudan zengin bir diyetin “iyi” HDL kolesterol düzeylerini artırdığını gösterdi.
610
KALP SAĞLIĞINI İYİLEŞTİRİR:
Journal of Nutrition’da yayınlanan 2018 tarihli bir araştırma, tip 2 diyabetli kişilerin 12 hafta boyunca günde 30 gram çiğ, tuzsuz kaju fıstığı yediklerinde, kardiyovasküler risk faktörlerinde bir düşüş yaşadıklarını buldu: kan basıncı ve HDL kolesterolü düşürdü. Kaju fıstığının kardiyovasküler hastalık riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmesinin olası nedeni, iyi bir tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asitleri kaynağı olmalarıdır, bu da LDL kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.
710
KAN ŞEKERİ ÜZERİNDE OLUMLU ETKİSİ VAR:
Muhtemelen yediklerinizin vücudunuzun kan şekeri seviyenizi kontrol altında tutma yeteneğinde önemli bir rol oynayabileceğini söylemeye gerek yok. Diyetinize kaju fıstığı eklemek, şeker hastalığınız veya prediyabetiniz olsun, kan şekeriniz üzerinde önemli bir olumlu etkiye sahip olabilir.
810
BAKIR VİTAMİNİ SAĞLAR:
Bakır, kalp atış hızı ve kan basıncının düzenlenmesi, kırmızı kan hücrelerinin üretimi, kemik, kan damarları ve bağ dokusunun gelişimi ve bağışıklık sisteminin aktivasyonu dahil olmak üzere vücutta çeşitli işlevlerde önemli bir rol oynar. Bir avuç (yaklaşık 30 gram) kaju, günlük bakır vitamininin yüzde 70’ini karşılar.
910
HÜCRELERİ KORUR:
Kuruyemişler ve tohumlar, etkileyici antioksidan içerikleri ile bilinir. Antioksidanlar, vücudunuzda hasara neden olan serbest radikalleri nötralize edebilen, böylece vücudunuzu hastalıklardan koruyan ve genel olarak iltihabı azaltan bileşiklerdir. Özellikle kaju fıstığı, iki tür antioksidan için mükemmel bir kaynaktır: polifenoller ve karotenoidler. Bununla birlikte, kavrulmuş kajuların , çiğ olanlardan daha fazla antioksidan aktiviteye sahip olduğunu unutmayın.(Posta)