- Tuvalete rahat çıkmak için kolaylıkla hayata geçirebileceğiniz 7 püf nokta…
127
- 1.Su için: Akşamları yeterince sıvı aldığınızdan emin olun. Philadelphia’daki Jefferson Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Aaron Martin, “Kalın bağırsaklarınızın temel işlevlerinden biri, vücudunuzun suyu emmesine yardımcı olmaktır.
227
- İyi bir vücut kitle indeksine sahip olmak istiyorsanız bağırsaklarınızın suya doyması önemli” diyor.
327
- Yatmadan önce su içmeye başlamak, doğru değildir çünkü uyku ortasında sıkışmış şekilde tuvalete kalkmak, uyku kalitenizi oldukça etkiler.
427
- Ancak akşam yemeğiyle birlikte büyük bir bardak su içmeye ne dersiniz?
527
- 2.Akşam yemeğinde fasulye yemeyi bir alışkanlık haline getirin: Uzmanlar, vücudunuza günde 20 ila 30 gram lif almayı öneriyor. Yani bu, yediğiniz her 1000 kalori için 14 gram life denk geliyor.
627
- Akşam yemeğinde, günde genellikle kaç öğün ve atıştırmalık yediğinize bağlı olarak vücut için gerekli olan lifin yaklaşık üçte birini aldığınızdan emin olun.
727
- Genel olarak lif açısından en zengin besinler, fasulyelerdir. Kuru fasulye ve barbunyayı sofranızdan eksik etmemeye çalışın.
827
- Fasulyeye alternatif olarak nohutu da yemeklerinize, salatalarınıza, çorbalarınıza ekleyebilirsiniz.
927
- 3.Lif desteği alın: Eğer besinler aracılığıyla yeterli lif alamıyorsanız Psyllium yani Türkiye’de bilinen adıyla karnıyarık otuna başvurabilirsiniz.
1027
- Fonksiyonel Tıp Uzmanı Dr. Can Çiftçi şunları söylüyor: “Psyllium ‘plantago ovata’ adı verilen bitki tohumlarının kabuklarından üretilen bir ürün. Tohumun kabuğu kullanıldığı için haliyle oldukça fazla lif içeriyor.
1127
- Ayrıca Psyllium içerisinde bulunan lif suda çözünen yapıya sahiptir. Yani midenizden geçip su ile birleştiğinde bağırsaklarınızda jelimsi bir kıvam alıyor.”
1227
- Vücudunuz dışarıdan aldığınız bu liflere uyum sağlayana kadar karnınızda şişkinlik hissedebilirsiniz.
1327
- Ancak düzenli olarak kullanmaya devam ettiğinizde karnınızdaki şişkinliğin nasıl hızla yok olduğuna inanamayacaksınız.
1427
- 4-Yemek sonrası yürüyüşe çıkın: Akşam yemeğinden sonra yürüyüş yapmak için mutlaka dışarı çıkın. Uzmanlar “Ne kadar aktif olursanız o kadar iyi.
1527
- Yürüyüşü günlük yaşamınızın bir rutini haline getirerek hem fit bir vücuda hem de saat gibi işleyen bağırsaklara sahip olabilirsiniz” tavsiyesinde bulunuyor.
1627
- Sindirimi artırarak tuvalete çıkmayı sağlayan 7-10 dakikalık bir egzersiz veya yemek sonrası yapacağınız 10 dakikalık bir yoga da sizi oldukça rahatlatacak.
1727
- 5.Erken saatte kahvaltı yapın: Sabahları kahvaltı yapmak için kendinize biraz daha zaman tanıyın yani erken kalkarak yiyeceklerinizi hazırlayın.
1827
- Çünkü uyandıktan kısa bir süre sonra bir şeyler tüketmek, bağırsaklarınızı hareket geçirir.
1927
- Eğer sabahları vücudunuza bu fırsatı tanırsanız rahatlayarak güne devam etmenizin önünde hiçbir engel kalmayacak.
2027
- 6-Kahve için: Bağırsak hareketlerini hızlandırdığı için sabahları tuvalete çıkmayı kolaylaştıran şeylerin arasında kahve de yer alıyor. Hatta pek çok insanın sabah kahve içmesinin sebebi bu!
2127
- Eğer kahvenizi soğuk içmekten hoşlanıyorsanız bir gece önceden soğuk demlenmiş halde hazırlayabilirsiniz.
2227
- Tercihen kahvenizi tok karnına içmeye özen gösterin, yoksa birtakım mide rahatsızlıklarıyla boğuşmak zorunda kalabilirsiniz.
2327
- 7-Mate çayı, yeşil çay, adaçayı tüketin: Bağırsak hareketlerini uyararak tuvalete çıkmayı kolaylaştıran bitkilere başvurabilirsiniz.
2427
- Antioksidatif etkisi de olan mate çayı, yeşil çay ve adaçayı başvurabileceğiniz bitki çayları arasında yer alıyor.
2527
- “Ya peki sinameki?” dediğinizi duyar gibiyiz. Uzmanlar sinamekiyi asla önermiyor. Bunun sebebi bu bitkinin müshil etkisi yaratarak vücuttaki su, vitamin ve mineral dengesini bozması.
2627
- Faydalı bakterileri kaybeden bağırsaklarınız sebebiyle iyice kabız olarak içinden çıkamadığınız bir döngüye girebilirsiniz. (Milliyet)
2727