İznik’i hem yerli hem de yabancı turistlerin dikkatini çeken bir bölge…
117
Bir dönem Bizans’tan Osmanlı’ya birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan İznik’te birçok gezilecek ve görülecek yer var.
217
Burası Bursa’nın belki de en tarihi ilçelerinden bir tanesi. Yerleşim Milattan Önce 5. yy’a kadar dayanıyor. Doğal olarak Roma’dan Bizans’a, Selçuklulardan Osmanlı’ya birçok medeniyete ev sahipliği yapıyor. Ayrıca Roma ve Bizans döneminde dini de bir merkez olan İznik, 325 yılında Hıristiyanlar arasında çıkan anlaşmazlıklara çözüm aranan Birinci Konsül’e ev sahipliği yapmış.
317
Burası tarihte 4 medeniyete başkentlik yapmış bir yer. Ayrıca tarihte ilk defa altın paranın basıldığı yer olması nedeniyle “Altın Şehir” diye de anılıyor.
417
Kent surları Roma döneminden kalma. 12 nci yüzyılda yapılmış. Duvarlar, 3 sıra taş ve 3 sıra tuğla ile örülmüş. Bu yapı sistemi ile, surlar İstanbul surlarına benziyor. Her iki sur duvarı, birbirinden 60-70 metre aralıklar ile yerleştirilmiş.
517
Ayasofya Müzesi ilk olarak 4.yüzyılda inşa edilmiş ancak daha sonra yıkılması üzerine 6.yy’da Justinianus tarafından kalıntılar üzerine tekrardan inşa edilmiştir. Şehrin ortasında konumlanması sayesinde yapının dört kapısı farklı tarafa açılmaktadır. Daha sonraki yıllarda tekrar yıkılması nedeniyle 11.yy’da tekrardan inşa edilen Ayasofya Müzesi, o dönem bazilika mimarisine sahiptir. Daha sonra 13.yy ile beraber Osmanlı’ya katılan bu yapı günümüzde Müze olarak hizmet vermektedir.
617
Süleyman Paşa Medresesi Orhan Gazinin oğlu Süleyman Paşa tarafından, 1332 yılında yaptırılmış. Bilinen en eski Osmanlı Medresesi. Avlulu medreselerin ilk örneklerinden. Binada, 11 hücre, bir dershane ve bunları örten 19 kubbe var.
717
“Beştaş”, “Nişantaşı” ve “Dikilitaş” adları ile de bilinen bu mezar anıtı eski Roma yolu üzerindedir. Üzerindeki Yunanca kitabeden I. yüzyılda C. Cassius Philiscus’a ait olduğu anlaşılmaktadır.
817
Yeşil Camii İznik’in sembolü. Adını; yeşil çinili ve tuğlalı minaresinden alır. Yapımı: 1391 yılında tamamlanır. Erken Osmanlı döneminin, tek kubbeli camileri arasında, en görkemlilerinden biri olarak bakılabilir. Anadolu’nun en güzel minaresine sahip camidir. Caminin eşsiz minaresini mutlaka görün. Gövdesindeki mavi ve yeşil renkte çiniler, zikzaklı mozaik tekniğiyle bezenmiş.
917
II Murad Hamamı Orhan Gazi’nin oğlu Süleyman Şah tarafından 14. yy’da yaptırılmış olan Osmanlı’nın ilk medresesi, ayrıca İznik’te ayakta kalmış en eski Osmanlı medresesidir.
1017
İznik’te Nilüfer Hatun anısına, oğlu I. Murat (1362 – 1389) tarafından yaptırılan imaret ve zaviye. Günümüzde İznik Müzesi olarak işlev görmektedir.
1117
Osmanlı döneminde dünyaca ünlü bir çini üretim merkezi durumuna gelen İznik, bu özelliğini 18. yüzyılın sonunda yitirmiş. 1990’lı yıllarda İznik’te çini atölyeleri yeniden kurulmaya başlanmış. Şimdi çini üretimi yapan kırka yakın atölye var ve çinicilik tekrardan canlanmış.
1217
Sansarak Kanyonu hafta sonu gezi kamp yapmak isteyenler için ideal. Harika doğası ve zorlu parkuru ile doğa tutkunlarını kendine çekmektedir. Sizde yoğun işten ve şehrin kalabalığından sıkılıp doğayla baş başa bir gün geçirmek istiyorsanız, Sansarak Kanyon’unda güzel bir gün geçirebilirsiniz.
1317
Keramet Köy’ünde bulunan Keramet Ilıcası doğal sıcak su havuzunda yaz kış yüzebilmek mümkündür.
1417
Göl kıyısında bolca çay bahçesi, otel ve restoranlar bulunuyor. Piknik yapabilir, kamp yapabilir, kano yapabilir, göl manzarasının tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca İznik Gölü’nde gün batımı muhteşemdir.
1517
Aziz Neophytos Bazilikası İznik Gölü’nün dibinde yer alan ve 740 yılındaki depremde sular altına gömülen 1500 yıllık Bazilika, batık tarihi miraslardan biri. 2015 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesinin havadan yaptığı araştırmalar esnasında tesadüfen fark edilen ve 2015’in en önemli keşifleri arasında gösterilen 1500 yıllık Bazilikanın Sualtı Arkeoloji Müzesine dönüştürülmesi için çalışmalar yapılıyor.
1617
İznik’te ne yenir dendiğinde akla gelenlerden biri göl balığının çorbası. Kesinlikle balık kokusu almadığınız bir çorba.
1717
İznik Gölü etrafına sıralanmış birbirinden kaliteli ve meşhur mekanlardan birinde et veya göl mahsullerinin tadına bakabilirsiniz. Özel tavsiyemiz yayın şiş ve kerevit yiyiniz. Çünkü İznik’in en meşhur yemeğidir.