Yağ yakan baharatlar genelde göbek eritmeye yardımcı baharatlar olarak bilinirler. Bu nedenle göbek eriten baharatlara yemeklerde sık sık yer vermeli. İşte göbek eritmeye yardımcı 10 zayıflatan baharat!
211
Pul biber:
Baharata acı tadını veren kapsaikin maddesi, metabolizmayı hızlandırmayı sağlıyor. Hollanda’da yapılan bir çalışmada küçük dozlarda her yemeğe pul biber katmak (2.56 mg kadar kapsaikin), negatif enerji dengesi artmış yağ oksidasyonunu artırarak vücudu daha fazla yağ yakmaya teşvik ediyor.
311
Tarçın:
Araştırmaya göre tarçın, hücrelerdeki glikozun hareketine yardım ederek yağ depolama hormonu olan insülini engelliyor. Ayrıca tarçının iştah kesme özelliği de var.
411
Zencefil:
Bu aromatik baharat, mide rahatsızlıklarında yatıştırıcı özellik taşıyor ama aynı zamanda kilo da verdiriyor. Antioksidan yönünden zengin olan bu baharat, acı biberde bulunan kapsaikin adlı bileşik ile yüklü. Çalışmalar, kapsaikin maddesinin metabolizmayı hızlandırdığını ve sonuç olarak da kalori yaktığını gösteriyor. Bir araştırma sonucuna göre, zencefil gıda termik etkisini artırır ve tokluk duygusunu destekliyor.
511
Maydanoz:
Maydanozu salatalarınıza daha fazla eklemeye ne dersin? Uzmanlar, maydanozda bulunan antioksidanların karaciğer metabolizmasını geliştirdiğini açıklıyor. Peki bu durum, kiloyu nasıl etkiliyor? Vücudun en büyük organı olan ve midenin sağında yer alan karaciğer, vücutta besinlerin depolanması ile birlikte sindirim ve metabolizma için çok önemlidir. Tıkanmış, hasarlı veya yağlı bir karaciğer, metabolizmayı yavaşlatabilir ve bu şekilde fazla kilo alımına yol açabilir.
611
Karabiber:
Koreli araştırmacılar, karabibere güçlü tadını veren pipeline maddesinde yağ yakıcı güç olduğunu ortaya çıkardı. Yapılan çalışma sonucuna göre pipeline, yeni yağ hücrelerinin biçimlenmesini önler ve bunu yaparken, başka yollarla yağı kontrol altında tutmaya yardım eden metabolik zincir reaksiyonu başlatabiliyor.
711
Sarımsak:
Anti-enflamatuar ve doğal antibiyotik özelliği taşımasıyla bilinen sarımsak, aynı zamanda bir yağ yakıcıdır. Kore’de araştırmacılar, yedi hafta boyunca %2 ya da %5 sarımsak ile desteklenmiş yüksek yağlı diyetlerle beslenen farelerde vücut ağırlığının düştüğünü tespit etti.
811
Hardal tohumu:
Hardal bitkisinden elde edilen bu keskin baharat, tam bir metabolizma güçlendirici özelliktedir. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, hardal bitkisinde bulunan homobrasinolit bileşeni, kas hücrelerini uyararak vücudun dayanıklılığını ve kas kütlesini artırır. Uykuyu düzene koyan melatonin hormonu, hardalda da bulunur. Bu hormon, “bej yağlar” denilen, kalori yakan ve kilo kontrolünü sağlayan yağ hücreleri grubunu uyarır.
911
Biberiye:
British Journal of Nutrition dergisinde yayımlanan bir makaleye göre, biberiyede bulunan karnosik asit, açlık kan şekeri seviyesini düşürerek kilo alımına sınır koyuyor. Açlık kan şekeri, 8 ila 12 saat yiyeceksiz kalındığında (genellikle gece) ölçülen şeker değeridir. Bir başka çalışmaya göre, polifenol ve flanonoid bileşenlerini içeren biberiye, tip 2 diyabetle ilgili enzimlerin engellenmesine yardım ediyor.
1011
Zerdeçal:
Kurkuminden gelen pigment, doğrudan vücudun iltihabına karşı hareket eden bir fitokimyasaldır. Enflamasyonu kontrol altına almak, vücudun, metabolizmayı uyarıcı bir hormon olan leptini kabul edebilirliğini geliştirir.
1111
Kırmızıbiber:
Acı yemek, kalori yakmasının yanı sıra iştahınızı da frenlemeye yardım ediyor. Perdue Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada, normalde kırmızıbiber sevmeyen katılımcıların beslemesine altı hafta boyunca kırmızıbiber dahil edildiğinde, açlık seviyelerinde bir düşüş yaşadıkları gözlemlendi. Tıpkı zerdeçal gibi bu baharat da bağışıklık sistemini güçlendirmeye, soğuk algınlığı ve bakterilerle mücadeleye yardım ediyor. (CNNTÜRK)