1. Cildinizi iyileştirir:
Zeytinyağı, birçok kozmetik ürününün temel bileşendir. Üstelik diyetinizin bir parçası haline geldiğinde cildinize de fayda sağlayabilir.
224
Zeytinyağı, güçlü antibakteriyel özelliklere sahiptir ve doğal bir dezenfektan görevi görür.
324
Zeytinyağı cildinizde oluşan kızarıklığı ve şişliği azaltır. Üstelik yüzünüzü nemlendirerek oluşabilecek kırışıklıkları da önler.
424
2. Kilo vermenize yardımcı olur:
Birçok çalışma, zeytinyağı yönünden zengin bir Akdeniz diyetinin vücut ağırlığı üzerinde olumlu etkisi olduğunu göstermiştir.
524
3. Beyin sağlığına iyi gelir:
Düzenli olarak zeytinyağı tüketmek beyin hücrelerinizde biriken plakların temizlenmesine yardımcı olur.
624
Bu plaklar, dünyadaki en yaygın hastalıklardan biri olan Alzheimer hastalığına neden olabilir.
724
Düzenli olarak zeytinyağı tüketen kişiler, düşük yağlı diyet uygulayanlara göre daha iyi hafızaya sahiptir, unutmayın!
Bu, zengin bir omega-3 yağ kaynağı olan balık yağı ile birleştirildiğinde daha iyi çalışır.
1024
Sızma zeytinyağında bulunan bileşikler, artritin neden olduğu kavrama güçlüğünü ve eklem ağrısını iyileştirir.
1124
5. Enflamasyonu azaltır:
Diyetinizi zeytinyağı ve omega-3 yağ asitlerine sahip diğer besinler ile zenginleştirmek vücuttaki iltihabı azaltır.
1224
Bu da iltihaplanmanın neden olduğu çeşitli cilt rahatsızlıklarını önlemeye veya iyileştirmeye katkı sunabilir.
1324
6. Sindirim sistemini onarır:
Midenizde yaşayan bazı bakteri türleri mide ülserine neden olabilir. Zeytinyağının antibiyotiklere dirençli olan bazı zararlı bakterilerle savaştığı kanıtlanmıştır.
1424
Uzmanlar günde sadece 30 gram sızma zeytinyağı tüketmenin, zararlı bakterileri 14 gün gibi kısa bir sürede öldürebileceğini söylüyor.
1524
7. Kan şekerinizi kontrol eder:
Sızma zeytinyağı, kan şekerini düşürmenin sırrı olabilir! Zeytinyağı vücudunuzu tip 2 diyabete karşı korur.
1624
Araştırmalar, zeytinyağının diyabet görülme riskini yüzde 40 oranında azaltabileceğini ortaya koydu.
1724
Neden sızma zeytinyağı tüketmeliyiz?
Zeytinyağı seçerken doğru şekilde üretilmiş bir ürünü satın almak çok önemli. Bunlar içerisinde sızma zeytinyağı en az işlenmiş veya rafine edilmiş olanı.
1824
Doğal yöntemler kullanılarak çıkarılan bu yağ, tat ve koku açısından da diğerlerinden net biçimde ayrılır, fenolik antioksidanlar açısından da zengindir.
1924
Sızma zeytinyağı, tekli doymamış yağ asitlerinden zengindir, az miktarda E ve K vitamini de içerir.
2024
İçerisinde yer alan bazı antioksidanlar biyolojik olarak aktiftir ve ciddi hastalıklarla savaşmaya yardımcı olabilir.
2124
Zeytinyağı ile yemek pişirilir mi?
Pişirme sırasında yağ asitleri oksitlenebilir yani oksijen ile reaksiyona girerek bozulabilirler. Yağ asidi moleküllerindeki çift bağlar çoğunlukla bundan sorumludur.
2224
Bu nedenle çift bağı olmayan doymuş yağlar yüksek ısıya dayanıklıdır. Zeytinyağı da çoğunlukla tek bir çift bağı olan ve yüksek ısıya oldukça dirençli olan mono doymamış yağ asitleri içerir.
2324
Bir çalışma kapsamında araştırmacılar, sızma zeytinyağını 180°C’ye kadar ısıttı. Yağın hasara karşı oldukça dirençli olduğu görüldü.
2424
Bir başka çalışmada da kızartma için sızma zeytinyağı kullanıldı ve sonuç yine aynıydı: Zeytinyağı yüksek ısıda yemek pişirmek için bile ideal görünüyor! (Milliyet)