- 1. Cildinizi iyileştirir: Zeytinyağı, birçok kozmetik ürününün temel bileşendir. Üstelik diyetinizin bir parçası haline geldiğinde cildinize de fayda sağlayabilir.
124
- Zeytinyağı, güçlü antibakteriyel özelliklere sahiptir ve doğal bir dezenfektan görevi görür.
224
- Zeytinyağı cildinizde oluşan kızarıklığı ve şişliği azaltır. Üstelik yüzünüzü nemlendirerek oluşabilecek kırışıklıkları da önler.
324
- 2. Kilo vermenize yardımcı olur: Birçok çalışma, zeytinyağı yönünden zengin bir Akdeniz diyetinin vücut ağırlığı üzerinde olumlu etkisi olduğunu göstermiştir.
424
- 3. Beyin sağlığına iyi gelir: Düzenli olarak zeytinyağı tüketmek beyin hücrelerinizde biriken plakların temizlenmesine yardımcı olur.
524
- Bu plaklar, dünyadaki en yaygın hastalıklardan biri olan Alzheimer hastalığına neden olabilir.
624
- Düzenli olarak zeytinyağı tüketen kişiler, düşük yağlı diyet uygulayanlara göre daha iyi hafızaya sahiptir, unutmayın!
724
- 4. Kemik sağlığınızı destekler: Zeytinyağındaki eser elementler, romatoid artritten muzdarip olanlara fayda sağlayabilir.
824
- Bu, zengin bir omega-3 yağ kaynağı olan balık yağı ile birleştirildiğinde daha iyi çalışır.
924
- Sızma zeytinyağında bulunan bileşikler, artritin neden olduğu kavrama güçlüğünü ve eklem ağrısını iyileştirir.
1024
- 5. Enflamasyonu azaltır: Diyetinizi zeytinyağı ve omega-3 yağ asitlerine sahip diğer besinler ile zenginleştirmek vücuttaki iltihabı azaltır.
1124
- Bu da iltihaplanmanın neden olduğu çeşitli cilt rahatsızlıklarını önlemeye veya iyileştirmeye katkı sunabilir.
1224
- 6. Sindirim sistemini onarır: Midenizde yaşayan bazı bakteri türleri mide ülserine neden olabilir. Zeytinyağının antibiyotiklere dirençli olan bazı zararlı bakterilerle savaştığı kanıtlanmıştır.
1324
- Uzmanlar günde sadece 30 gram sızma zeytinyağı tüketmenin, zararlı bakterileri 14 gün gibi kısa bir sürede öldürebileceğini söylüyor.
1424
- 7. Kan şekerinizi kontrol eder: Sızma zeytinyağı, kan şekerini düşürmenin sırrı olabilir! Zeytinyağı vücudunuzu tip 2 diyabete karşı korur.
1524
- Araştırmalar, zeytinyağının diyabet görülme riskini yüzde 40 oranında azaltabileceğini ortaya koydu.
1624
- Neden sızma zeytinyağı tüketmeliyiz? Zeytinyağı seçerken doğru şekilde üretilmiş bir ürünü satın almak çok önemli. Bunlar içerisinde sızma zeytinyağı en az işlenmiş veya rafine edilmiş olanı.
1724
- Doğal yöntemler kullanılarak çıkarılan bu yağ, tat ve koku açısından da diğerlerinden net biçimde ayrılır, fenolik antioksidanlar açısından da zengindir.
1824
- Sızma zeytinyağı, tekli doymamış yağ asitlerinden zengindir, az miktarda E ve K vitamini de içerir.
1924
- İçerisinde yer alan bazı antioksidanlar biyolojik olarak aktiftir ve ciddi hastalıklarla savaşmaya yardımcı olabilir.
2024
- Zeytinyağı ile yemek pişirilir mi? Pişirme sırasında yağ asitleri oksitlenebilir yani oksijen ile reaksiyona girerek bozulabilirler. Yağ asidi moleküllerindeki çift bağlar çoğunlukla bundan sorumludur.
2124
- Bu nedenle çift bağı olmayan doymuş yağlar yüksek ısıya dayanıklıdır. Zeytinyağı da çoğunlukla tek bir çift bağı olan ve yüksek ısıya oldukça dirençli olan mono doymamış yağ asitleri içerir.
2224
- Bir çalışma kapsamında araştırmacılar, sızma zeytinyağını 180°C’ye kadar ısıttı. Yağın hasara karşı oldukça dirençli olduğu görüldü.
2324
- Bir başka çalışmada da kızartma için sızma zeytinyağı kullanıldı ve sonuç yine aynıydı: Zeytinyağı yüksek ısıda yemek pişirmek için bile ideal görünüyor! (Milliyet)
2424