Her 3 kişiden birinde görülüyor! Kimler risk altında?
Artan şikâyetlerle yaşam konforunu bozacak hale gelebiliyor…
112
Toplumda genel kanı olarak özellikle bacaklarda belirgin damar görünümü olarak bilinen varis, bazı dönemlerde artan şikâyetlerle yaşam konforunu bozacak hale gelebiliyor. Tedavi edilmediği takdirde acil bir sağlık sorunu olarak kendini gösterebiliyor.
212
Her 3 kişiden birinde varisin yaygın olarak görüldüğünü belirten Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Cengiz Köksal “Varisin en önemli nedenleri arasında genetik yatkınlık, kilo ve çalışma koşullarını sayabiliriz.
312
Ayakta hareketsiz kalanlar veya masa başı ayağını sarkıtarak çalışanlar genellikle risk altında. Meslek grupları söz konusu olduğunda ise cerrahlar, garsonlar, öğretmenler ve kuaförler sayılabilir” dedi.
412
Prof. Dr. Cengiz Köksal, özellikle sıcak havalarda bol su tüketiminin ve uygun saatlerde yapılacak yürüyüşün, şikayetlerin artmaması için önemli olduğunu belirterek, şöyle dedi:
512
“Sıcak hava vücutta toplardamarlarda genişleme yapar. Artan ısıya karşı vücudun bir savunma sistemi olan toplardamarlarda genişleme, sıcak havalarda varis hastalarının şikâyetlerinin artmasına neden olur. Özellikle ayak bileklerinde şişme, zonklama tarzı ağrı ve kaşıntı şikayetleri de artış gösterir. Bu gibi dönemlerde sıklıkla doktorların önerisi, fazla ayakta durmamak ve mümkünse varis çorabı giymektir.
612
Ancak bu önerilerin yaz aylarında pek gerçekçi olmadığı kesin. Tatilde fazla ayakta kalmamak ve sıcakta varis çorabı giymek çoğu zaman mümkün olamaz. Bu nedenle yaz aylarında varis hastaları için gerçekçi önerilerimiz, bol su içmek ve gün içinde aşırı sıcakta kalmamak, özellikle sıcaklığın en fazla olduğu saatlerde yani 11.00-15.00 arası serin bir yerde durmaktır. Diğer önemli yapılması gereken ise asla hareketsiz kalmamak ve bol bol yürümek, yüzmektir.”
712
BESLENMEYE DİKKAT…
Kan dolaşımı ve beslenme ilişkisinin varis açısından da önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Köksal “Yaz aylarında serinletici etkisi sebebiyle tercih edilen dondurmanın yerine meyve koymak oldukça önemlidir. Kavun, karpuz, çilek gibi meyveler c vitamini, faydalı mineraller ve bol su içerir. Meyve yiyerek hem vücudun ihtiyacı olan suyu alır, hem de içeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde kan dolaşımı desteklenmesiyle varis şikâyetlerinde azalma görülebilir” dedi.
812
AMELİYATSIZ TEDAVİ YÖNTEMLERİ VAR…
Prof. Dr. Köksal hastalarından konuyla ilgili sıklıkla ‘Varis yazın tedavi edilir mi?’, ‘Sonbaharı beklemek daha iyi olmaz mı?’ gibi sorular aldığını söyleyerek “Hastalarımızın korkusu, müdahale sonrası yaşanabilecek sorunlar ve varis çorabı giymektir.
912
21. yüzyılda teknolojinin bu kadar ilerlediği bir zamanda bu korkuların yersiz olduğunu belirtmek isterim. Endovenöz dediğimiz ve ameliyatsız tedavi yöntemleri ile varis tedavisi hem çok kısa sürede hem de hastaların aynı gün taburcu olarak günlük yaşamlarına devam edeceği konforda mümkün olabiliyor” dedi. (Sabah)