Çok kısa dönem yüzünü gösteren ancak faydaları saymakla bitmeyen bu meyve vücuda tepeden tırnağa yarar sağlıyor. Yaş dut kadar kuru dut da inanılmaz faydalı. Kuru kut; antioksidan özellikleri sayesinde vücudu hastalıklara karşı koruyor, var olan hastalıkların hızlıca iyileşmesini sağlıyor, karaciğer ve böbreklerin sağlıklı bir şekilde çalışmasına katkı sunuyor. Daha birçok alamet-i farikası olan bu muhteşem besinin faydalarını öğrenince avuç avuç yemek isteyeceksiniz. İşte her eve girmesi gereken dut kurusu hakkında bilmeniz gerekenler……
26
Aktarlarda ve kuruyemişçilerde karşımıza çıkan bu atıştırmalık düzenli tüketildiğinde vücudu baştan aşağı yeniliyor, hastalıklara karşı adeta kalkan oluyor. Şimdi gelin “Dut kurusu faydaları neler?” , “Dut kurusunu kaynatıp içmek ne işe yarar” sorularına beraber cevap arayalım.
36
DUT KURUSUNUN FAYDALARI…
Doğal bir antibiyotik olan dut kurusu bolca C vitamini içerir. Antioksidan kaynağıdır. Bu yönüyle vücuttaki serbest radikalleri uzaklaştırır ve vücutta biriken zararlı maddelerin atılmasını sağlar.
Dut kurusu içerdiği besin lifleriyle bağırsakları çalıştırıp sindirim sisteminin düzene girmesini sağlar. Mideye iyi geldiğini bilinen dut kurusu her gün bir avuç yendiğinde hazımsızlık sorunlarının önüne geçer.
46
İçeriğinde bol miktarda kalsiyum bulunur. Bu özelliğiyle özellikle çocukların sağlıklı kemik ve diş gelişimine katkı sağlar.
Dut kurusu içeriğindeki vitamin ve mineraller cilt sağlığını da olumlu yönde etkiler. Bu özelliğinden faydalanmak için dut kurusunu yiyebileceğiniz gibi haricen de kullanabilirsiniz. Eğer sivilce vb. gibi cilt problemleriniz varsa dutu kaynatıp dut kurularını püre haline getirebilirsiniz. Bu karışımı cilt tipinize uygun diğer malzemelerle birleştirerek bir maske yapıp uygulayabilirsiniz.
İçeriğindeki demir sayesinde kansızlığı önler. Karaciğeri kuvvetlendiren en önemli besinlerden biridir.
Dut kurusu ayrıca içinde bulunan demir, kalsiyum ve diğer vitaminler sayesinde anne sütünü artırmada destek sağlar.
56
DUT KURUSUNU KAYNATIP İÇMEK NEYE İYİ GELİYOR?
Dut kurusu atıştırmalık olarak tüketilebileceği gibi çayı yapıp içilebilir. Yarım litre kaynamakta olan suyun içerisine bir avuç dolusu beyaz dut eklenir ve kısık ateşte beş dakika kadar kaynatılır. Ilıyınca süzülüp suyu sabah veya aç karnına içilebilir.
İçerisinde bol miktarda C vitamini olması dolayısıyla dut kurusu suyu, bağışıklık sistemini güçlendirir, vücudun direncini artırır. Soğuk algınlığı ve nezle gibi problemlere karşı adeta bir kalkan görevi görür. Kuru dutun suyu ayrıca, böbrek ve karaciğerlerin işlevlerini daha iyi yerine getirmesi için inanılmaz bir fayda sağlar.(Posta)