- Her gün 10-15 dakika güneşlenmek, D vitamini sentezi için yeterlidir. Aynı zamanda güneş koruyucu kullanmak, D vitamini sentezini olumsuz yönde etkilemez. Uzun süre ve korunmasız bir şekilde güneş altında kalındığında cilt kanserinden güneş yanıklarına, lekelerden erken yaşlanmaya kadar pek çok sorun ortaya çıkabilir.
17
- Hayatımız boyunca maruz kaldığımız UV ışınlarının yüzde 80’ini 18 yaşına kadar alırız. Çocukları güneşten korumak, deri kanseri riskini en az yüzde 80 oranında azaltır.
27
- Güneşten koruyucu ürün kullanmak, güneş altında daha uzun süre kalınabileceği anlamına gelmez. Çünkü bu ürünler ultraviyole hasarını sadece azaltır, sanılanın aksine hasar riskini yok etmez.
37
- Güneş koruyucu ürünlerin UVB ışınlarının yanı sıra UVA’ya karşı da koruyucu özelliği bulunmalıdır. Bu nedenle parsol, mexoryl, titanium dioksid ve çinko oksid gibi maddeler içeren güneşten koruyucular tercih edilmelidir.
47
- Koruyucu krem, güneşe çıkmadan 30 dakika önce sürülmeli ve her iki saatte bir mutlaka tekrar edilmeli. Terleme ya da yüzme sonrasında bu süre dikkate alınmadan koruyucu yenilenmelidir.
57
- 10.00-16.00 saatleri arasında güneşe çıkmamaya ve açık hava aktivitelerini mümkün olduğunca sınırlandırmaya özen gösterin.
67
- Güneş lekelerinin büyümesi, kenarlarının düzensizleşmesi kişiyi alarma geçirmeli ve mutlaka doktora başvurulmalı.
77