Dünya çapındaki ölümlerin neredeyse üçte biri kalp kaynaklı rahatsızlıklardan kaynaklanmaktadır. Gün içerisinde tükettiğimiz besinler ise kalp sağlığı üzerinde önemli bir rol oynar ve kalp hastalıklarına yakalanma riskini arttırabileceği gibi azaltabilir de. Aslında belirli bazı gıdalar kalp hastalığı riskinin artmasına neden olabilen faktörler olan kan basıncını, kolesterol seviyelerini, iltihaplanmayı ve trigliseritleri etkileyebilmektedir.
27
YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER…
Başta lahana, ıspanak ve karalahana olmak üzere yeşil yapraklı sebzelerin tamamı vitamin, mineral ve antioksidan bakımından oldukça zengindir.
İçlerinde bulunan yüksek K vitamini miktarı sayesinde arterleri koruyarak kan pıhtılaşmasını da desteklemeye yardımcı olurlar.
Ek olarak yeşil yapraklı sebzelerin içerisinde bulunan diyet nitratlar da kan basıncını düşürür, arteriyel sertliği azaltır ve kan damarlarını kaplayan hücrelerin işlevini iyileştirmeye yardımcı olur.
Toplamda yapılan sekiz farklı çalışmanın analiz edildiği bir çalışmada yeşil yapraklı sebze tüketimi ile kalp sağlığının iyileşmesi arasında doğrudan bir bağlantı olduğu anlaşılmıştır.
37
Yaklaşık 30 bin kadının katıldığı farklı bir araştırmada ise yeşil yapraklı sebze tüketiminin önemli ölçüde kroner kalp hastalığı riskini düşürdüğü gözlemlenmiştir.
47
TAM TAHILLI GIDALAR …
Tam tahıllı gıda demek tahılın besin açısından zengin olan üç bölümünü de içermesi anlamına gelir.
Bunlar;
öz, kabuk denilen kepek kısmı ve endosperm olarak adlandırılır.
Kalp krizini önlüyor! Her gün 3 adet tüketmek kalbi en az 15 yaş gençleştiriyor
En yaygın tam tahıllı gıdalar ise şöyledir;-
Tam buğday,
esmer pirinç,
yulaf,
çavdar,
arpa,
karabuğday,
kinoa.
57
Rafine karbonhidratlar koroner kalp hastalıklarına yakalanma ihtimalini arttırmaktadır.Tam tahıllılar ise aksine kalp için ideal koruyuculardır.
Bu gıdalardan günde 1 ya da 2 porsiyon fazla tüketmek kalp hastalıklarına yakalanma riskini %10 ila 20 oranında azaltıp arttırabilir.
Yapılan birçok çalışmanın sonucunda daha fazla tam tahıllı gıda tüketmenin kalp sağlığına faydalı olabileceği anlaşılmıştır.
45 çalışmanın incelendiği bir analizde günde üç porsiyon ya da daha fazla tam tahıllı gıda tüketmenin kalp hastalıklarına yakalanma riskini %22 oranında azalttığı ortaya çıkmıştır.
Tam tahılların yanı sıra az yağlı süt ürünlerinin ve bitki bazlı gıdaların tüketimi normal sınırlar içerisinde sodyum bakımından zengin bir beslenme şeklinin benimsenmesi ise hipertansiyonun düşürülmesi ve önlenmesinde ciddi etkiler yaratabilmektedir.
Tam tahıllı bir ürün satın alırken içindekiler etiketini dikkatli okumak oldukça önemlidir.
Tam tahıl ya da tam buğday gini ifadeler ürünün tam tahıllı olduğunu gösterirken buğday unu ve çok tahıllı gibi ifadeler ürünün tam tahıllı olmayacağı anlamına gelebilir.
67
SARIMSAK…
Sarımsak yüzyıllardan beri çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan mucize besinlerden biridir.
Son yıllarda yapılan araştırmalar ise güçlü tıbbi özelliklerini doğrular niteliktedir.
Aynı şekilde sarımsağın kalp sağlığını iyileştirmede de önemli bir rol oynadığı gözlemlendi.
Yapılan bir çalışmada 24 hafta boyunca günde 600-1,500 mg dozlarda sarımsak özü tüketmenin kan basıncını düşürmede reçeteli bir ilaç kadar etkili olduğu ortaya çıktı.
77
Bu noktada sarımsağı çiğ tükettiğinizden veya ezdiğinizden emin olun ve pişirmeden önce birkaç dakika bekletin.
Bu, potansiyel sağlık yararlarını en üst düzeye çıkararak allisin oluşumuna izin verir. (Posta)