1-Kabak:
Yüzde 93’ü su içerir. Bunun dışında içerdiği lif oranıyla da bağırsakları çalıştıran iyi bir sebze alternatifidir. Kabak, hücrelerimizi DNA hasarına karşı koruyan lutein ve zeaksantin antioksidanlarını da içerir.
226
Bunun dışında C vitamini içeriği ile 1 porsiyonunda (150 gram) günlük C vitamini gereksiniminin yüzde 35’i kadarını karşılayarak bağışıklık sistemimize de destek olur.
326
Kabağı tüketirken kıymalı, zeytinyağlı yemeğini yaparsak protein oranını da zenginleştirerek besin değerini artırmış oluruz.
426
2-Salatalık:
Salatalık yüzde 96,7 oranında neredeyse tamamı su olan ve şu an mevsimi olduğu için kolaylıkla bulabileceğimiz bir sebzedir. Su içeriği dışında potasyum, magnezyum, fosfor, kalsiyum, K vitamini açısından da zengindir.
526
İçerdiği cucurbıtacıns maddesi de anti-diyabetik etki gösterir. Salatalığı sahurda ya da iftarda hem sade hem de salata içinde ya da yoğurtla beraber cacık yaparak tüketebilirsiniz.
626
3-Marul:
Marul çeşitleri de ortalama yüzde 96 su içeriğine sahiptir. Havaların ısındığı şu dönemde sıcak yemek istemediğimiz zamanlarda içeriği diğer renkli sebzelerle zenginleştirerek zeytinyağlı-limonlu, vitamin, mineral ve liften zengin doyurucu, kalorisi de düşük salata, su ihtiyacımızı karşılamada çok güzel destek olur.
726
Marul ayrıca vitaminlerden A, C, K, folat ve minerallerden de potasyum ve çinko açısından zengindir.
826
4-Kereviz:
Yüzde 95’i su içeriğine sahip olan kereviz ayrıca diğer sebzeler gibi A, K ve folat vitaminleri ve potasyum açısından zengindir.
926
Kereviz zamanının geçmek üzere olduğunu belirtmekle beraber son mahsullerden zeytinyağlı yemeğini pırasayla birleştirerek iftarda tüketebilir ya da saplarını zeytinyağı ile bulayıp fırına atarak atıştırmalık olarak süzme yoğurtla iftardan sonra yiyebilirsiniz.
1026
5-Domates:
Yüzde 94,5’i su içeriğine sahip domatesi, sezonu gelmişken suyundan da yararlanmak için değerlendirelim. Domates zaten sıklıkla yemeklerde lezzeti artırmak için kullandığımız bir sebzedir.
1126
Domatesi, et yemeklerinin yanında suyunu sıkarak içebiliriz. Likopen içeriğiyle antioksidan sebzelerden olan domates C, K ve folat vitaminlerinden ve potasyum açısından da zengindir.
1226
6-Ispanak:
Yüzde 92’si su içeriğine sahiptir. Ayrıca magnezyum, kalsiyum, demir, potasyum mineralleri ve A, C, K ve folat vitaminleri bakımından da zengindir. İçerdiği klorofiller özellikle kanserojenik etkiye karşı iyi bir savaşçıdır.
1326
İçeriğindeki demirin emilimini artırmak için yanında C vitamini yüksek limon, kivi, portakal vb. gıdalar almalıyız. Ispanağın suyundan daha iyi yararlanabilmek için çiğ olarak ve smoothie şeklinde içine portakal, yoğurt ve bal eklenerek tüketmek güzel bir alternatif olabilir.
1426
Geleneksel şekilde zeytinyağlı ya da ıspanaklı yumurta şeklinde de tüketilebilir.
1526
7-Çilek:
Mevsimin en güzel meyvelerinden olan çileğin yüzde 91’i sudur ve az miktarda şeker içeriğine sahiptir. İçerdiği C vitamini vücudumuzu serbest radikallere karşı koruyarak bağışıklık sistemimizi destekler ve iltihabı önler.
1626
Çilek sade olarak yanında kuru yemişlerle tüketileceği gibi smoothielere de muz ile beraber güzel tat katar.
1726
8-Biber:
Yüzde 92 su içerir ve bunun yanında da çok iyi bir C vitamini kaynağıdır. Yaklaşık 2-3 adet (75 gram) biber tüketerek günlük C vitamini gereksinimimizin yüzde 100’ünü karşılamış olursunuz. Böylelikle su gereksinimiyle beraber bağışıklığımızı da güçlendirmiş oluruz.
1826
C vitamini ayrıca kolajen üretimine de destek olarak cilt ve eklem sağlığımız için de fayda sağlar. Sahurda çiğ olarak ya da menemen şeklinde, iftarda ise salatalara eklenerek tüketilebilir.
1926
9-Et suyu:
1 kase et / tavuk / balık sulu çorba (240 gram) yüzde 92 su içeriği ve içerdiği değerli amino asitler ve vitamin mineraller ile bağırsakları da rahatlatıcı ve yapılandırıcı özellik gösterecektir.
2026
İftar yemeklerinizi et sulu çorbalarla açmak, gün içinde susuz kalan vücudun susuzluğunu giderecektir.
2126
10-Yoğurt:
Yoğurt geleneksel olarak tükettiğimiz yüzde 88 su içeriğine sahip değerli bir besin olmanın yanı sıra kalsiyum, potasyum, fosfor mineralleri ve B2, B6, B9, B12 vitaminleri ile iyi bir protein kaynağıdır.
2226
Yaklaşık olarak 4-5 yemek kaşığı yoğurt (200 gram) 7-8 gram protein sağlar. Yoğurt aynı zamanda bağırsak sağlını destekleyici probiyotikleri de içerir. Yalnız yoğurdu evde yapmaya özen göstermeliyiz. Ayrıca marketteki çoğu meyveli yoğurtlar ekstra şeker içerir.
2326
Meyveli yoğurdu evde yoğurda meyve dilimleri ekleyip tatlandırmak için biraz da bal eklenerek basit bir şekilde yapabiliriz. İftarda ya da iftardan sonra meyvelerle ve kuru yemişlerle zenginleştirilerek ya da smoothie şeklinde tüketilebilir.
2426
11-Greyfurt:
Yüzde 88’i su içeriğine sahiptir. Bunun dışında çok iyi bir A, C, folat vitamini ve potasyum kaynağıdır. Yarım greyfurt da günlük C vitamini ihtiyacını karşılayarak bağışıklığımızı destekler.
2526
Yapılan birçok çalışma greyfurtun kolesterolü, kan şekerini ve kan basıncını düşürdüğünü göstermiştir. Greyfurtu iftardan sonra yanında kuru yemişlerle ya da smoothielerde kullanarak tüketebilirsiniz.
2626
Tiroid hastaları ve tansiyon ilacı kullananlar, bu meyveyi doktorlarına danışarak yiyebilirler.
(Milliyet)