YAPAY ZEKÂ UZMANLARI: Gelecekte pek çok şirketin kendi ürettiği teknolojik ürünlere yükleyecekleri yapay zekaları oluşturacak yapay zeka uzmanlarına ihtiyaç duyacakları yadsınamayacak bir gerçek.
214
YAZILIM EVANGELİSTLERİ: Şirketlerle yazılımcılar arasında koordinasyonu sağlama, şirketlerin dijital dünyada doğru stratejileri geliştirmeleri hususunda yol gösterme görevlerini üstlenecek yazılım evangelistlerine ihtiyaçları da artış gösterecek.
314
GERİATRİ VE GERONTOLOJİ UZMANLARI: İnsan ömrünün her geçen yıl artması, daha uzun ömürlü yaşam için çalışmaların yoğunlaşması, önümüzdeki yıllarda yaşlı nüfusunda bir patlama yaşanmasını öngördürüyor. Yaşlı nüfusunun sağlık, bakım, ihtiyaçlarının karşılanması, yaşam koşullarının iyileştirilmesi gibi onlarca alanda hizmet verecek olan geriatri ve gerontoloji uzmanlarının yanı sıra fizyoterapistlere de fazlasıyla ihtiyaç duyulacağı aşikar.
414
GENETİK MÜHENDİLİĞİ: İnsan genetiği, DNA’sı ve yapısı üzerine yüzyıllardır sürdürülen araştırmaların, insan yaşamının devam ettiği sürece varlığını devam ettireceği düşünüldüğünde genetik mühendisliğinin önümüzdeki yıllarda da değerini arttıracağını söyleyebiliriz.
514
ŞEHİR PLANLAYICISI: Artan nüfus ile birlikte sürekli değişen ve gelişen şehirleşmenin de belli bir düzene ve kaos yaratmayacak bir yapıya getirilmesine olan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Ve karşınızda şehir plancıları. Kuşkusuz kendilerine özellikle de önümüzdeki yıllarda çok iş düşüyor.
614
GIDA VE BESLENME MÜHENDİSLİĞİ: Son yıllarda artan “organik gıda” alanının gelecekte daha yaygın olması, nesillerin ve insanların daha sağlıklı beslenebilmesi için gıda ve beslenme mühendisleri de sıkça her yerde görmeye başlayacağımız geleceğin meslekleri içerisinde şimdiden ismini yazdırdılar.
714
DİYETİSYENLİK:
Güzellik arayışı, daha fit ve zinde bir vücuda sahip olma, formunu koruma gibi beklentilere de yanıt veren bu meslek, beslenme mühendisleri gibi “geleceğin zorunlu” mesleklerinden de biri olacağa benziyor.
814
BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ ANALİSTLERİ: Bilgisayar sistemlerini geliştirmek ve geliştirmek için veri işleme problemlerini analiz etme görevlerini yerine getiren bilgisayar sistemleri analistleri de önümüzdeki yıllarda dünyada olduğu kadar ülkemizde de fazlaca ihtiyaç duyulacak mesleklerin başında geliyor. Teknolojinin bu denli hızlı bir şekilde gelişip değişim göstermesi, bu meslek kolunun da değerini her geçen yıl arttırıyor.
914
FİZYOTERAPİST: Fiziksel kabiliyeti zayıflamış ya da kaybedilmiş, sinir, güç ve eklem sistemlerinde tahribat yaşayan kişilere fizik tedavi hizmetlerinden sorumlu olan fizyoterapistler, geleceğin meslekleri içerisinde ilk sıralarda yer alıyor.
1014
SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETİCİSİ: Türkiye’de sağlık sistemi sürekli değişen, yenilenen ve yeni düzenlemelerin uygulandığı bir alan olarak devamlılığını sürdürürken, açılan onlarca yeni hastane ve sağlık biriminde, bu birimleri yönetecek kişileri de doğurmaktadır. Sağlık Hizmetleri Yöneticisi mesleği de Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için son derece önemli mesleklerden biridir.
1114
DİŞ HEKİMİ: İnsan sağlığı içerisinde önemli bir yeri olan diş sağlığı, özellikle de insan yaşamının daha kaliteli ve daha sağlıklı olabilmesi adına yapılan girişimlerde ön sıralarda yer alıyor.
1214
PAZAR ARAŞTIRMASI ANALİSTLERİ: Görevi şirketlerin, rekabeti artan ticaret ortamında piyasa koşulları ve tüketici beklentileri konusunda yardımcısı olmak. Yine şirketlerin pazarlama stratejilerinin belirlenmesi konusunda da etkin bir rol oynayan Pazar araştırması analistleri, pazarlama kampanyalarının yaratılması ve Pazar koşullarının analiz edilmesi gibi çok faktörlü işleri de yürütmekten sorumludurlar.
1314
VERİ MADENCİLİĞİ: Büyük Veri (Big Data) başlığının popülaritesi giderek artarken veri madenciliği (data mining) kavramı da daha sık duyulur hale geldi.
Kısaca; büyük miktarda verinin içinden kayda değer sonuçlar çıkartmak amacıyla yapılan çalışmalar olarak belirtiliyor. Her türlü ortama dayalı işte temel bir disiplin olarak gündeme geliyor.
1414
Beyaz Şapkalı Hacker: Siber saldırılar günümüzde hem şirketler hem de devletler için büyük bir problem. Gelinen durum etik hackerlar için ihtiyacı yaratıyor.
Bu kişilerin görev tanımı güvenlik açıklarını saptamak ve önlem almak olarak tanımlanırken internette bu konuda pek çok online kurs bulunuyor. Ülkemizde de geçerli bir meslek haline geldiğiyse TBMM’nin beyaz şapkalı hackerlara kadroda yer açmasından anlaşılıyor.