Evde etinizi zahmetsiz ve sağlıklı kesmenin ipuçları…
Hangi etler ne tür bıçaklarla kesilmeli?
110
Kurban Bayramı yaklaşırken et kesiminde ister profesyonel ister amatör olun mutlaka bilmeniz gereken bazı temel noktalar vardır.
210
Evde etlerinizi lezzetli kavurmalar ve diğer yemekler için hazırlarken 3 tane temel bıçağa ihtiyacınız vardır.
310
1. Yüzme Bıçağı olarak bilinen, 10-12,5 cm küçük boy et bıçağı ile etleri doğrayabilir, derileri yüzebilirsiniz. Günlük mutfak bıçağı ihtiyacınız için de kullanabilirsiniz.
2. 14,5-16 cm boylarında Sıyırma bıçağı ile eve kemikli gelen etleri kemiklerinden ve sinirlerinden kolayca sıyırabilirsiniz.
3. 16-20 cm arasındaki Et bıçakları ile büyük parça etleri küçük parçalar haline getirebilirsiniz, ve hatta 19-20cm’lik boyu ile Kurbanınızı kesebilirsiniz. Sağlam çelik yapısı ile büyük sebzeleri, meyveleri kesmek için de kullanabilirsiniz.
410
Evde bıçakları bakım ve bileme ipuçları:
Yeni satın aldığınız bıçakları, önce ılık sabunlu suyla temizlemek için sünger veya nemli bez kullanınız. Bıçaklarınızı lavaboda akan suyla durulayıp, sonrasında mutlaka kuru bezle kurulayınız.
510
Bıçaklarınızı kesinlikle kullanım amacı dışında konserve veya meşrubat kapağını açmak, vida sökmek, sert yüzeyleri delmek gibi amaçlar için kullanmayınız. Bıçakların kesici ağız kısımlarında oluşabilen deformasyonun en büyük sebeplerinden birisi sert yüzey üzerinde kesim yapılmasıdır. Polietilen kesim levhalarını kullanmanızı öneririz. Böylece hem bıçaklarınızın ömrü uzayacak hem de en üst seviyede hijyen sağlamış olacaksınız. Bıçağınızın keskinliğini korumak maksatla bileme yapabilirsiniz.
610
Bıçak alırken nelere dikkat etmeliyiz? İyi bıçak seçmek için ipuçları:
Bıçaktan alacağınız fayda bedeli ile eşdeğer değildir, fiyat performansı yüksek bıçakları tercih edebilirsiniz. İyi bıçak için; çeliğin kalitesi ve sertliği önemlidir. Keskin ve paslanmaz olmasına dikkat edebilirsiniz.
710
Tasarımı et kesmeye uygun, elden kaymayan, etinizi zahmetsizce ve ziyan etmeden keseceğiniz bıçak olmalıdır. Yoğun et kesilen günlerde, sizi yarı yolda bırakmadan uzun süre keskin kalmalıdır. Profesyonel kasapların tercih ettikleri bıçakları, sizin de evde et kesmek için kullanmanızı tavsiye ederiz.
810
Et keserken işinizi kolaylaştıracak ipuçları:
Eve sıcak gelen etinizi 2 saat buzdolabında saklayın, sonra kesmeye başlayın. Etin yağlı kısmını aşağıya gelecek şekilde koyun, yağları sertleşmeden kesmeye çalışmayın. Kemik üzerine dik şekilde bıçağınızı vurmayın, kemik sıyırırken de bıçağınızı kemiğe dayayın.
910
Bıçakla kemik kesmeye çalışmayın, satır kullanın. Bıçağınızı yoğun et kestiğiniz zamanlarda her 10 dk’da bir yıkayın, özellikle kesici uç kısmını yağlardan arındırın. Bıçağınız ilk zamanki gibi kesmemeye başlarsa, masat kullanın. Hemen bileyeceksiniz.
1010
Sizin ve sevdiklerinizin sağlığı için lütfen dikkat edin. Keskin bıçakları yavaşça ve özenli kullanın.