Döner dana eti ve tavuk etinden oluşan iki çeşitli yemektir. Et parçaları ince ince kesilip baharatlarla birleştirildikten sonra kalın bir şişe üst üste dizilir. Daha sonrasında hazırlanan şiş, ateşin etrafında döndürülerek pişirilir. Ekmek veya lavaş arasında kıvırcık, domates, ketçap, mayonez, turşu gibi malzemelerle servis edilir. Pilav üstünde veya tabakta iskender şeklinde tereyağı ve salça sosuyla sunulabilir.
213
Yaprak sarması onlarca yıldır yapılan kültürümüze özgü bir yiyecektir. Zeytinyağlı yaprak sarması, emek ve zaman isteyen bir tarif olmakla birlikte muhteşem tadıyla verdiğiniz emeğe değecek bir lezzet.
313
Baklava Gaziantep yöresinin en meşhur tatlısıdır. İncecik açılan yufkaların arasına fıstık, ceviz, fındık konur. Kat kat dizilen yufkalar kare şeklinde kesilir ve daha sonra pişirilir. Pişen baklavalara en son şerbeti dökülür ve dinlendirilir.
413
Cağ kebabı keçi ve kuzu etinden yapılan bir çeşit kebaptır. Erzurum’un Tortum, Uzundere, Oltu, Olur ilçeleri ile Artvin’in Yusufeli ilçesine ait olan cağ kebabı, önceden terbiye edilmiş etin yatık bir şiş üzerinde odun ateşi eşliğinde pişirilmesiyle hazırlanır. Cağ adı verilen şişler kullanılarak servis yapıldığından bu adı almıştır. Servisi, yine yöreye özgü lavaş ekmeği ile beraber yapılır.
513
Türkiye’nin fast food yemeği olarak bilinen çiğköfte meşhur lezzetlerimizden biridir. Çiğköfte ucuz olması, lezzetli olması nedeniyle birçok kişi tarafından tüketilmektedir. Öğlen, akşam, gece atıştırmalık olarak tüketebileceğiniz çiğköfte Türkiye’nin en önemli lezzetleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır.
613
Kebap; ateş üzerinde şişler yardımıyla pişirilen etlerin genel ismidir. Ülkemizde birçok kebap çeşidi mevcuttur. Bunların en yaygını ve tüketileni Adana Kebabı ve Urfa Kebabı dır. İsimlerini Adana ve Şanlıurfa ilinden alırlar. Adana Kebabı acılıdır ve acı sevenlerin tercih ettiği yemektir. Urfa Kebabı ise daha az acılıdır. Kebaplar, yanlarında közlenmiş sebzeleri(biber, domates, soğan), ezme salatası, lavaşı ve bulgur pilavı eşliğinde sunulur.
713
Zengin Güneydoğu Anadolu mutfağının lezzetli yemeklerinden biri olan hünkar beğendi, Gaziantep yöresine aittir.
813
Kuzu Tandır; Osmanlı saray mutfağında padişah sofralarında ve saray ağalarına verilen önemli ziyafetlerde yemek menülerinde de sıklıkla yer almıştır. Tercih edilen kebaplar arasında asırlardır bulunmaktadır.
913
Lahmacun güney doğu bölgesinin meşhur yemekleri arasında bulunmaktadır. Gaziantep, Şanlıurfa illerinde sıkça tüketilen lahmacun lezzeti ile oldukça popülerdir.
1013
Kaşarlı, kıymalı, peynirli, yumurtalı, otlu istediğiniz çeşitte tüketebileceğiniz pideler atıştırmalık olarak oldukça iyi bir seçimdir.
1113
Menemen kahvaltılarımızın baştacı ve vazgeçilmezidir. Yumurta, domates, biber isteğe göre soğan eklenip yapılan bu özel lezzet herkesin mutlaka yemesi gereken bir yemektir. Türk kahvaltısında yer alan yiyeceklerin çeşitliliği ve lezzeti dünyanın hiçbir yerinde bulunamayacak özelliklere sahiptir.
1213
Mantı özenle açılmış hamur içerisine yerleştirilmiş kıyma et ve üzerine yoğurtlu sos ziyafeti eşi benzeri olmayan lezzetler arasında yer almaktadır. Ev mantısı yapan özel yerlerde bu lezzet mutlaka denenmelidir. Avrupa’da mantıya benzer pierogi ismi verilen bir yemek vardır. Fakat bizim mantımız kadar lezzetli değildir.
1313
İster pastırmalı, ister etli, ister sucuklu isterseniz de tek başına haliyle efsane olan yemek tabii ki kuru fasulyedir. Yanına pilav, turşu ve soğan üçlüsü ile tadına doyum olmaz.