Kalpte yaşanabilecek sıkıntılara karşı önemli uyar…
19
Sağlıklı bir yaşam için spor yapmanın önemi büyük. Ancak sıcak havalarda yapılan spor bazı sağlık sorunları da beraberinde getirebiliyor. Dr. Demet Erciyes, aşırı sıcaklarda spor yapmaktan kaçınmak gerektiğini söyledi ve kalpte yaşanabilecek sıkıntılara karşı önemli uyarılarda bulundu. Peki sıcak havalarda hangi sporlar yapılmalı, nelere dikkat edilmeli?
29
1- Ter ile birlikte su ve mineral de kaybederiz: Güneşli hava başlangıçta aydınlık ve enerjiyi çağrıştırsa da ardından gelen aşırı sıcaklar yorgunluk ve halsizlikle beraber sağlığımızı da tehdit eder boyutlara ulaşabilir. Sıcak havada vücut ısı dengesini korumak için birtakım tedbirler alır. Bu nedenle ortam ısısı arttıkça terlemeye başlarız. Ciltteki ter buharlaştıkça da bir miktar ısı kaybı olur. Böylece sıcağa tahammülümüz bir miktar kolaylaşır. Ancak bulunduğumuz ortamda nem oranı fazlaysa buharlaşmaya engel olur. Bu nedenle nemli havalarda sıcaklık daha da bunaltıcı hal alır.
39
2- Sıcak havada damarlar genişler, kalbin iş yükü artar: Sıcak hava aynı zamanda ciltte kırmızılaşmaya da sebep olur. Bunun sebebi ısının artmasına bağlı olarak ciltteki damarların genişlemesidir. Genişleyen damarlara da kanı pompalama işi kalbe ait olduğundan sonuçta kalbin iş yükü artar. Bu nedenle kalp yetersizliği olanlar sıcaktan olumsuz yönde etkilendikleri gibi sıcak ve nemli havadan çok daha fazla etkilenirler. Kalp yetersizliği belirtileri daha da belirgin hale gelir.
49
3- Mineral kaybı kalpte ritm bozukluklarını tetikler: Bir diğer önemli konu da terle birlikte kaybettiğimiz sodyum, potasyum, magnezyum gibi minerallerin vücuttaki eksikliğine bağlı etkilerdir. Vücut için son derece önemli bu mineralleri yerine koyamazsak basit baş dönmelerinden kramplara, çeşitli kalp ritm bozukluklarına, bilinç bulanıklıklarına ve bayılmalara kadar giden istenmeyen durumlarla karşılaşabiliriz. Özellikle potasyum, magnezyum mineralinin kaybı kalpte tehlikeli aritmilerin oluşmasına zemin hazırlar. Sağlıklı kişilerde çoğu zaman daha kolay tolere edilebilen bu mineral eksikliği kalp hastalarında özellikle aritmi problemi olanlarda ciddi sonuçlara neden olabilir.
59
4- Baş dönmesi, göz kararması olur: Halsizlik, yorgunluk, özellikle oturduğumuz yerden kalkınca görülen baş dönmesi, göz kararması, beraberinde gözlenen tansiyon düşüklüğü, terlemeyle olan su ve sodyum gibi minerallerin kaybıyla ciltte genişleyen damarlara kanın göllenmesi sebebiyledir.
69
5- Pıhtı olayları sık görülür: Su kaybı nedeniyle yoğunluğu artan kan pıhtılaşmaya daha yatkın hale gelir. Bu nedenle kolayca oluşan pıhtı sebebiyle damar tıkanıklıklarında artış gözlenir.
79
6- İdrar söktürücü ilaç kullananlar dikkat etmeli: Yüksek tansiyon, kalp yetersizliği ya da daha farklı bir sebepten idrar söktürücü ilaç alanlar mutlaka daha dikkatli olmalı, doktorlarına danışarak sıcak yaz aylarında bu ilaçların dozlarını yeniden düzenlemeliler. Zira zaten terle beraber su ve mineral kaybı yaşandığından bir de ilaç sebebiyle artan idrarla beraber bu kayıp daha da fazla olur.
89
Ağır spordan kaçınmalı: Her ne kadar açık havada yapılan sporları sağlık açısından olumlu saysak da sıcak havada, güneşin altında özellikle ağır sporları hiç tavsiye etmeyiz. Zaten vücudumuz da buna izin vermez. Ufak hareketlerde yorulmak, kolunu kıpırdatacak hali kalmamak bu sebeptendir.
Yarışmalı sporlardan kaçınmalıdır
Spor yapmayı önerirken her zaman için yarışmalı sporlar konusunda daha da dikkatli olunmasını öneririz. Çünkü spor esnasında kalp hızlanırken, çalışma yükü artarken bir de yarışma hissinin verdiği adrenalin artışı kalbi daha da yorar. Aritmilerin ve kalp damarlarındaki spazmların oluşunu daha da kolaylaştırır.
99
Özellikle spor sonrası klimaların olduğu ortamlardan uzak durulmalı: Ani ısı değişimleri vücudun adaptasyonunu bozar. Sıcak havada spor yaptıktan sonra bunalarak klimanın karşısına geçerseniz o kısa sürelik ferahlamanın bedelini çok ağır ödeyebilirsiniz. Terli halde klima karşısına geçmek kas tutulmasına, şiddetli kas ağrılarına neden olabilir .
Öğlen saatlerini tercih etmemeli
Yüzme dışında açık havada yapılacak sporları sabah erken saatlerde ya da akşam güneş etkisini kaybedince yapmaya dikkat etmek gerekir.Sıcak havada en önemli konu su ve mineral kaybını dengede tutmaya çalışmaktır. Bu nedenle günlük su ihtiyacımızı mutlaka doğru bir şekilde karşılamalıyız. Çay, kahve gibi içecekler susuzluğu geçici olarak gidermekle beraber idrar miktarını artırarak daha da çok sıvı elektrolit kaybına yol açar. Bu nedenle özellikle idrarın rengi su gibi berrak olana kadar su içmeye dikkat etmeliyiz. Mineraller için bol sebze, meyve, salata tüketmeye gayret etmeliyiz. Kimi zaman kanda bu mineralleri kontrol ettirip, takviyesini yapmamız da gerekebilir. Terlemeyi azaltan açık renk, ince pamuklu giysiler tercih edilmeli, çok sıcak saatlerde gölge ve serin yerlerde kalmaya çalışmalı, sindirimi kolay hafif yiyecekler tüketmeye özen gösterilmelidir. (Milliyet)