Denizden yüksekliği 1650 metre olan Muş’un Varto ilçesinde kurulan 37 milyon balık yumurtası üretim kapasitesine sahip Somon Alabalık Tesisi’nde üretilen balıklar, Japonya’ya da ihraç ediliyor.
211
Tesis mühendisi Sadık Güzel, gökkuşağı türü alabalıkları sağarak kuluçka makinelerinde yetiştirdikten sonra besledikleri havuzlarda somon haline getirip Japonya başta olmak üzere bazı ülkelere ihraç ettiklerini söyledi.
311
Ilık su balığı üretim kapasitesi açısından Türkiye’nin en büyük 10 tesisinden biri olan Varto Somon Alabalık tesisinde hedeflenen 6 milyon balık üretimi için sağıma başlandı.
411
Tesisteki mühendis ve çalışanlar tarafından ilk olarak erkek ve dişileri ayırılan gökkuşağı alabalıkları, ardından tanklara dolduruluyor.
511
Daha sonrasında ilaçlı suda bayıltılan dişi balıkların, kuru şekilde sırasıyla sağımları yapılıyor. Dişi balıkların ardından erkek balıklardan da aynı şekilde yapılan sağımlarla alınan spermler, dişi balıklardan alınan yumurtaların içine yerleştiriliyor. Döllenme işleminin bu şekilde gerçekleştirildiği tesiste sağım işlemleri sonrası, yumurtalar kuluçka makinelerine yerleştiriliyor.
611
Kuluçka makinelerinde yaklaşık 40 gün bekletildikten sonra elde edilen balıklar, 10 gün boyunca besin kesesiyle besleniyor. Sonrasında ön büyütme larva havuzlarına alınıp yeme ve ışığa alıştırılan balıklar, 120 ile 150 gün içerisinde parmak boyuna ulaşıyor.
711
Daha sonra Alparslan-1 ve 2 barajlarında kafes balıkçılığı tesislerinde yetiştirilen balıklar, yaklaşık 6 ayda porsiyonluk boya ulaşıyor. Böylelikle tesiste ocak ayı itibariyle başlayan sağımlar, şubat ayı sonuna kadar devam ediyor. Büyük emekler harcanarak yetiştirilen balıklar, birçok ülkeye ihraç ediliyor.
811
Somon Alabalık Tesisi Su Ürünleri Mühendisi Mehmet Sadık Güzel, “Ocak ile mart ayı arasında, yani gökkuşağı alabalıklarının sağıma geldiği zamanlarda sağımlarını gerçekleştiriyoruz. İlk önce dişi ve erkek balıkların ayrımını yapıyoruz.
911
Dişi ve erkek balıkları ayırdıktan sonra, sağımlarına başlıyoruz. Sağımlarımızı kuru yöntemle yapıyoruz. İlk önce dişileri alıp sağımını yaparak, yumurtalarını alıyoruz.
1011
Sağım bittikten sonra erkekleri alıp sağarak, aldığımız spermi yumurtanın içerisine yerleştiriyoruz. Bu şekilde döllenme yöntemini gerçekleştiriyoruz. Bu işlem bittikten sonra ise yumurtaları, kuluçka makinelerine yerleştiriyoruz” dedi.
1111
Tesisin işletmecisi Ercan Özer ise, hazır hale gelecek olan balıkları iç pazarın yanı sıra başta Japonya olmak üzere birçok ülkeye ihraç edeceklerini söyledi.
(DHA)