Enfeksiyona dondurma değil, mikroorganizmalar yol açıyor.
111
Yaygın efsanelerden biri de dondurmanın hasta ettiği.
211
Enfeksiyon yapan mikroplar sıcak veya soğuk bir şeyin hasta etmesi sözkonusu değil. Bilhassa boğaz-bademcik enfeksiyonuna ve ağrılara yol açtığı inancı yaygın. Eğer boğazınız, ağızdan nefes alıp verme veya reflü nedeniyle tahriş olmuşsa yani zarar görmüşse ağrı hissediyorsunuz. Hastaların kendileri öyle hissediyor. Bademcik iltihabı ya da boğaz enfeksiyonuyla dondurmayı ilişkilendirmek doğru değil.
311
Çok soğuk yenilip içildiğinde boğazda bir ağrı olabiliyor. Ama bu durum geçici. Boğaz enfeksiyonlarının çok büyük bir çoğunluğu virüs kaynaklı. Çok azı beta mikrobu olarak bilinen bakterilerden gelişiyor.
411
Dondurmanın üzerine ‘hasta etmesin diye’ ılık su içmeyi alışkanlık edinmiş pek çok insan var. Bunun enfeksiyonları önlemediğini ancak soğuğun rahatsızlık hissini azalttığını söylüyor. Yani şart değil, kendiniz karar verin.
511
Kötü koşullarda hazırlanan ve satılan dondurma mide ve bağırsak enfeksiyonlarına yol açabiliyor. Çünkü hijyen kurallarına uygun olmayan üretim ve saklama koşulları diğer besinlerde olduğu gibi dondurmada da mikorganizmaların üremesini kolaylaştırıyor. Vücuda alındıklarında da zehirlenmelere yol açabiliyorlar.
611
Hijyen konusu şakaya gelmez. Açık dondurmadansa saklama koşullarına uygun çalışan yerlerden, güvendiğiniz markaların paketli dondurmalarını tercih etmenizde yarar var. Dondurma süt içerdiği için bakteri üreyebilir bu yüzden paketli dondurmalar daha güvenlidir.
711
Yaygın efsanelerden biri de dondurmanın bir yaz yiyeceği olduğu. Gerçekten düşük kalorisi, besleyiciliği ve serinliğiyle dondurma yaza çok yakışıyor. Ancak kışın veya sair mevsimlerde yenmemesi için hiçbir neden yok.
811
37 derece olan ağzımıza değdiği an erimeye başlıyor ve boğazımızdan geçene kadar sıcaklığı yükseliyor. Dondurmanın içinde çok küçük kabarcıklar halinde dağıtılmış olan hava, dondurmaya hacim, kendine özgü bir kıvam ve yumuşaklık veriyor.
911
Dondurmanın ağza alınan miktarının büyük olması durumunda bile ağızda eriyen ve boğazdan geçen, ağza alınan miktarın yarısı oluyor. Bu da diğer soğuk tüketilen ürünlerle karşılaştırıldığında dahi dondurmayı boğaz enfeksiyonuna sebep olma bakımından çok daha güvenli yapıyor.
1011
Dondurmada protein, karbonhidrat ve A, B, D gibi çeşitli vitaminler, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller bulunuyor.
1111
Diğer tatlılara göre çok daha düşük kalorili ve masum olan dondurma, iyi ve besleyici bir atıştırmalık ve ara öğün alternatifi olabiliyor.