Denizden topluyor! Kilosu 70 ile 120 euro arasında satılıyor…
Dede mesleğini yaşatıyor…
17
Muğla’nın Bodrum ilçesinin eski geçim kaynaklarından süngerciliği sürdüren İbrahim Totoz ve kardeşi Doğan Bertuğ Totoz, sünger avından döndü. İbrahim Totoz, zor şartlara rağmen dede mesleği olan süngerciliği sürdürmeye kararlı olduklarını dile getirdi.
27
Denizde 30 metre derinlikte toplanan süngerler, şimdi satışa hazır hale getirilecek. Uzun ömürlü olup bakteri tutmayan süngerin, ağırlığının 40 katı kadar ağırlıkta suyu tutabildiği ifade ediliyor. Genellikle banyo lifi olarak kullanılan süngerin farklı alanlarda da kullanımı mevcut.
37
Sünger avcılığının dünyadaki en zor mesleklerden biri olduğunu dile getiren Totoz, “Eğer derin çalışırsan, günde 2 dalış yaparsın. Meşakkatli bir iştir ama kazançlı bir iştir. Bir de biz, süngerciliğin hatıralarıyla, hatıralarıyla büyümüş çocuklarız. Meslek devam etsin diye her sene Kuzey Ege’ye avlanmaya gidiyoruz. Vurgun yeme ihtimali her zaman var ama kuralları uyduğun sürece vurgun yeme ihtimali çok düşük” diye konuştu.
47
“Dünya pazarına 70 ile 120 euro arasında satılıyor”
Müsilaj nedeniyle süngerde 2 senedir azalma olduğunu dile getiren İbrahim Totoz, “Bu sene gittiğimiz avda gördük ki sünger kendisini yenilemiş. Denizimiz ne kadar temiz olursa süngerimiz de o kadar bereketli oluyor. Şu anda süngerin kilosunun dünya pazarına 70 ile 120 euro arasında satışı var. Tüm dünyaya satıyoruz, Amerika, İngiltere, her tarafa gönderiyoruz. Sünger bu sene sağlıklı, herhangi bir hastalık yok. Bazı bölgelerde sadece bir verim göremedik. O da Çanakkale Boğazı suyunun aktığı yerler biraz verimsiz. Ama Ege’nin birçok yeri verimli” dedi.
57
“Meslek devam etsin diye mücadelemizi veriyoruz”
Bodrum’da eskiden çok yaygın olan süngercilik mesleğini yapan çok az kişi kaldığını söyleyen İbrahim Totoz, “Kuzey Ege’de bizim için sünger toplayan aile var. Çünkü biz hem topluyoruz, hem kendimiz de çıkarıyoruz. Eğer sağlığımız bozulmazsa devam etmeyi düşünüyoruz. Bir de Türkiye’de artık denize çıkmak lüks bir durum haline geldi. Bir ava gitmen 10 binlerce liraya mal oluyor. Ama biz yine de meslek devam etsin diye mücadelemizi veriyoruz” ifadelerini kullandı.(İHA)