Türkiye’de uygulanan toplam doz sayısı 40 milyonu geçti. Sağlık Bakanı Koca ise 18 yaş üstü nüfusun yüzde 50’sinin tam doz veya ilk doz Kovid-19 aşılarının tamamlandığını açıkladı. İstanbul’da aşı olanların sayısı 7 milyonu geçti. İl Sağlık Müdürü Memişoğlu, kentte 9.5 milyon kişinin aşılanması gerektiğini belirterek, ‘Bunu temmuzun ilk haftasında bitirmiş oluruz’ dedi.
221
Türkiye aşılamayla toplumsal bağışıklık hedefine hızla ilerliyor. Günlük aşılamada hedeflenen 1.5 milyon doz aşı rekoru 17 Haziran’da kırıldı. Perşembe günü 24 saat içinde 1 milyon 582 bin 232 doz aşı uygulandı. Toplam yapılan aşı sayısı 40 milyon dozu aşarak 40 milyon 17 bin 700’ü geçti.
321
Birinci doz uygulanan kişi sayısı 25.7 milyonun üstünde. İkinci doz aşı uygulananların sayısı ise 14.2 milyonu geçti. Aşı programında yer alan 18 yaş üstü nüfusun yüzde 50’sinin tam doz veya ilk doz aşısı tamamlandığını duyuran Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Program, kısa sürede, beklediğiniz başarıya ulaşacak.
421
Aşısı henüz yapılmayanların sayısında geri sayım başladı” dedi. Türkiye’de toplam doz sayısının 40 milyonu geçtiğini Twitter hesabından yaptığı paylaşımla duyuran Koca şunları dedi:
521
“40 milyonuncu doza ulaştık. 206 ülke arasında, doz olarak en yüksek sayıda aşıyı yapan 9’uncu ülkeyiz. Sağlık personelimiz gün oluyor dakikada 6000 kişiye aşı hizmeti veriyor. İmkânlarımız büyük, dayanışmamız yüksek. Sonuçlar sürpriz değil.”
621
DELTA PANİĞİ!
Koronavirüs mutasyonları son dönemde insanları tedirgin ediyor. Son olarak Hindistan’da ortaya çıkan delta varyantı, İngiltere’de de görülmesinin ardından Avrupa ülkelerinde de endişeye neden oldu. COVID-19 aşısının delta varyantı ve diğer mutasyonlara karşı koruma oranı merak ediliyor.
721
HASTALAR KENDİNİ GRİP SANIYOR…
Delta varyantı kendini baş ağrısı, burun akıntısı ve boğaz ağrısı ile gösteriyor. Gençlerde ağır bir soğuk algınlığı şeklinde ortaya çıkan delta varyantı, bu nedenle görülen kişiler tarafından yanlış değerlendirilebiliyor.
821
Delta varyantına yakalananlar kendilerini grip olmuş gibi düşünerek test yaptırmıyor ya da kendini izole etmiyor. Bu da koronavirüs delta varyantının hızla yayılmasına neden oluyor.
921
BBC’ye açıklamalarda bulunan Zoe Covid Semptom Grubu Başkanı Dr. Tim Spector, mayıs ayından bu yana klasik koronavirüs semptomlarının çok daha az kişide rastlandığının altını çiziyor. Dr. Spector, gençlerde hafif seyreden delta varyasyonunda koku ve tat kaybının da belirtiler arasında yer aldığını söylüyor.
1021
AŞI NE KADAR ETKİLİ…
Yetkililer Pfizer/BioNTech aşısının delta varyantına kadar yüzde 79 oranında koruma sağladığını belirtirken, bir başka mutasyon olan Alpha varyantına ise yüzde 92 oranında koruma sağladığını belirtiyor.
1121
İskoçya Kamu Sağlığı Kurumu Ulusal Covid-19 Enfeksiyon Direktörü Jim McMenamin ise delta varyantına karşı iki doz aşının çok önemli olduğunun altını çiziyor.
1221
4. DALGA DOĞABİLİR…
Investing in Tech konferansına katılan bilim insanı Uğur Şahin, İngiltere’de nüfusun yarısına iki doz aşı yapılmasına karşı COVID-19 vakalarının artmasına dikkat çekerek, dikkatli olunmazsa dördüncü dalganın yaşanabileceğini söyledi.
1321
Uğur şahin, iki doz aşı yaptıranların sıkça sorduğu, ‘3. doz aşıya ihtiyaç var mı’ konusuyla ilgili olarak ek dozlara ihtiyaç duyulacağını belirterek, “Antikor sayıları koruma ile ilişkili olduğundan, herhangi bir zamanda güçlendiriciyi kullanmamız mantıklıdır. Bu, bir kişinin tamamen aşılanmasından altı ila dokuz ay sonra gerçekleşebilir, ancak nihai karar hükümetler tarafından verilecek” dedi.
1421
İSTANBUL’DA 7 MİLYONUN ÜSTÜNDE…
İstanbul’da uygulanan birinci doz aşı sayısı 4 milyon 801 bin 373, ikinci doz aşı sayısı 2 milyon 325 bin 347, toplam 7 milyon 126 bin 720; Ankara’da birinci doz aşı sayısı 2 milyon 170 bin 326, ikinci doz aşı sayısı 1 milyon 192 bin 987, toplam 3 milyon 363 bin 313; İzmir’de ise birinci doz aşı sayısı 1 milyon 731 bin 863, ikinci doz aşı sayısı 973 bin 641, toplam 2 milyon 705 bin 504 doz oldu.
1521
İstanbul İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu, DHA’ya yaptığı açıklamada, vaka ve yoğun bakımdaki hasta sayılarının azaldığını belirtti. Memişoğlu, “İstanbul’da o zamandan beri görülen pozitiflik anlamında en az vakayla karşılaşıyoruz.
1621
Böyle devam etmesi için herkesin uyum göstermesi gerekiyor, aşı yaptırması gerekiyor. Temmuz ve ağustos ayında rahat bir dönem yaşayacağız gibi gözüküyor. Hastanelerimiz Kovid harici bütün fonksiyonlarını yürütmeye başladılar” dedi. Memişoğlu, şu bilgileri verdi:
1721
“Şu andaki nüfusa göre İstanbul’daki 9.5 milyonu aşılamamız gerekiyor. 16 Haziran saat 00.00 itibariyle İstanbul’da 6 milyon 531 bin 933 doz aşı yapıldı. Yaklaşık 2.5 milyon kişi ikinci dozunu tamamladı. Yani artık 2.5 milyon kişi İstanbul’da aşılı durumda.
1821
3 milyonu kaldı. Bunu da temmuzun ilk haftasına doğru bitirmiş olacağız. Her yaş grubuna göre hedefimiz değişiyor. 12 yaş üstü olan bütün insanlarımızı aşılamış olacağız. Bizim aşı takip sistemimiz dünyadaki en iyi sistemlerden bir tanesi ve 2009 yılında kuruldu. Bununla beraber şu anda İstanbul’da normal şartlarda 400 bin doz aşı yapabilir haldeyiz.”
1921
AÇIK HAVADA MASKE ÇIKABİLİR…
Vatandaşın en merak ettiği konuların başında gelen maske kullanımı konusuna da değinen Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, temmuz-ağustos aylarında kısıtlamaların esnetileceğini söyledi. Memişoğlu, “Maske ne zaman çıkacak?” sorusunu da şöyle yanıtladı:
2021
“Salgın ne zaman bitecek?’ deniyor. Dünya üzerinde hiçbir bilim insanı bu salgının ne zaman biteceğini maalesef bilmiyor. İnsanlarımızın farkındalığı olduğu sürece, aşı oldukları sürece temmuz-ağustostan itibaren çok daha rahat, kısıtlamaların çok azaldığı bir döneme gireceğiz diye öngörüyoruz.
2121
Maskeyi de büyük ihtimalle açık havada, belli yaz dönemlerinde, kullanma konusunda gevşeme olabileceğini öngörüyoruz.” (Milliyet)