Soğuk havaların iç ısıtan lezzeti çorba, özellikle koronavirüs pandemisi döneminde daha fazla tüketilir oldu…
113
Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Gençyürek, Türk mutfağında oldukça önem taşıyan, kış sofralarının vazgeçilmezi çorbalara ilişkin açıklamalarda bulundu.
213
Dyt. Gençyürek, “Beslenme programlarında sıkça yer alan çorbanın ekmek yerine geçen karbonhidrat grubu bir besin olduğunu belirterek kilo kaybı veya kilo kontrolü sağlamaya yönelik programlarımızda da yer verdiğimiz çorba, özellikle içerik bakımından sebze ve kuru baklagiller ağırlıklı pişirildiğinde liften zengin bir hale gelerek bağırsakları çalıştırır, metabolizmayı hızlandırarak kilo kaybını kolaylaştırır.
313
Kilo kaybı sağlarken kontrolsüz yeme davranışlarının önüne geçmeyi hedefleriz ve bu aşamada çorba bizim en önemli yardımcımızdır” diye konuştu.
413
Başlangıç olarak tüketilen 1-2 kepçe çorba doygunluk hissi veriyor
Ana öğünlerde başlangıç olarak tüketilen 1-2 kepçe çorbanın doygunluk hissi vererek gereğinden fazla yemek yemenin önüne geçtiğini ifade eden Dyt. Gençyürek, şöyle devam etti:
513
Kahvaltıda çorba içmek faydalı ve doğru mu?
Sindirime de yardımcı olmasıyla ana öğünlerde başlangıç olarak tüketildiği gibi sabahları bazen kahvaltı öğünü olarak tüketilebilir.
613
Metabolizmayı uyandırma özelliği ile kahvaltı için bir alternatif olabilir. Ancak hem tokluk hissiyatı vermesi hem de lif açısından zengin olarak kilo vermeye yardımcı olması açısından çorbanın içeriği çok önemlidir.
713
Mevsim sebzeleri, kuru baklagiller, bulgur, esmer pirinç gibi tahıllar, sağlıklı ve az miktardaki yağ ve baharat içeriğiyle diyetimizde gönül rahatlığıyla yer alabilecek olan çorbaları fazla miktarda ve hayvansal yağ ekleyerek pirinç, makarna, erişte, şehriye ve beyaz unu ekleyerek tehlikeli hale getirmemeliyiz.
813
Çorba tek başına bir öğün olarak tüketilebilir mi?
Dyt. Gençyürek, çorbanın başlangıç, tek başına bir öğün veya ara öğün alternatifi olarak da tüketilebildiğine değinerek şu bilgileri verdi:
913
“Aslında bu çorbanın içeriğiyle alakalıdır. İçeriğine giren malzemeler besinsel açıdan hem kaliteli protein hem kaliteli yağ hem de kaliteli karbonhidrat kaynağı içeriyorsa çorbayı tek başına bir öğün olarak tüketebiliriz.
1013
Örneğin tavuklu/etli bulgur ve mevsim sebzeleri içeren bir çorba tek başına ana öğün olarak tüketilebilir.
1113
Daha hafif, sadece mevsim sebzelerinden oluşan veya yoğurttan oluşan bir çorba başlangıç çorbası veya ara öğün olarak tüketilebilir.
1213
Çorbalara neden sirke, limon ve pul biber eklemeliyiz?
Pul biber içerdiği kapsaisin maddesi ve limon ise bağırsakları çalıştırıcı özelliği ile kilo kaybına yardımcıdır. Ayrıca içerdikleri C vitamini ile bağışıklık güçlendirmeye yardımcıdır.
1313
Bu nedenle çorbalara eklenen limon, sirke ve pul biber hem metabolizmayı hızlandırıp bağırsakların çalışmasına katkı sağlayarak kilo kaybını destekler hem de özellikle koronavirüs ile mücadele ettiğimiz bu günlerde bağışıklığımızı güçlendirmeye dolayısıyla vücut direncini artırmaya yardımcıdır.” (Milliyet)