Bursa’nın 11 ilçesi haritada sarı ile işaretlendi…
115
Bursa’nın Yenişehir ilçesinde etkili olan sağanak nedeniyle yüzde 20’si ekili yaklaşık 35 bin dönüm arazinin su altında kaldığı bildirildi.
215
Bursa’nın Yenişehir ilçesinde etkili olan sağanak nedeniyle yüzde 20’si ekili yaklaşık 35 bin dönüm arazinin su altında kaldığı bildirildi.
315
Akçasu ve Kalburt derelerinin taşmasıyla birlikte 3 bin dekarlık tarım arazisi sular altında kaldı. Taşkınlar nedeniyle bir tavuk çiftliği, 2 büyükbaş hayvan çiftliğindeki hayvanlar telef olurken, 2 çiftlik evi, Büyükşehir Belediyesi İnegöl Şantiye binası ve 3 fabrikada da su baskını yaşandı.
415
Kocasu Deresi’nin sonucu Ayaz, Söylemiş, Karasıl, Çayırlı ve Ebeköy mahallelerindeki tarım arazileri su altında kaldı. Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, yaptığı açıklamada, dünden bu yana devam eden yağışların ardından yaklaşık 35 bin dönüm arazinin su altında kaldığını söyledi.
515
Arazinin yüzde 20’sinde arpa, buğday ve araka ekili olduğunu vurgulayan Aktaş, “Bölgemizde iki gündür etkili olan yağış tarım arazileri için çok faydalıydı ancak Uludağ’ın eteklerinden gelen su, taşkına sebep oldu. Bölgedeki zarar sular çekildikten sonra ortaya çıkacak.” dedi.
615
Aktaş, Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürlüğü yetkililerinin bölgede inceleme yaptığını sözlerine ekledi.
715
Ekiplerin çalışması ve sağanak yağışının durmasının ardından derelerin akışı normale döndü. Dere taşkınları nedeniyle zarar gören tarım arazileri ise dronla havadan görüntülendi. Görüntülerde, bazı tarım arazilerindeki suların çekilmediği görüldü.
815
DEREYİ ISLAH ETMESEYDİK YERLEŞİM ALANLARINI DA SU BASARDI’
İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, “Bölgemiz, Uludağ’ın etekleriyle çevrili durumda. Dolayısıyla buralarda kar yağıyor. 1 hafta önceye kadar dağlarda 2 metreye yakın kar vardı. Bu mevsimlerde zaman zaman kar erimesiyle birlikte sel baskınlarına maruz kalıyoruz. Bu sene daha fazla oldu. Lodosla birlikte karın erimesiyle ana derelerimiz taşmasıyla zarar oluştu.
915
“Akçasu Deresi’ni biz 7 sene önce ıslah ettirmiştik. Eğer yapmış olmasaydık yerleşim alanlarını da su basacaktı. İlçemizdeki arazilerde patates, buğday, pancar gibi ürünler ekiliydi. Bu araziler zarar gördü. Kalburt Deresi’nin taşmasıyla da organize sanayi bölgesi ile Akhisar ve Alanyurt mahallelerimizdeki araziler zarar gördü” dedi.
1015
‘SULAR ÇEKİLDİKTEN SONRA ZARARIN BOYUTU ORTAYA ÇIKACAK’
Zarar tespit çalışmalarına başlandığını belirten Çelik, “Burada ürünler ekiliydi. Afetler olduğu zaman çiftçimizin zararını gidermek için çalışıyoruz. Sigortasını yaptırmış olan çiftçilerimizin zararını karşılamak daha kolay olacak. Su çekildikten sonra İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri ile sahaya çıkıp, maddi zararın ne kadar olduğunu tespit edeceğiz ve ilgili makamlara bunu bildireceğiz” ifadelerini kullandı.
1115
ÇİFTLİĞİ SU BASTI! KUZULAR İŞ MAKİNESİYLE KURTARILDI…
İnegöl ilçesi Kulaca yolu üzerindeki hayvan çiftliği sular altında kaldı. Çiftlikte bulunan kuzular, iş makineleriyle kurtarılırken, bu anların cep telefonu kamerasına yansıyan görüntüleri ortaya çıktı. Hasar oluşan çiftlikteki yemler de kullanılamaz hale geldi. Çiftlikteki hayvanların telef olmadan kurtarıldığı öğrenildi.
1215
‘SARI’ ALARM…
Öte yandan Bursa’nın 11 ilçesi, haritada sarı ile işaretlendi. Sarı renk, ‘Hava durumu potansiyel tehlikelidir. Tahmin edilen meteorolojik hadise olağandışı olmamakla birlikte meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli olunmalıdır’ uyarılarını kapsıyor.
1315
BURSA İÇİN SARI KOD UYARISI…
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Bursa’nın 11 ilçesi için salı günü 12.00’den itibaren başlayıp, saat 22.00’ye kadar sürmesi beklenen fırtına uyarısı için ‘sarı kod’ ilan etmişti.
1415
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nce Büyükorhan, Gürsu, Harmancık, İnegöl, Keles, Kestel, Mustafakemalpaşa, Nilüfer, Orhaneli, Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinde salı12.00’den itibaren başlayarak, saat 22.00’ye kadar sürmesi beklenen fırtınaya ilişkin uyarıda bulunuldu.
1515
Açıklamada, “Rüzgârın, güney yönlerden İç Ege ile Göller Yöresi’nde kuvvetli (50-70 km/sa), Marmara’nın güneyi ile Kıyı Ege’de fırtına ve zaman zaman kuvvetli fırtına (60-90 km/sa) şeklinde esmesi beklendiğinden ağaç ve direk devrilmesi, soba ve baca gazı kaynaklı zehirlenme riski, çatı uçması ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir” denildi.
(DHA)