1-Halsizlik ve yorgunluk:
Karaciğerimiz gerektiği gibi çalışmadığında toksinler vücudumuza aşırı yüklenmeye başlar, bu da vücudun enerjimizi önemli ölçüde aşağı çeker. Araştırmalar, bunun beyinde yer alan sinir uyaranlarındaki değişiklikler nedeniyle meydana geldiğini gösteriyor. Karaciğeriniz iyi çalışmadığı için kanınızda biriken toksik maddeler de kafa karışıklığı ve ruh hali değişiklikleri gibi bir dizi bilişsel soruna yol açabiliyor. Anormal yorgunluk veya genel halsizlik hissi, yavaş çalışan bir karaciğerin göstergesi olabilir.
219
2-Ciltte oluşan yaralar ve lekeler:
Cildimiz, vücudumuzun içinde olup bitenlerin yansıtan en güzel aynadır. Bu nedenle fazla miktarda toksinle yaşadığımızda bunlar deride patlak vermeye başlar.
319
Anormal şekilde beliren yaralar, sivilciler karaciğerinizin detoksifiye olmaya çalıştığı anlamına gelebilir. Yani aşırı miktarda toksine boğulan karaciğer bunları atmak için deriyi araç olarak kullanır.
419
3- Göbek bölgesi yağlanması:
Karaciğer, yağ metabolizmasını düzenlemek için hayati bir organdır. Bu nedenle haddinden fazla toksine maruz kaldığında karın bölgesinde çok fazla yağ birikmeye başlayarak fazla kiloya sebep olur.
519
Sağlıklı yağlar, gelişen vücutlar için çok önemlidir ancak vücutta parçalanamazlar ve kullanılamazlarsa depolanıp zamanla sıkıntı yaratabilirler.
619
4-Yağlı karaciğer:
Karaciğer yağlanması, kilo alımı gibi yağ metabolizması ile ilişkilidir. Fazla yağ, karaciğerin işlevini ve vücudun doğal detoksifikasyon sürecini bozabilir.
719
Yağlı karaciğer hastalığı, yağ hücrelerinin karaciğerin içine yerleşmesiyle ortaya çıkar. Dikkate alınmadığında aşırı iltihaplanmaya neden olabilir ve genellikle çevredeki dokulara zarar verir.
819
5- Kan şekeri bozuklukları:
Karaciğer iyi çalışmadığında vücuttaki tüm dengeler bundan etkilenir. Bu dengeler bozulduğunda da sağlıksız ve bağımlılığa yol açan yiyeceklere daha fazla başvururuz.
919
Karaciğerin pek çok görevinden biri de kan şekerini düzenlemektir ancak karaciğer çok fazla yağ ve toksin ile baş etmek zorunda kaldığında insüline yanıt veremez hale gelir. Bu da kanda glikoz birikmesine yol açarak tip 2 diyabete yakalanma riskini artırır.
1019
6-Yavaş sindirim:
Karaciğerin toksinleri yok etme konusundaki yeteneği azaldıkça sindirim sıkıntısı da artar. Karaciğerin bir görevi de, safra tuzlarını dışkıya bırakarak onlara kahverengi rengi vermektir.
1119
Bu işlev herhangi bir şekilde bozulursa atıklar grimsi, killi bir renk almaya başlar. Bu, karaciğerde herhangi bir sıkıntı olup olmadığını belirlemenin en iyi yollarından biridir.
1219
7-Yağlı yemeklerden sonra bulantı:
Aşırı toksin yükü ile mücadele eden karaciğer özellikle de düşük kaliteli yağlardan yapılan yiyecekleri işlemekte zorlanabilir.
1319
Yağ metabolizmasının bozulması da mide bulantısı hissinin artmasına neden olur. Bu durum bazen kusmaya kadar gidebilir.
1419
8-Karın ağrıları:
Karaciğer karnın sağ tarafı kaplayan büyük bir organdır ve bu bölgeden gelen ağrılar karaciğerin biraz sevgiye ihtiyacı olduğunu gösterebilir.
1519
Bu ağrıların sebebi ise iltihaplanma, temel işlevdeki zorluk veya karaciğer üzerinde fiziksel bir etkiye sahip olmaya başlayan toksinler olabilir.
1619
9-Beyaz veya sarı tabakayla kaplı dil:
Geleneksel Çin tıbbına göre dil, hastanın sağlık durumunun harika bir göstergesidir.
1719
Dilin kalın beyaz ya da sarı mukoza kaplanması ya da ağız kokusu, genellikle yavaş karaciğer fonksiyonunun bir işaretidir.
1819
10-Hormon dengesizliği:
Karaciğer; seks hormonları, tiroid hormonları, kortizon ve diğer adrenal hormonların dengesini düzenler. Pek çok işlevinden biri, bu hormonların fazlalığını vücuttan atmaktır.
1919
Bu nedenle karaciğerin işlevi bozulduğunda, vücuttaki hormonlar da normal seviyeyi yakalamak için mücadele eder. Bu tablo da bazı kronik hastalıklara yol açabilir.