Böbrek yetersizliklerinin yüzde 60-65’i şeker ve tansiyon hastalıkları nedeni ile oluşuyor. Kronik böbrek hastalığının son yıllarda ciddi bir artış gösterdiğini vurgulayan uzmanlar, böbrek hastalığı oluşmaması için beslenmeye çok dikkat etmek gerektiğini belirtiyor.
27
Türkiye’de her 6-7 yetişkinden 1’inin farklı seviyelerde böbrek hastası olduğunu hesaba katarsak, böbrek sağlığımızı korumak için farkındalık kazanmamızın çok önemli olduğu ortaya çıkıyor. Peki böbrek sağlığınızı nasıl koruyabilirsiniz? İşte nefroloji uzmanından böbrek sağlığı için dikkat edilmesi gereken 5 altın kural…
37
İleride böbrek rahatsızlığı oluşmaması için sağlıklı beslenmenin önemini vurgulayan Nefroloji Uzmanı Dr. Mustafa Eren, böbrek yetmezliğinde dikkat edilmesi gereken 5 ana unsuru sıraladı.
47
Türk Nefroloji Derneği’nin ülkemizde yaptığı bir tarama çalışmasında Türkiye’de her 6-7 yetişkin bireyden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığının olduğunu saptamış. Ek olarak, dünyanın çeşitli bölgelerinde yapılan çalışmalar, hastalığın farkındalığının yüzde 10’un altında olduğunu gösteriyor. Farkındalığın bu kadar düşük olması, hastalığın son dönem böbrek yetmezliği evresine ilerlemesine, kötü yaşam kalitesi ile hastanın sağlığını tehdit etmesine, engellilik ve ölüm oranlarının artmasına sebep oluyor.
57
Dr. Mustafa Eren, böbreklerin hafif ve orta derecede yetersiz çalışması durumlarında genellikle halsizlik dışında belirti oluşmadığı için, böbrek yetersizliğinin ağır seviyeye gelinceye kadar fark edilemediğini belirtti. Bu nedenle ileride böbrek hastalığı oluşmaması için sağlıklı beslenmenin çok önemli olduğunu vurgulayan.
Dr. Eren, “Çünkü böbrek yetersizliklerinin yüzde 60-65’i şeker ve tansiyon hastalıkları nedeni ile oluşuyor” dedi.
67
1. TUZ VE ŞEKERDEN UZAK DURUN!
Böbrek hastalıklarına en çok şeker ve tansiyon hastalıklarının neden olduğunu kaydeden Dr. Eren, “Bu durumda böbrekleri sağlıklı tutmanın en iyi yolu; şeker ve yüksek tansiyon hastası olmamak için sağlıklı beslenmek veya bu iki hastalıktan biri var ise, tedavisini geciktirmemek ve bu hastalıkları kontrol altında tutmaktır.
77
Bu nedenle unlu mamuller, yağ, şeker, meyve, kuruyemiş gibi kalorisi yüksek gıdaları azaltarak ideal kilonun korunması çok önemlidir. Hipertansiyon hastası olmamak için ise en çok dikkat edilmesi gereken şey tuzlu beslenmeyi azaltmaktır. Tuzlu beslenmek denilince akla ilk gelen sofra tuzu gelir. Ancak yapılan araştırmalar tuzlu beslenmeye en çok sebebiyet veren gıdaların peynir, zeytin, ekmek, salça, turşu gibi içinde tuz olan gıdalar olduğunu göstermiştir” diye konuştu. (Posta)