Ananas, lezzetiyle herkesi kendine hayran bırakan tropikal bir meyve. İyi bir C vitamini kaynağı olmasının yanı sıra lif de içeren ananas, bu özellikleri sayesinde smoothie ve diyetlerin en sevilen meyvesi haline geliyor. Elbette tüketirken miktarına dikkat etmek şartıyla! İçeriğinden bromelain enzimi sayesinde sağlığa birçok faydası olan ananasın yine bu enzim nedeniyle bazı yan etkileri de görülebiliyor. Şimdi, ananasın az bilinen faydaları ve bazı yan etkilerine göz atalım…
211
HEM TATLI HEM DÜŞÜK KALORİLİ…
Ananas son derece tatlı ve serinletici bir meyve olmasının yanı sıra vitaminlerle doludur. Düşük kalorili ve iyi bir C vitamini kaynağı olan ananas aynı zamanda iyi bir lif kaynağıdır.
Bir kase ananas, 2.3 gram lif içerir. Lif, tokluk hissini artırarak kilo yönetiminizi kolaylaştırabilir. Aynı zamanda kan şekerinizi de dengeler. Bu nedenle diyet yaparken bir miktar tüketmek faydalı olacaktır.
Ananasın az bilinen faydalarına gelin birlikte bakalım…
311
İNFLAMATUAR BAĞIRSAK HASTALIĞI İÇİN POTANSİYEL BİR TEDAVİ…
Ananasın içindeki bromelain, güçlü bir anti-inflamatuardır. Yapılan bir çalışmada, inflamatuar bağırsak hastalığı olan kişilerin semptomlarını hafiflettiği ortaya çıktı. Ancak sadece bromelainin bu hastalığın tedavisinde yeterli olmadığını unutmamak gerekiyor.
411
İNFLAMASYONU AZALTIR…
Ananas, osteoartritin neden olduğu eklem ağrısını azaltabilir. Ayrıca bağışıklık sağlığını desteklemeye ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilecek anti-inflamatuar özelliklere sahip olan antioksidan C vitamini ile doludur.
511
ACIYI AZALTABİLİR…
Bromelain, yanıklardan, eklem ağrısından ve diğer iltihaplı hastalıklardan kaynaklanan ağrıyı ve şişmeyi azaltmak için kullanılan anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.
611
YÜKSEK TANSİYONU DÜŞÜREBİLİR…
Ananastaki bromelain enzimleri kanın pıhtılaşmasını yavaşlatır. Ayrıca kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin üretimini artırır, bu da kan akışının iyileşmesini ve tansiyonun düzelmesini sağlar.
711
KEMİKLERİ GÜÇLENDİREBİLİR…
Ananas, kemik sağlığı için önemli olan iyi bir manganez kaynağıdır. Bu sayede kemikleri güçlendirebilir.
Öte yandan, ananas tüketmenin bazı yan etkileri de var. Ananasın içindeki bromelaine hassasiyeti olan kişilerde yan etkiler görülebiliyor. İşte ananasın yan etkileri…
811
ANANASIN YAN ETKİLERİ
DİKKAT! KAŞINTI, KURDEŞEN VE ŞİŞLİKLERE NEDEN OLABİLİR…
Eğer lateks alerjiniz varsa, ananas doğal kauçuk lateks kaynağı olduğu için kaşıntı, kurdeşen ve şişliklere neden olabilir. Bu nedenle lateks alerjisi olanların ananas tüketmemesi gerekir.
911
İSHAL VE KUSMAYA NEDEN OLABİLİR…
Nadir olmasına rağmen, ananastaki bromelaine duyarlı kişilerde veya aşırı miktarda ananas tüketen bazı kişiler ishal ve kusma görülebiliyor. Ancak bunun kesin nedeni bilinmiyor.
1011
AĞIZDA HASSASİYET YARATABİLİR…
Çok fazla bromelain tüketmek, ağız, dudak ve dilde hassasiyete neden olabilir. Bromelaini parçalamak ve bu yan etkileri azaltmak için ananas pişirmeyi deneyin. Ananasın sap kısmında ve çekirdeklerinde yüksek miktarda bromelain bulunduğundan bu bölümlerini yemekten kaçının.
1111
AŞIRI KANAMAYA NEDEN OLABİLİR…
Bromelain ayrıca kanı incelten ve aşırı kanamaya neden olabilecek ve kanın pıhtılaşmasını önleyebilen bir enzimdir. (Posta)