Yaşlılık döneminde bile genç hafızalara taş çıkartıyor!
18
Diyetiniz tüm vücudunuzu ve özellikle beyninizi etkiler. Bazı yiyecekler ve besinler beyninizin sağlıklı kalmasına yardımcı olur, böylece vücudunuza güç sağlayabilir. İşte sağlıklı bir beyne sahip olabilmeniz için tüketmeniz gereken besinler…
28
Kelimenin tam anlamıyla yediğiniz şeylere dönüşemeseniz de, beslenme seçimleriniz genel sağlığınızda kesinlikle önemli bir rol oynar. Sadece bu da değil, beyninizin sağlığını korumaya veya iyileştirmeye bile yardımcı olabilecek bazı yiyecekler var. Beyninizi sağlıklı tutmak için doğru yiyecekleri yemek, yaşamın ilerleyen dönemlerinde nörolojik problemler geliştirme riskinizi önemli ölçüde azaltabilir. İşte beyniniz için en iyi yiyeceklerden bazıları:
YABAN MERSİNİ…
Yaban mersini hem antiinflamatuar hem de antioksidan etkiye sahip bir bileşik içerir. Bu, yaban mersininin iltihabı azaltabileceği anlamına gelir, bu da beyin yaşlanması ve nörodejeneratif hastalık riskini azaltır. Ayrıca, antioksidanların beyin hücreleri arasındaki iletişime yardımcı olduğu da bulunmuştur.
38
YAĞLI BALIK:
Alabalık, somon ve sardalya gibi balıklar, büyük miktarda omega-3 yağ asitleri içerir. Beyninizin %60’ı omega 3 içeren yağlardan oluşmakla kalmaz, aynı zamanda beyin ve sinir hücrelerinin üretiminde de gereklidir. Omega 3 eksiklikleri öğrenme sorunlarına ve depresyona neden olabilir.
YUMURTA:
Yumurta, B vitaminleri ve kolin adı verilen bir besin maddesi açısından zengindir. B vitaminleri bilişsel gerilemeyi yavaşlatmaya yardımcı olur ve B vitaminlerindeki eksiklikler depresyon ve bunama ile ilişkilendirilmiştir. Vücut, ruh hali ve hafızadan sorumlu nörotransmitterleri oluşturmak için kolin kullanır.
48
YAPRAKLI YEŞİLLER:
Brokoli, karalahana, ıspanak ve lahana gibi yapraklı yeşillikler, K vitamini, lutein, folat ve beta karoten gibi çeşitli besin maddeleri içerir. K vitamini beyin hücrelerinde yağ oluşumuna yardımcı olur ve hafızayı geliştirdiği görülmüştür.
MEYVELER:
Portakal, dolmalık biber, kivi, domates ve çilek gibi bazı meyveler yüksek miktarda C vitamini içerir. C vitamini beyin hücrelerinin hasar görmesini önlemeye yardımcı olur ve genel beyin sağlığını destekler. Aslında, bir araştırma, C vitamininin Alzheimer’ı potansiyel olarak önleyebileceğini buldu.
58
ZERDEÇAL:
Zerdeçal, köri tozunda yaygın olarak bulunan koyu sarı bir baharattır. Sadece güçlü bir antioksidan ve antienflamatuar madde olmakla kalmaz, aynı zamanda kan-beyin bariyerini geçerek doğrudan beyne girebilir. Zerdeçal, geliştirilmiş hafıza, daha az depresyon ve yeni beyin hücrelerinin büyümesi ile ilişkilendirilmiştir.
68
FINDIK:
Fındık, hem beyin hem de kalp için faydalı olduğu tespit edilen sağlıklı yağlar, antioksidanlar ve E vitamini içerir. Aslında fındık, gelişmiş biliş, daha keskin hafıza ve daha yavaş zihinsel gerileme ile ilişkilendirilmiştir.
78
TAM TAHILLAR:
Ekmek, makarna, arpa, esmer pirinç, yulaf ezmesi ve bulgur gibi tam tahıllar, sağlıklı hücreleri korumak ve korumak için kullanılan E vitamini içerir. E vitamini bu hücreleri korumada beyin fonksiyonlarını korur ve nörodejenerasyonu önler.
88
KABAK ÇEKİRDEĞİ:
Kabak çekirdeği antioksidanların yanı sıra çinko, magnezyum, bakır ve demir içerir. Beyin, sinir sinyalleri için çinko, öğrenme ve hafıza için magnezyum, sinir sinyallerini kontrol etmek için bakır ve beyin sisini önlemek için demir kullanır.(Posta)