Sıcaklıklar yükseldikçe çiftçiler ve bilim insanları, standart yiyeceklerimizin geleceğinden endişeleniyor. Şu an rahatlıkla marketlerde bulabildiğimiz ürünler, gün gelecek çok pahalı fiyatlara satılacak, ya da hiç satılamayacak. İklim değişimi nedeniyle ‘nesli tükenme tehlikesinde’ sayabileceğimiz gıdalar şöyle…
210
1-ÇAY:
Brightside, iklim değişimi nedeniyle ‘nesli tehlike altında’ olan besinleri derledi… Görünen o ki yakın bir gelecekte her gün yediğimiz lezzetli şeyleri bulmakta oldukça zorlanacağız.
Yoğun bir günün ardından ya da sabah kahvaltısında bir bardak çayı kim istemez ki? Uzmanlar, iklim değişiminin etkilerini önleyici bir tedbir almadığımız takdirde, çay sektörünün bu sorundan büyük ölçüde etkileneceğini söylüyor. Böcekler ve düşük kaliteli çay yaprakları, çay sektörünün gelecekte karşılaşacağı sorunlardan yalnızca ikisi.
310
2- BAL:
Bal arılarının tehlike altında olduğu zaten bildiğimiz bir şey. Altında birçok neden yatıyor olsa da iklim değişiminin bu tehlikedeki payı büyük. Yapılan bir çalışma, yükselen karbondioksit seviyelerinin arıların ana besin kaynağı olan polenlerin protein oranını azalttığını ortaya çıkardı. Yeterince beslenemeyen arılar, ölecek ve bal üretemeyecek.
410
3- PİRİNÇ:
Pirinç üretimi yakın bir gelecekte yüzde 20 ila 40 arasında düşüşe geçecek. Başka önemli bir sorun ise, atmosferdeki karbondioksitin artmasıyla pirincin daha az besin değeri taşıyacak hale gelmesi.
510
4- BAHÇE MEYVELERİ:
Elma, kiraz ve şeftali en bilindik bahçe meyveleri. Ancak küresel ısınma tehdidine karşı koyamayabilirler. Melbourne Üniversitesi liderliğindeki rapor, kış mevsiminin elma üretimi için fazla sıcak hale gelebileceğini söylüyor.
Aşırı sıcaklar ve güneş yanıkları, bahçe meyvelerine oldukça hasar verebilir. Üreticiler meyve kalitesinde sorun yaşayabilir ve kıtlık gelebilir.
610
5- AKÇAAĞAÇ ŞURUBU:
İklim değişikliği, akçaağaç şurubu elde edilmesini sağlayan akçaağaçları olumsuz etkileyecek. Uzmanlar kışın yeterince kar yağmayacağı için ağaçların kök kaybı yaşayacaklarını ve büyümesinin engelleneceğini düşünüyor.
Akçağaçlar için uygun bir habitatın önümüzdeki 80 yıl içinde önemli ölçüde azalacağı tahmin ediliyor.
710
6-KAHVE:
Güne bir fincan canlandırıcı kahve ile başlama rutinimizden yakın bir gelecekte vazgeçebiliriz. Küresel kahve şirketleri, iklim değişiminin neden olduğu ciddi risklerin farkında.
Kahve üretimine uygun alanın yaklaşık yüzde 50’si 2050 yılına kadar yok olabilir. Tüketiciler de artan fiyatlar, azalan lezzet ve aroma ve arz kıtlığı gibi sorunlarla karşılaşacak.
810
7- BUĞDAY:
Buğday zaten iklim değişikliğinden olumsuz etkilenmiş durumda.
Kansas Eyalet Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre, küresel buğday üretimimizin en az 4’te 1’ini kaybetme riskiyle karşı karşıyayız.
910
8- FISTIK:
Fıstık, 5 aylık tutarlı bir sıcak hava ve yağmur isteyen bir bitkiden oluşur. İklim değişimi ise bu tutarlı isteklerin yeni getirilmesini engelliyor.
1010
9- ÇİKOLATA:
Kendimizi şımartmak istediğimizde bir parça çikolata yemek tarihe karışacak bir davranış. Kakao ağaçları yüksek sıcaklıklardan etkilenmese de bol yağış ve yüksek neme ihtiyaç duyarlar. Bir rapora göre, şiddetli yağışlar ve aşırı hava şartları, kakao üretimini olumsuz etkileyecek. (Posta)