Bilmeden bu hatayı yapıyoruz! Vücuda verdiği inanılmaz zarar!
Diyabetten kalp hastalıklarına, öğrenme bozukluğundan obeziteye kadar birçok sorun ortaya çıkıyor…
115
Yapılan araştırmalar gösteriyor ki kahvaltısız güne başlamamak gerek. Kahvaltı atlandığında diyabetten kalp hastalıklarına, öğrenme bozukluğundan obeziteye kadar birçok sorun ortaya çıkıyor.
215
Geleneksel Türk kahvaltısı ise ihtiyaç duyduğumuz tüm besinleri içeriyor.
315
EN DEĞERLİ ÖĞÜN…
Kahvaltının tanımı oldukça basittir. Hafta içi sabah saat 05:00 ile 10:00, hafta sonu ise sabah 05:00 ile en geç 11:00’e kadar olan süreçte yenilen içilen ilk öğün anlamına gelir. Akşam yemeğinin ardından en az 8-12 saat açlık sonrasında tüketilen günün ilk öğünüdür.
415
Son yıllarda günde 2 öğün tüketmenin herkeste olmasa da birçok insanda metabolik sağlık açısından yararlarının varlığı ile ilgili yayınlar yayınlansa da bu araştırmalarda kahvaltı öğünü yine en değerli öğün olarak belirtilmiştir.
515
3 ÖĞÜN KURALI DEĞİŞMEDİ…
Metabolizmanın düzenli çalışması için kahvaltı, öğle ve akşam öğünü elzem. Fakat günde 5-6 öğün yiyin tavsiyesi evrensel bir standart olmamakla birlikte uzun süren güne 1 ara öğün eklemenin özellikle öğle ve akşam yemeği arasındaki uzun mesafede aşırı açlığın dizginlenmesi açısından çok değerli olduğunu söylemeliyim.
615
Öğün sayısının 3’ün altında tutmanın diyabet riskine neden olabileceği gerçeği 2012 yılında yapılan 16 yıllık bir izlem çalışması ile açıkça ortaya kondu.
Öğün sıklığıyla kahvaltı yapmama konusunu karıştırmamak gerekiyor.
715
KAHVALTIYI ATLAMAK KALBE ZARARLI…
2013 yılında çok güvenilir Circulation dergisinde yayınlanan araştırma ile kahvaltı yapmamanın kalp hastalıklarına yatkınlığı yüzde 27 arttırdığı bulundu. Uzun süre açlık diyetinin yararlarının anlatıldığı 2017 yılında yayınlanmış farklı bir araştırmada ise özellikle kahvaltı yaparak uzun süre açlık diyeti uygulamasının beden kitle indekslerinin, sık beslenenlere göre daha düşük olduğu belirlendi.
815
Aynı araştırmada akşam yemeğine göre kahvaltı öğününde daha zengin beslenenlerin uzun yıllar kilolarını koruduğu da bildirildi.
915
ŞEKER DENGESİNİ BOZUYOR…
Yapılan bir araştırmada hem diyabetli hem de sağlıklı kişiler kahvaltı öğününü atladığında gün boyu kan şekeri dengesinin korunmasında bozulmaların görüldüğü kanıtlandı. Diyabetli hastalarda kahvaltı atlayarak güne başlayanlarda diyabet takibinde önemli bir parameter olan HbA1c değerinin yükseldiği, gün içi kan şekerini kontrol eden tüm mekanizmalarda bozulmaların olduğu belirlendi.
1015
Sağlıklı kişilerde kahvaltı atlamanın metabolik sonuçlarının değerlendirildiği bir bilimsel çalışmada; 1 öğün tüketen kişilerin kahvaltı yaparak güne başlayıp günde 3 öğün tüketenlere göre sabah açlık kan şekeri düzeylerinin yüksek bulunduğu ve bu kan şekeri yüksekliğinin gün boyu bir süre devam ettiği açıklandı.
1115
TÜRK KAHVALTISINDAN VAZGEÇMEYİN…
Hem kilo almak istemiyor hem gün boyu atıştırmadan kendinizi korumak istiyor hem de öğle ve akşam yemeklerinde yüklenmeyi önlemek istiyorsanız ideal kahvaltınızın mutlaka sağlıklı karbonhidrat içeren yiyecekler, yağsız protein kaynakları, bol taze sebzeler ve zeytinyağından oluşmasına önem vermenizi tavsiye ediyorum. Karbonhidrattan biraz daha zengin kahvaltı gün boyu daha tok kalmanızın da garantisi diyebilirim. Kahvaltıda tütsülenmiş peynirler, işlenmiş etler ve beyaz undan yapılan ekmekler, börekler olmamalı. Yumurta kahvaltınızın olmazsa olması en iyi protein kaynağı olmalı. Peynirin her çeşidine yer vermeli, zeytin, bal, ceviz, tam tahıllı ekmek çeşitleri, domates, biber, maydanoz, salatalık ve Türk çayımızı şekersiz olarak kahvaltı sofranızda bulundurmalısınız.
1215
ULUSLARARASI OTORİTELER KAHVALTI ÖNERİYOR…
İngiliz Diyetisyenler Birliği 2016 yılında yayınladığı sağlıklı beslenme kılavuzunda kahvaltıyı atlamanın kilo vermeye yardımcı olamayacağını, gün içinde açlık hissinin artarak atıştırmaların daha sık ve fazla miktarlarda tüketilmesine neden olacağını açıkladı.
Avustralya Diyetisyenler Birliği 2013 yılında; düzenli ve dengeli kahvaltıyı obeziteden koruyan, gün boyu tok kalmada itici bir güç sağlayan öğün olarak tanımladı.
Amerikan Beslenme ve Diyetetik Akademisi 2014’te kahvaltının önemine atıf yaptığı bilimsel makalesinde; kahvaltı yapanların obeziteden korunduğunu, kahvaltıların tam tahıllardan zengin besinlerle yapılırsa daha düşük bir beden kitle indeksine yardımcı olabileceğini vurguladı.
1315
İrlanda Besin Güvenliği Konseyi 2011 yılındaki sağlıklı beslenme hareketi sağlık paketinde; kilo kaybetmek için kesinlikle kahvaltı öğününü atlamamanın gerektiğini, kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu açıkladı.
Ülkemizde 2015 yılı Türkiye Beslenme Rehberi önerisinde ise; sağlıklı vücut ağırlığı denetimi için kesinlikle kahvaltı öğününden vazgeçilmemesi gerektiği vurgulandı. Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması’nın 2017 yılı raporunda ülkemizdeki beslenme alışkanlıkları değerlendirildiğinde toplumumuzun 15 yaşından büyük genç ve erişkinlerin yüzde 85’inin düzenli kahvaltı yapma alışkanlığı olduğu bildirmiştir. Bu raporda 50 yaş üzerindeki tüm erişkin bireylerin yüzde 90-96’sının düzenli kahvaltı yaptığını belirlenmiştir.
1415
ÇOCUKLAR VE GENÇLER KAHVALTIYA ÖNEM VERMELİ…
Kahvaltı yapmayan kişilerin daha yağlı, daha çok kalorili, liften ve vitamin ile minerallerden daha az besleyici değerde besin tükettikleri bir gerçektir. Özellikle çocuk ve gençler kahvaltı yapmayarak demir, kalsiyum, selenyum, çinko ve diyet liflerinden daha az aldıkları için kısa süreli dikkatte bozulma yaşadığı, odaklanma ve konsantrasyonda olumsuzluklara neden olduğu, problem çözmede başarısız olabildiği vurgulanıyor. Ayrıca yüksek yağ ve yüksek şeker içeren bir kahvaltının damar sertleşmesine neden olduğu açıklandı. (Sabah)