Bel ağrısından kurtulacaksınız! Bu formül ağrıyı %90 oranında azaltıyor…
İşte uzak durulması gerekenler…
17
Bel ağrısı, genellikle zayıf duruş veya kas gerginliğinden kaynaklanan yaygın bir sorundur. Fakat tüm bunların yanı sıra uzmanlar, beslenme sisteminin de vücuttaki iltihaplanma mekanizmasını tetikleyerek bel ve sırt ağrılarını etkilediğini belirtiyor.
27
Bel ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabını arayanlar için uzmanlar, hiç beklemediğiniz cevapları veriyor. İşte uzak durulması gerekenler…
Bel ağrısı, kabaca dört yetişkinden birini etkileyen yaygın bir rahatsızlıktır. Bununla birlikte insanların %90’ı, bunu bir sorun olarak kabul etmek için dayanılamayacak kadar acı çekmeyi bekliyor. Fakat birkaç sağlık önlemiyle tüm bu risk ortadan kalkabilir.
37
Gluten, şekerli ve yağlı besinler, uzmanlar tarafından bel ağrısının en büyük etkenlerinden olarak kabul ediliyor. 2018’de The Lancet, dünyadaki engelli yaşamın en büyük tetikleyicilerinden biri olarak bu besinlerini gösterdi.
Dünya Sağlık Örgütü, hastalığın artış hızının önümüzdeki yıllarda istikrarlı bir şekilde artması beklendiğini belirtti.
47
Sırt ve bel ağrısının gelişimine katkıda bulunduğu bilinen birçok faktör bulunuyor. Fakat yalnızca kas ve iskelet sistemi göz önünde bulundurulduğu için sıklıkla beslenme sistemi bu noktada gözden kaçırılabiliyor. İşte o sırt ve bel ağrısını tetikleyen o besinler…
57
GLUTEN:
Medical Hypothesis dergisinden yayınlanan 2020 tarihli bir araştırmadan elde edilen bulgulara göre, gluten sırtımıza önemli zararlar verebilir.
Gluten duyarlılığı, kronik bel ağrısı ile ilişkili olduğu ve glutensiz bir beslenme sisteminin bu hastalar üzerinde terapötik etkileri olduğu ortaya konuldu.
Çalışma, özellikle bağırsak sağlığı ile bağlantılı olan spondiloartrit ile ilgili bel ağrısına odaklandı.
Spondiloartrit, omurga ve eklemlerde, arka kollarda ve bacaklarda iltihaplanmanın neden olduğu bir grup hastalıktır.
Bulgulara göre, glütensiz bir diyete bağlılık, bel ağrısını yüzde 80 oranında iyileştirdi.
67
ŞEKER:
Glutene benzer şekilde şeker de sırt ağrısını tetikleyerek inflamatuar (iltihaplanma) bir tetiklenmeye neden olur.
Bununla birlikte, kilo alımına da yol açabilen bu sorun, sırtta ağırlığa neden olması nedeniyle bel ve eklem ağrılarına yol açar. Fazla kilolu olmak aslında özellikle belde sırt ağrısının yaygın nedenlerinden biridir.
San Diego California Üniversitesi’nde araştırmacı Beslenme Uzmanı Michelle Zive, vücutta yenilen yiyecek ve içeceklerin sağlığı ve esnekliği etkilediğini belirtiyor. Bu durumun, aynı zamanda yenilen ve içilen şeyler ile iltihap ve ağrı arasındaki ilişki için de geçerli olduğunu söylüyor.
Şeker tüketimi, vücudun insüline mutluluk veren stres hormonlarını kan dolaşımına katılmasını sağlar.
Uzmanlar, bu kimyasalların, kronik ağrının en yaygın nedenlerinden biri olan iltihabı tetikleyebileceğini, vücudun beyaz kan hücrelerini bir yaralanma veya enfeksiyon bölgesine gönderdiğinde iltihap oluşacağını dile getiriyor.
77
YAĞ:
Karaciğerin altında yer alan armut biçimli küçük bir organ safra kesesinin iltihaplanmasına neden olan yağlı yiyecekler, beklenmedik ağrılara da yol açar.
Safra kesesi, vücudun yağları parçalamasına ve sindirmesine yardımcı olan safrayı serbest bırakır.
Fakat bu sırada safra kesesi aşırı yağ ile karşı karşıya kaldığında, iltihaplanmasına neden olan bazı reaksiyonları tetikler.
Genellikle üst karın bölgesinde yoğunlaşan bu ağrı, aynı zamanda bel ve sırt bölgesine de yayılabilir.
Sağlık platformu Capital Brain and Spine, yüksek yağlı bir diyetin neden olduğu herhangi bir fazla kilonun omurga ve eklemler üzerinde ekstra stres yaratabileceğini ekliyor. (Posta)