Sarımsak:
Damarlarınızı temizlemenin kolay bir yolu, diyetinize sarımsak eklemektir. Almanya, Mainz’daki Kardiyovasküler Farmakoloji Merkezi’nde yapılan bir araştırmada, araştırmacılar düzenli sarımsak tüketiminin aort damarının sertleşmesini önlemeye yardımcı olabileceğini buldular. Sarımsak LDL kolesterol seviyesini düşürerek arterlerinizin sağlığını iyileştiriyor. Her gün 1 ila 4 diş çiğ sarımsak yiyebilirsiniz.
216
Nar:
2005 tarihli bir araştırmaya göre, nardaki yüksek antioksidanlar (özellikle C vitamini ve polifenoller) nitrik oksit üretimini uyarıyor; bu da kan akışını ve arterleri açık tutmaya yardımcı oluyor. Nar, arterlerdeki mevcut plak oluşumlarını bile azaltabiliyor. Diyetinize nar eklemek için taze sıkılmış nar suyu içebilir veya meyve salataları ve smoothieler yapabilirsiniz.
Not: Nar suyu bazı ilaçlarla birlikte alındığında uygun olmayabileceğinden, ilaç kullanıyorsanız damarlarınızı temizlemek için bu suyu içmeden önce doktorunuza danışmalısınız.
316
Somon:
Somon, kalp sağlığına uygun bir balıktır ve arterlerinizi plak oluşumundan uzak tutmada önemli bir rol oynayabilir. Sağlıklı omega-3 yağ asitleri – dokosaheksaenoik asit (DHA) ve eikosapentaenoik asit (EPA) bakımından zengindir – HDL kolesterol düzeylerini artırmaya, trigliserit düzeylerini düşürmeye ve kan damarlarının iltihaplanmasını ve arterlerde kan pıhtılarının oluşumunu azaltmaya yardımcı olur. Bu yağ asitleri kan basıncını bile düşürebilir.
416
Amerikan Kalp Derneği, her hafta 2 ila 3 porsiyon somon yemeyi önermektedir. Genel kardiyovasküler sağlık için pişmiş ve ızgara somon yemekleri tercih edin.
516
Zerdeçal:
Zerdeçal, atardamarları her türlü tıkanıklıktan uzak tutmaya yardımcı olabilecek güçlü bir anti-enflamatuar maddedir. Arterlerin sertleşmesinin arkasındaki ana neden olan iltihabı azaltan kurkumin içerir. Fransız araştırmacılar tarafından 2009 yılında yapılan bir araştırmaya göre, kurkumin arterlerdeki yağ birikintilerini neredeyse yüzde 26 oranında azaltmaya yardımcı olabilir.
616
Optimal homosistein seviyelerini korumada önemli olan ve aşırı plak oluşumuna ve kan damarı hasarına neden olan B6 vitamini içerir. Ayrıca zerdeçal, kolesterol oksidasyonunu ve LDL seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Atardamarlarınızın düzgün çalışmasını sağlamak için her gün bir bardak ılık zerdeçal sütü için. Ayrıca, bu baharatı yemeklerinize ekleyin.
716
Avokado:
Araştırmalar, avokadonun LDL kolesterolü düşürmeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Yüksek LDL kolesterol seviyesi, arter duvarları boyunca plak oluşumuna yol açar. Dahası, avokado vücuttaki HDL seviyesini artırabilir.
816
Ek olarak, avokadoda kolesterol oksidasyonunu önleyen E vitamini ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olan potasyum bulunur. Günde 1 avokado yiyebilirsiniz. Ayrıca ekmek ve kızarmış ekmek üzerine tereyağı veya krema yerine sağlıklı bir alternatif olarak da kullanabilirsiniz.
916
Badem:
Badem, ölçülü bir miktarda yediğinizde kalbiniz için çok iyidir. American Heart Association Journal’da 2002’de yayınlanan bir araştırma, bademlerin LDL kolesterolü yüzde 15’e kadar düşürebildiğini buldu. Bu kuruyemiş, LDL’yi düşürmeye ve HDL seviyelerini yükseltmeye yardımcı olan çoklu doymamış ve tekli doymamış yağlara sahiptir. Bu da arterlerde plak oluşumu olasılığını azaltır.
1016
Ayrıca bademdeki magnezyum plak oluşumunu da engelleyerek tansiyonu sabit tutar. Amerikan Kalp Derneği, her hafta 3 ila 5 porsiyon badem önermektedir. Bir porsiyon bir avuç bademle eşdeğerdir.
1116
Brokoli:
Imperial College London’daki araştırmacılar, günde en az 1 bardak brokoli yemenin arterlerin tıkanmasını önleyebileceğini söylüyor. Bu sebze, vücudun arterlerde plak oluşumunu önlemek için protein kullanmasına yardımcı olan sülforafan bakımından zengindir. Ayrıca brokoli, yüksek K vitamini içeriği nedeniyle kalsiyumun arterlere zarar vermesini engeller.
1216
Dahası, lif bakımından zengindir ve araştırmalar, yüksek lifli bir diyetin kan basıncını ve kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir. Kalp sağlığınız için her hafta 2 ila 3 porsiyon brokoli yiyin.
1316
Kuşkonmaz:
Sağlıklı bir yeşil sebze olan kuşkonmaz, aynı zamanda harika bir atardamar temizleyici görevi görür. Vücudunuzun, iltihaplanmaya karşı savaşmaya yardımcı olan ve atardamarların tıkanmasına neden olabilecek oksidasyonu engelleyen bir antioksidan olan glutatyon üretimini artırmaya yardımcı olur. Ayrıca, atardamarların sertleşmesini önleyen alfa-linoleik asit ve folik asit içerir.
1416
Zeytinyağı:
Zeytinyağı, özellikle natürel sızma zeytinyağı kalp sağlığına iyi gelir. Polifenoller adı verilen antioksidanlar ve tekli doymamış yağlar açısından zengindir. Antioksidanların ve sağlıklı yağların benzersiz kombinasyonu, LDL’yi düşürmeye ve HDL seviyenizi iyileştirmeye yardımcı olur. Bu da atardamarlarınızdaki plak oluşumunu azaltmaya yardımcı olur. Yemek pişirmek ve sağlıklı salata sosları yapmak için sızma zeytinyağı kullanın.
1516
Karpuz:
Kentucky Üniversitesi araştırmacıları tarafından 2011 yılında yapılan bir araştırma, karpuzun hayvanlarda aterosklerozu (atardamarlarda plak birikmesini) azaltmaya yardımcı olduğunu buldu. Ek olarak, karpuzda bulunan amino asit L-sitrülin kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. Nitrik oksit üretimini uyararak kan damarlarının genişlemesine yardımcı olur.
1616
Dahası, karpuz kan lipidlerini değiştirmeye yardımcı olur ve göbekte yağ birikimini azaltır, bu da koroner arter plak birikimi ve kalp hastalığı ile ilişkili riskleri azaltır. Damarlarınızı plaktan korumak ve kalp damar sağlığınızın tadını çıkarmak için her gün 1 bardak taze karpuz yiyin veya bir bardak karpuz suyu için.
(Milliyet)