1.Zerdeçal:
Listenin başında son günlerde özellikle de koronavirüs sürecinde adından sıkça söz ettiren zerdeçal var.
227
Zerdeçal, doğadaki en güçlü antienflamatuar yani iltihap karşıtı etkiye sahip besinlerdendir.
327
Bunun nedeni, kökünde bulunan ve zerdeçala rengini veren sarı pigmentten sorumlu bileşik kurkumindir.
427
Kurkuminin, vücutta nasıl çalıştığını ortaya koyan bağlantılar henüz anlaşılmadı ancak kronik hastalıklar üzerindeki onarıcı, iyileştirici etkisini ortaya koyan sayısız araştırma var.
527
Kahvenizden et yemeğinize kadar zerdeçalı kullanabileceğinizi unutmayın. Zerdeçalın etkisini daha da artırmak istiyorsanız onu karabiber ile birlikte kullanmayı da ihmal etmeyin.
627
2.Yağlı balıklar ve keten tohumu:
Yeterli ve dengeli bir Omega-3 alımının beyin sağlığı için ne kadar önemli olduğu defalarca bize söylendi. Ancak Omega-3’ün sağladığı faydalar sadece bununla sınırlı değil.
727
Omega-3’ler, yapısal olarak karbon atomları arasındaki çift bağlarıyla gösterilen bir tür çoklu doymamış yağ asitleridir.
827
Sağlık için çok önemli olan bu yağlar, enflamatuar eikosanoidler ve sitokinler gibi enflamasyona yani iltihaba bağlı moleküllerin, maddelerin üretimini azaltabilir.
927
Omega-3 alımı ile iltihap azaltıcı etki arasındaki ilişkiyi vurgulayan çok önemli çalışmalar da bulunuyor. Uzun lafın kısası nasıl besleniyorsanız beslenin Omega-3 bakımından zengin yiyecekler tabağınızda hep olsun.
1027
Keten tohumu veya keten tohumu yağı da yağlı balıklara bir alternatiftir, smoothielerden salata soslarına kadar her şeyde kullanımı da kolaydır. Oldukça hoş kokan keten tohumlarını tereddüt etmeden deneyebilirsiniz
1127
3.Yeşil yapraklı sebzeler:
Yeşil yapraklı bitkilerin vücudu alkalileştirmek ve detoksifiye etmek (arındırmak) için ideal olduğunu biliyoruz. Ancak aynı zamanda iltihap önleyici faydalara da sahipler.
1227
Kara lahana, roka, pancar, ıspanak, pazı gibi yeşillikler, vücuttaki kronik iltihabı azaltmada oldukça etkilidirler.
1327
İçerdikleri yağda çözünen dört vitamin A, D, E ve K vitaminlerinin de iltihapla savaşabilecekleri gösterilmiştir.
1427
Birçok yeşil yapraklı sebzenin bir tür bitkisel Omega-3 yağı olarak bilinen alfa-linolenik asit yönünden zengin olması da kronik iltihaba karşı eşsiz bir özellik.
1527
4.Soğuk sıkım sızma zeytinyağı:
Soğuk sıkım sızma zeytinyağı olmayan mutfak hiçbir zaman eksiksiz olarak kabul edilemez! Hatta mümkünse organik olması en idealidir. Peki, onu normal zeytinyağından ayıran yanı ne?
1627
Soğuk sıkım sızma zeytinyağı, zeytinin bütünlüğünü bozan hiçbir ısı veya kimyasal kullanılmadan elde edilir. Sızma zeytinyağı; kalp sağlığını iyileştirme, beyin fonksiyonlarını düzenleme, kanser karşıtı faydaları dahil olmak üzere birçok yarara sahiptir.
1727
Bunun yanı sıra sızma soğuk sıkım zeytinyağı, doymuş yağ ve tekli doymamış yağ asitlerinden zengin olduğu için ısıya da daha dayanıklıdır. Peki, bu ne anlama geliyor?
1827
Isınmayla birlikte oluşan zararlı bileşenler, pişirme sırasında solunum yoluyla ve pişirilen yiyeceklerle vücuda girerek kanserojen etki yaratırlar.
1927
Yani yağın içeriğindeki çoklu doymamış yağ asitlerinin oranı ne kadar yüksekse oksitlenme de daha hızlı ve etkilidir.
2027
Soğuk sıkım sızma zeytinyağı, oleik asit açısından da zengindir ve çalışmalar iltihabı azalttığını göstermiştir.
2127
Soğuk sıkım sızma zeytinyağında doğal olarak oluşan ‘oleocanthal’ maddesinin güçlü antioksidan etkisinin ise kanser genleri üzerinde de faydalı olabileceği belirtiliyor.
2227
5. Yaban mersini ve nar:
İltihap ile savaşan renkli ve sevimli yiyecekler de var! Örneğin doğal bir antioksidan kaynağı olarak sevilerek yenilen yaban mersini!
2327
Ana antioksidan olarak adlandırılan antosiyanin, bu meyveye muhteşem koyu mavi rengini veren şeydir.
2427
Ayrıca yüksek lif oranı ve A, C, E vitaminleri yönünden zengin yaban mersininin sahip olduğu antienflamatuar etkinin de baş mimarıdır.
2527
Yaban mersini gibi nar da içerdiği antioksidanlar sebebiyle sıkça tüketilir.
2627
Bu antioksidanlardan biri olan punikalajin, güçlü anti-enflamatuar özelliklere sahiptir.
2727
Araştırmalar, punikalajinin özellikle meme ve kolon kanseri hücreleri üzerinde çok etkili olduğunu gösteriyor.
(Milliyet)