Perşembe günü hükümetin eğitim politikalarını protesto eden lise öğrencilerinin polis tarafından diz çöktürülerek elleri başlarının arkasında tutulduğunu gösteren görüntüler ülkede skandala dönüştü.
Fransa’da protestolar Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un perşembe günü geri adım atarak akaryakıt zamlarını 2019 yılı bütçesinden çıkarması sonrasında da devam ediyor.
Binlerce lise ve ortaokul öğrencisinin de üniversitelere giriş kriterlerinin ağırlaştırılması ve öğretmen sayısının azaltılması endişesi nedeniyle protestolara katıldığı bildirildi. Öğrenci ayaklanmalarını bastırmak isteyen hükümet ise polis şiddetine başvuruyor. Paris’in banliyösü Mantes-la-Jolie’de protesto eden lise öğrencilerinin polis tarafından diz çöktürülerek elleri başlarının arkasında tutulduğunu gösteren görüntüler ülkede skandala dönüştü.
İNFİAL YARATTI
Görüntülerin sosyal medyada yer almasından sonra tam 25 milyon Tweet atıldı. Eğitim Bakanı Jean-Michel Blanquer ‘Olağandışı şiddet atmosferinde olduğumuz için şok edici görüntüler’ diye konuştu ama bu görüntülerin içinde bulunulan şartlar kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Sol partilerden birçok siyasetçi polisin tavrını eleştirirken, Sosyalist Parti lideri Olivier Faure Twitter’da reşit olmayanlara kötü davranılmasına tepki gösterdi.
PARİS’İ ZIRHLI ARAÇLAR KORUYACAK
Öte yandan akaryakıt zammını protesto amacıyla Sarı Yeleklilerin başlattığı eylemler karşısında Fransa hükümeti güvenlik önlemlerini sıkılaştırdı. Fransa Başbakanı Edouard Philippe bugün düzenlenecek eylemler sırasında ülke çapında 89 bin güvenlik görevlisinin mesai yapacağını söyledi. Eylemlerin artabileceği kaygısıyla Paris’te Eyfel Kulesi ve Louvre Müzesi gibi kentin simge noktaları ile çok sayıda turistik nokta, restoran ve mağaza cumartesi günü ziyaretlere kapatılacak.
Fransız basını Sarı Yelekliler’in bugün gerçekleştirecekleri protestolarda darbe teşebbüsünde bulunabileceğini iddia etti.
Sağcı çizgisi ile bilinen Le Figaro gazetesi, Cumhurbaşkanlığının eylemcilerin Elysee Sarayı’nı hedef alabileceğinden ve bunun bir darbe teşebbüsü oluşturmasından kaygı duyduğunu yazdı. Adı verilmeyen yetkilinin basına , “Büyük bir şiddetten korkmamız için sebeplerimiz var, birkaç bin azılı eylemci Paris’i yıkmaya ve öldürmeye gelecek” şeklinde değerlendirmede bulunduğu öne sürüldü.