AYŞEGÜL GÜRAL AKTÜRK
Son iki aydır un fiyatlarında bugüne kadar görülmemiş bir artışın yaşanması fırıncıları zam hazırlığı yapmaya zorladı.
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, iki ay önce 62 liraya alınan unun 79-85 liraya yükseldiğini belirterek, ”Un fiyatlarındaki yüzde 25-30’luk yükselişi, kesinlikle spekülatif bir artış olarak değerlendiriyoruz. 2015 yılının aralık ayına baktığımızda, aynı olayla karşı karşı kaldığımızı görüyoruz. 2016 yılı kasım ve aralık ayında ülkemizin içinde bulunduğu hassas dönemde, yüzde 25-30 civarında gerçekleşmiş olmasını, kesinlikle kabul etmek mümkün değil” dedi. 2015 yılındaki benzer artışın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) gerçekleştirdiği çalışmayla gerilediğini hatırlatan Balcı, konuyu Bakanlık yetkililerine ilettiklerini ve aynı çalışmanın tekrar yapılmasını beklediklerini dile getirdi.
BÖYLE GİDERSE YÜZDE 20
Balcı, Bakanlığın en kısa sürede, 15-20 gün içinde müdahale ederek bu suni artışın önüne geçmesini beklediklerini vurgulayarak, şöyle konuştu: ”Aksi takdirde fırıncı esnafımızın dayanacak gücü kalmadı. Eğer un fiyatları bu şekilde devam ederse bunun ekmeğe yansıması yüzde 15-20’den aşağı olmaz
BURSA FEDERASYONU BEKLİYOR
Bursa Fırıncılar Odası Başkanı Adnan Yılmaz da, Federasyon Başkanı Halil İbrahim Balcı’nın açıklamaları ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. ”Federasyon çalışmalarını yapacak ve bizi bilgilendirecek, biz de onların ışığında Bursa’daki maliyetleri oturup inceleyeceğiz. Buna göre bir tablo karşımıza çıkacak ama şuan net bir şey yok” diyen Yılmaz, Bursa’da ekmeğe 3 yıldır zam yapılmadığını ileri sürdü. 2014 yılında 22 Ocak’ta 1 liraya yükseldi. 3 yıldır fiyat artışı yok ve 250 gram ekmek 1 liradan satılıyor. Maliyetler artıyor ama fiyatlar aynı” dedi.
UN FİYATLARI ÇOK ARTTI
Un fiyatlarındaki artışla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Adnan Yılmaz, Bursa’da un fiyatlarının özellikle ağustos sonu itibariyle anormal şekilde arttığını vurguladı. Yılmaz şöyle devam etti: ”Bu artış suni mi değil mi bilmiyorum ancak un fiyatlarında ciddi bir artış olduğu doğru. Buğdayın kalitesi, dışarıdan alınan buğday, doların artması bütün bunlar fiyat artışlarına etken. Anormal bir şişkinlik söz konusuysa un fiyatlarında zaten alımlar duracaktır. Fırıncı un alımını azaltacaktır. Dolayısıyla un fabrikaları tekrar fiyatlarını aşağı doğru çekecektir” diye konuştu.
50 KİLOGRAM UN 72 LİRA OLDU
Güney Marmara Bölgesi’nde 50 kilogramlık bir çuval unun ağustos sonu itibariyle 60-62 lira bandında olduğunu hatırlatan Yılmaz, şuan ise bu fiyatın 70-72 lira bandına geldiğine dikkat çekti. Yılmaz, ”Bundan sonra artış gelir mi, bu yükseliş suni ise düşüş olur mu onu bekleyip göreceğiz. Bu arada zaten federasyon çalışmalarını yapar durum netleşir” dedi.