Olay Gazetesi Bursa

FETÖ mağdurunun hukuk zaferi

FETÖ/PDY ile ilişkisi olduğu gerekçe gösterilerek KHK ile Uludağ Üniversitesi'ndeki görevine son verilen Nezih Abanoz, 10 ay süren hukuk mücadelesini kazandı. Üniversite'ye işe iade davası ile birlikte iade-i itibar davası açan Abanoz, göreve iadesini bek

RABİA DENİZ

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ilan edilen OHAL sürecinde çıkarılan KHK’larla kamuda başlayan FETÖ’cü temizliği sürerken, haksız yere görevine son verildiğini ileri süren kamu çalışanları görevlerine iade edilmek için mücadele veriyor. O mağdurlardan biri de  Nezih Abanoz.

 

Polis Akademisi’nden birincilikle mezun olan 51 yaşındaki Abanoz, emniyetin çeşitli biriminde yıllaraca başarı ile görev yaptı. ABD ve Güney Afrika’da yurtdışı görevlerde de bulunan Abanoz, emniyet içindeki FETÖ yapılanması nedeniyle terfi ve tayin sürecinde sıkıntılar yaşayınca çok sevdiği mesleğinden ayrılmak zorunda kaldı. Abanoz, Yalova Asayiş Şube Müdürü iken İçişleri Bakanlığı’nın onayıyla 2006 yılında görevinden ayrılarak, Uludağ Üniversitesi’ne araştırma görevlisi olarak nakil oldu. Mülkiyeti Koruma ve Güvenlik Bölüm Başkanlığı yaparken, kriminoloji, hukuk, güvenlik projelendirme gibi derslere giren Abanoz, 1 Ağustos 2016’da açığa alındı, 1 Eylül 2016’da da 672 sayılı KHK ile görevden ihraç edildi.

 

HUKUK MÜCADELESİ BAŞLATTI

 

Hemen hukuk mücadelesi başlatan Abanoz, önce Sulh Ceza Mahkemesi’ne yurtdışı yasağının kaldırılması için başvurdu ve kazandı. Açığa alınmaya karşı İdare Mahkemesi ve Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. 10 ay sonra, 17 Nisan 2017’de hakkında takipsizlik kararı verildi. Karar kendisine 13 Temmuz’da tebliğ edildi. Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı Kaçakçılık, Terör ve Örgütlü Suçları Soruşturma Bürosu tarafından açılan soruşturmada, üniversiteden ihraç edilen 78 kişiyle birlikte hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar çıktı. 

 

AKLANDI AMA GERİ DÖNEMEDİ 

 

Çıkan kararda, Abanoz’un FETÖ/PDY ile iktisaklı herhangi bir şirkette kaydının olmadığı, ilgili herhangi bir derneğe üyeliğinin olmadığı, Bylock kaydına rastlanılmadığı, Bank Asya’da hesap hareketlerinin bulunmadığı, FETÖ üyeleriyle ilgili herhangi bir irtibatının tespit edilmediği, buna ilişkin herhangi bir delil ve emarenin elde edilmediği anlaşıldığından, ek kovuşturma yapılmasına yer olmadığına karar vererek, kararın Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü’ne gönderilmesine karar verildi. Bu kararın ardından Rektörlüğe başvuran Abanoz’un yüzüne kapılar kapandı. Elindeki karara göre işe iade davası ile birlikte iade-i itibar davası açan Abanoz, şimdi ise görevine iadesi için açtığı davanın sonucunu bekliyor. Abanoz haksız yere ihraç edildiğinin kanıtlandığını belirterek, “Adalete inanmak istiyorum” diyor. Abanoz, işine dönebilmek için OHAL Komisyonu’na başvurmaya hazırlanıyor. 

 

ÜNİVERSİTE DE “SUÇSUZ” DEDİ AMA… 

 

Abanoz, haksızlığa uğradığını bildirmek amacıyla Uludağ Üniversitesi’nde kurulan Olağanüstü Hal İnceleme Kurulu’na 27.12.2016 tarihi ve 71065 sayılı dilekçesi ile başvurdu. Sonuçta Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü, Abanoz hakkında herhangi bir terör örgütüyle ilişkisinin olmadığına dair karar verdi. Abanoz’un bu resmi belgeyle işine iade edilmesi gerekirken, herhangi bir girişimde bulunulmadı.