Bursa 4. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın ilk duruşmasına, tutuklu sanık Sedrettin Eroy, tutuksuz sanıklar H.T. ve K.S. ile ölenlerin yakınları ve tarafların avukatları katıldı.
Eroy, savunmasında, olay günü İstanbul’dan Bursa’daki evlerine geldiklerini söyledi.
Benzinliğe uğradıktan yaklaşık 5 dakika sonra sağ şeritte ilerlerken 2 otobüsün emniyet şeridinden sağ şeride taşmış halde, önlem almadan durduğunu iddia eden Eroy, “Çok hızlı değildim, otobüsleri fark edince kendimi sola atmak istedim. Soldan bir aracın geldiğini görünce otobüslerin sağına doğru yol kenarına kırdım arabayı. O sırada dışarıda olan öğrencilere çarpmışım. 5 aydır tutukluyum, tahliyemi istiyorum.” diye konuştu.
Duruşmada tanık sıfatıyla dinlenen, Sadrettin Eroy’un eşi Aysel Eroy da şoför mahallinin arkasındaki koltukta oturduğunu, kazanın birden bire olduğunu ve sadece çarpma sesi duyduğunu belirtti.
“Sonra bir ışık gördüm, hızla yaklaştı…”
Tutuksuz sanık K.S’nin eşi S.S. ise olay günü, eşinin kullandığı otobüsle, İstanbul Sabiha Gökçen’den aldıkları imam hatip öğrencilerini Bursa’ya getirdiklerini bildirdi. S.S, şöyle devam etti:
“Öğrenciler Şanlıurfa ve Diyarbakır’dan İstanbul’a geldikleri için yorgunlardı, bazıları uzun yolculuk nedeniyle yorulmuş, rahatsızlanmışlardı. H.T’nin ve eşimin kullandığı iki otobüsle yola çıktık. Araçta giderken çocuklardan bazıları rahatsızlandı ve kusmaya başladı. Kendilerine poşet ve su verildi. Eşim ‘Bir tesiste duralım.’ dedi, rehber öğretmenler, devam etmek istediler. Yola devam ettik, bir süre sonra Elif isimli öğrenci daha da rahatsızlanınca öğretmen telaşlandı, ‘Duralım.’ dedi. Eşim 5 dakika dayanıp dayanamayacaklarını sorunca durumun ciddi olduğunu söyledi öğretmenler. Eşim de emniyet şeridinde durdu. Eşim, rahatsızlanan öğrenci ve rehber öğretmen araçtan indi. Eşim diğer öğrencilerin inmemesi konusunda uyarıda bulunup indi. Sonra bir ışık gördüm, hızla yaklaştı, eşime ve öğrencilere bu aracın çarptığını gördüm.”
Tutuklu sanığın avukatı, müvekkilinin kullandığı hafif ticari aracın 25 metre fren izi bulunduğunu kaydetti. Avukat, bilirkişi raporunda müvekkilinin asli kusurlu görülmesinin yanlış olduğunu ileri sürdü.
Mahkeme heyeti, kısa bir aranın ardından Sedrettin Eroy’un tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
Olay
Geçen temmuz ayında, 2 otobüsle Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan hareket eden 91 öğrenci ve 3 öğretmenden oluşan kafiledeki öğrenciler rahatsızlanmış ve öğrenciler, yol kenarında duran araçtan inmişti. Bu sırada aynı istikamette seyreden Sedrettin Eroy idaresindeki 16 JDL 86 plakalı kamyonet, yol kenarındaki öğrencilere çarptıktan sonra şarampole devrilmişti. Kazada, 2 öğrenci ölmüş, 14 kişi yaralanmıştı.
İki otobüs sürücüsü ile kamyonet şoförü gözaltına alınmıştı. Otobüs sürücüleri, çıkarıldıkları nöbetçi mahkemece serbest bırakılmış, kamyonet şoförü ise tutuklanmıştı.